Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Scrisoare pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos 2020
  Iubitului nostru cler, cinului monahalşi tuturor dreptmăritorilor creştini din aceastăde Dumnezeu păzită şi binecuvântată eparhie,har, milă şi pace de la Îndurătorul Dumnezeu,iar de la noi părintească dragoste!             Iubiţii mei, fii și fiice duhovniceşti, Hristos a...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Învierea Domnului – ICOANA VIEȚII VEȘNICE

Sărbătoarea Învierii sau Sfintele Paști este numită în Ortodoxie Sărbătoarea sărbătorilor, nu numai pentru că este cea mai mare sărbătoare, ci pentru că ea este icoana sfințirii depline a timpului ca viață veșnică.

În sărbătoarea Sfintelor Paști, memorialul unui eveniment unic din trecut este totodată pregustarea a unui eveniment unic din viitorul definitiv al lumii. În această sărbătoare, Biserica de pe pământ trăiește cel mai intens vocația sa cerească: aceea de a fi laboratorul învieirii. (Sfântul Maxim Mărturisitorul)

Chemarea sau invitația “Veniți să primiți lumină!” este chemarea de a trece de la întunericul morții la lumina vieții veșnice (I Corinteni 15, 51 - 58), de la robia nonsensului și absurditatea despărțirii de Dumnezeu, la libertatea pe care ne-o dăruiește iubirea veșnică a lui Dumnezeu pentru lumea chemată la înnoire și nemurire.

Sărbătoarea Sfintelor Paști ne arată iubirea lui Dumnezeu pentru oameni și pentru întreg Universul, ne îndeamnă să ne luminăm viața prin iertare și iubire față de orice om, ca semn al întâlnirii noastre tainice cu Hristos Cel Înviat. Sărbătoarea Sfintelor Paști îndreaptă întreaga viață creștină spre Înviere și spre Împărăția cerurilor. Deoarece fiecare săptămână începe în calendar cu ziua Învierii, cu duminica, toată viața creștină trebuie să fie timp de pregătire pentru Învierea de obște și pentru bucuria vieții veșnice în iubirea lui Hristos, a Preasfintei Treimi.

Dar viața veșnică nu este pur și simplu viață după moarte, ci ea este Viața omului cu Dumnezeu; ea începe cu mult înaintea morții fizice, ea debutează în istorie. Ea se inaugurează prin Botez când, în mod tainic, noi începem deja să participăm la Viața lui Hristos Cel Răstignit și Înviat (Coloseni 2, 12). Iar Sfântul Duh, prin care Hristos este cu noi până la sfârșitul veacurilor, este Cel Care ne comunică în Biserică viața lui Hristos, este Cel Care ne face participanți la Taina Crucii și Învierii lui Hristos și ne pregătește în vederea învierii noastre cu trupul la sfârșitul veacurilor (cf. Romani 8, 11).

Prin Duhul Sfânt, în Biserică, Crucea și Învierea lui Hristos nu mai rămân evenimente din trecut, ci ele se actualizează (devin prezente spiritual), astfel încât noi devenim contemporani cu Iisus. Ieri m-am îngropat împreună cu Tine Hristoase, astăzi mă ridic împreună cu Tine, Cel ce ai înviat (Canonul Învierii, cântarea a treia).

Conștiința Bisericii, ca laborator al învierii și anticipare a împărăției lui Dumnezeu, se exprimă în mod special în Sfintele Taine. Sfântul Ignatie Teoforul numește Sfânta Împărtășanie remediu al nemuririi. În acest sens este semnificativ faptul că, după împărtășirea euharistică, rugăciunile rostite de preot sunt imne cântate în noaptea Sfintelor Paști: ”O, Paștile cele mari și presfințite, Hristoase! O, înțelepciunea și Cuvântul lui Dumnezeu și Puterea!...” Aceasta arată că Biserica este în același timp ”anticipare și înaintare spre Împărăția lui Dumnezeu, spre Învierea de obște (universală)”  Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

Să alergăm tainic, fiecare dintre noi, la Mormântul Vieții împreună cu mironosițele femei, și în loc de mir, pe noi înșine, unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm!

Hristos a înviat!


                                                 PC Pr. Protopop Costel Mareș


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.