Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Aproapele, pedagogul mântuirii mele
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Prin expunerea parabolei Bunului samarinenan, scopul lui Iisus nu este deloc acela de a opune lipsa de umanitate a preotului și a levitului bunătății samarineanului, care se gândește să îl ducă pe evreul rănit într-un loc în care să poată fi îngrijit. După cum Iisus nu a vrut nici să...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019» Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim aniversează 17 ani de arhierie

În anul 1998, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost ales în unanimitate de către ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cu titulatura „Băcăuanul”. La 1 mai 2000, a doua zi de Paşti, a fost hirotonit în treapta de Arhiereu, îndeplinind funcţia de arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, până la 13 septembrie 2009, când a fost ridicat la rangul de Episcop vicar. La 16 decembrie 2014 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca arhiepiscop al Romanului și Bacăului, devenind, astfel, primul arhiepiscop ales pentru a păstori eparhia Romanului și Bacăului, instalat în funcție la 4 ianuarie 2015.

 

În anul mântuirii 2000, la 1 mai, se prăznuia a doua zi de Paști. Sărbătoare a sărbătorilor și praznic al praznicelor pentru întreaga Ortodoxie, acea zi s-a dovedit a fi una specială în mod deosebit pentru arhimandritul Ioachim Giosanu, care atunci a primit harul și darul arhieriei, fiind investit ca arhiereu vicar al Episcopiei Romanului cu titlul Băcăuanul.

Au trecut de atunci 17 ani de jertfă în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor de pe aceste meleaguri binecuvântate. În cursul acestei perioade s-au scris pagini de istorie bisericească, marcante fiind aniversarea a 600 de ani de atestare documentară a Eparhiei Romanului (2008), ridicarea acesteia la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului (2009), trecerea la cele veșnice a celui mai longeviv ierarh care a păstorit în scaunul vlădicesc de la Roman, arhiepiscopul Eftimie Luca (2014), și, la 4 ianuarie 2015, întronizarea ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului a IPS Părinte Ioachim Giosanu.

În cei 17 ani de păstorire ca arhiereu (arhiereu-vicar, episcop-vicar, arhiepiscop) IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit 1981 de Sfinte Liturghii, a pus piatra de temelie pentru 97 de biserici, sfințind și resfințind 338 de lăcașuri de cult, ceea ce reprezintă jumătate din numărul total de lăcașuri de cult din întreaga eparhie. Dintre preoții și diaconii slujitori, astăzi 606 în activitate, a hirotonit 322 și a hirotesit 524, cunoscându-i personal pe fiecare, nefiind niciunul pentru care să nu ridice rugăciune în fața lui Dumnezeu, punându-și mâinile asupra capetelor lor și invocând lucrarea Sfântului Duh. Legătura aceasta de părinte duhovnicesc s-a stabilit pe parcursul celor peste 1500 de vizite pastorale desfășurate în parohii și mănăstiri, fiind alături preoților, maicilor și călugărilor, atât în bucurii, cât și în necazuri, aducând pacea și binecuvântarea în comunitățile în mijlocul cărora a poposit. Căldura, dragostea și nădejdea pe care IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim le inspiră sunt parte din ființa sa hărăzită de Dumnezeu să aducă balsam și mângâiere pentru cei ce se luptă cu valurile vieții.

Astăzi, când începe cel de al 18-lea an al arhieriei Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, noi, colaboratorii din cadrul Centrului Eparhial de la Roman, ne facem purtători ai gândurilor tuturor credincioșilor de recunoștință față de Dumnezeu, mulțumindu-I pentru chiriarhul pe care L-a rânduit să păstorească via Domnului în această binecuvântată eparhie. Îi dorim Înaltpreasfinției Sale păstorire îndelungată, sănătate și putere încât și de acum înainte să ne îndrume cu dragoste și discernământ pe calea mântuirii.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.