Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


23/07/2020

Inaugurarea Centrului de Ambulantă Comănești

mai multe detalii

20/07/2020

Premiere elevi merituoși în Parohia Rățeni

mai multe detalii

13/07/2020

Părintele protoiereu Costel Mareș la ceas aniversar

mai multe detalii

12/07/2020

Concursul de șah online „Părinții...prima ta icoană”

mai multe detalii

05/07/2020

Sfântul Atanasie Athonitul sărbătorit la Schitu Frumoasa

mai multe detalii

30/06/2020

Blue Qarantine Story – vernisaj de pictură la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

mai multe detalii

25/06/2020

Sărbătorim Ziua Iei, să păstrăm tradiția vie!

mai multe detalii

15/06/2020

Mulțumiri aduse voluntarilor Parohiei Sfântul Spiridon Comănești

mai multe detalii

13/05/2020

Rugăciune la căpătâiul lui Constantin Bobeică

mai multe detalii

21/04/2020

Procesiune cu sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

18/04/2020

Hristos, Paștele nostru!

mai multe detalii

18/04/2020

Scrisoare pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos 2020

mai multe detalii

17/04/2020

Proiectul eparhial „Cei din Catedrale ajută Spitale” derulat de Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

04/04/2020

Proiectul eparhial „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” - derulat în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

18/03/2020

Licitație pentru realizarea picturii la Parohia „Sf Nicolae” din Moinești

mai multe detalii

12/03/2020

Îndrumări către parohii și mănăstiri pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19)

mai multe detalii

12/03/2020

Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

12/03/2020

Rugăciune specială pentru încetarea noii epidemii

mai multe detalii

11/03/2020

Proiect „Hristos în sânul familiei” în Parohia Palanca

mai multe detalii

11/03/2020

Program cultural, filantropic și duhovnicesc în Parohia Camenca

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 ||» Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a sfințit așezământul social-filantropic al Parohiei Balcani-Marginea

 

Duminică, 15 septembrie 2019, la Parohia Balcani-Marginea din Protopopiatul Moineşti a fost sfințit așezământul social-filantropic ce se află sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, și capela mortuară „Învierea Domnului”.

 

Sărbătoarea comunității a început în seara zilei precedente, sâmbătă 14 septembrie, începând cu ora 17 când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, și sub directa coordonare a părintelui protoiereu Costel Mareș, au fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului Prodromița, de la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae, din Moinești, și racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon, de la Parohia Frumoasa, din Comuna Balcani. Credincioșii veniți să întâmpine sfintele odoare, au participat la slujba acatistului Icoanei Prodromița și a Sfântului Pantelimon.


Duminică, credincioșii parohiei Balcani-Marginea, dar și de la parohiile învecinate, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a sfințit construcțiile finalizate, ce le vor avea ca și ocrotitori pe ,,Sfântul Ierarh Nicolae” și „Învierea Domnului”. În cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru diacon, pe tânărul teolog Huean Liviu, pe seama Parohiei Sărata, Protopopiatul Moinești.


Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim au mai fost prezenți părintele protopop Costel Mareș, un sobor de preoți și diaconi, precum și credincioși din comunitatea locală, dar și credincioși veniți din parohiile învecinate, care au asistat pe clerici în rugăciunea către Bunul și Milostivul Dumnezeu.


Ierarhul, în cuvântul său, a felicitat pe credincioși și pe toți ctitorii care au ajutat cu timp și fără  timp la ridicarea acestui așezământ social-filantropic și a casei mortuare, a mulțumit pentru frumoasa primire făcută cu acei copii frumos îmbrăcați în portul nostru național, cu pâinea și cu sarea, ofrandele spiritualității și generozității românești, și i-a îndemnat pe toți cei prezenți ca să înalțe rugăciuni pentru ei, pentru copiii lor, pentru țară, ca Dumnezeu să dea pace și unitate în suflete și în lume.

„Suntem uniți în Unicul și Singurul Dumnezeu care ne mântuiește și prin care noi viem și suntem.” ÎPS Ioachim


La rândul său, părintele protopop Costel Mareș a subliniat faptul că într-o parohie mică se pot face lucruri mărețe: „Dacă se face totul din imima pentru casa lui Dumnezeu, El îți va da putere să le împlinești. Dai voință, Domnul îți dă har, îți dă putere!”


Tot acum, au fost premiați și copiii de la școlile de pe cuprinsul Cercului pastoral „Părintele Nicodim Măndiță” cu rezultate excelente la învățătură în anul precedent, primind diploma și medalia de excelență, precum și o sumă de bani care să le vină în ajutor în anul școlar ce tocmai a început. Acest eveniment este ultimul din seria Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești de anul acesta.


Cum anul 2019 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), au primit diplome de excelență și domnul primar Luca Vasile al Comunei Balcani, pentru implicarea în finalizarea acestui proiect, dar și domnii învățători și profesori, care prin munca lor contribuie la dezvoltarea și educarea tinerei generații.


Pentru meritele sale deosebite, pentru implicarea activă, și pentru coagularea credincioșolor în jurul bisericii parohiale, părintele Iustin Tănasă a primit din partea Părintelui Arhiepiscop distincția onorifică de iconom-stavrofor.


La rândul lor, ctitorii care s-au remarcat printr-un suport semnificativ, au primit diplome de vrednicie din partea ierarhului.


Preotul paroh Iustin Tănasă a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru prezență, pentru binecuvântarea și distincția oferită, a mulțumit părintelui protopop pentru susținere, credincioșilor pentru prezență, dar și tuturor celor care l-au sprijinit în finalizarea acestui proiect.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban
   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.