Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/09/2021

Bucuria împlinirii în Parohia Poiana II Dărmănești

mai multe detalii

14/09/2021

Proiect filantropic desfășurat la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

13/09/2021

Slujbă de Te Deum la început de an școlar

mai multe detalii

12/09/2021

Proiect eparhial desfășurat în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

06/09/2021

Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/09/2021

Şcoala de vară „Cǎlǎtorie ȋn lumea copilǎriei” ȋn Parohiile Tescani, Prisaca și Enǎchești

mai multe detalii

02/09/2021

Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

mai multe detalii

02/09/2021

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul prăznuit în Parohia Coșnea

mai multe detalii

31/08/2021

Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

30/08/2021

Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

29/08/2021

Școala de vară organizată la Parohia Sfinții Voievozi Lucăcești

mai multe detalii

27/08/2021

Tabăra copiilor din Cernu „FAPTe pentru zâmbetele lor”

mai multe detalii

23/08/2021

Concursul de șah „Biserica – casa sufletului romanesc” Poduri

mai multe detalii

22/08/2021

Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

mai multe detalii

20/08/2021

Bucurie şi credinţă în lumea satului

mai multe detalii

20/08/2021

Activitate catehetică în Parohia Pietrosu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului

mai multe detalii

17/08/2021

Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

mai multe detalii

17/08/2021

Şcoala de varǎ „Hristos ȋn mijlocul copiilor”, ȋn Parohia Enǎchești din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

10/08/2021

Școala de vară „Episcop Dionisie Climescu – Întemeietorul Școlii Moineștene” derulată de Parohia Sf. Gheorghe Moinești la a șasea ediție

mai multe detalii

09/08/2021

„Ziua fiilor satului”, în Parohia Cernu

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Întâlnire cu vârstnicii din grupul de cateheză „Sfântul Teodosie de la Brazi” în Parohia Petricica

În  duminica  a  XVIII-a  după  Rusalii,  când  este  rânduită  citirea  pericopei  evanghelice  „Pescuirii minunate”, din anul mântuirii 2020, proclamat de Patriarhia Română ca fiind  „Anul omagial  al  pastorației  părinților  și  copiilor” și  „Anul  comemorativ  al  filantropilor  ortodocși români”,   a  avut  loc  omagierea  Sfântului  Teodosie  de  la  Brazi,  unul  dintre  ocrotitorii Așezământului Socio-Cultural al parohiei, așezământ ce a primit cununa sfințirii în data de 13 septembrie 2020.

 

După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, asemănându-ne primilor creștini, ne-am adunat la o agapă frățească în Așezământul parohiei noastre în comuniune, unde am continuat în acest duh o operă de înduhovnicire a comunității noastre, hrănindu-ne sufletește cu exemple de mărturisire a dreptei credințe de către Sfinții Bisericii Ortodoxe.  În special, am subliniat aspecte din viața Sfantului Teodosie, care  ne-au impresionat și ne-au inspirat.

 

„Cele patruzeci de suflete ale grupului catehetic, adunate  în  Așezământul Socio- Cultural al cărui nume îl poartă, după ce au fost îndestulate de cuvântul evanghelic și de chemarea lui Hristos de a-I urma asemenea Sfinților Apostoli, prin dubla pescuire minunată, au fost și întărite în credință și îndestulate de curaj duhovnicesc prin puterea exemplului Sfântului Teodosie de la Brazi, dar și de dragostea față de Iisus Hristos, Învățătorul și Mântuitorul lumii, și față de Biserica Lui dreptmăritoare.” a relatat părintele paroh Cărare Bogdan

 

 

*          Sfântul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, a fost un monah evlavios şi avea şi o inteligenţă deosebită. Cunoștea Sfânta Scriptură şi o parte din Scrierile Sfinţilor Părinţi pe dinafară. A fost ales Episcop în anul 1669 la Rădăuţi, unde mergea deseori la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Putna și ardea permanent o candelă.

În anul 1671 a fost trimis să păstorească Episcopia Romanului, unde a activat până în anul 1674, când pentru activitatea sa pastorală şi pentru înalta sa spiritualitate, a fost ales Mitropolitul Moldovei, unde scaunul era vacant prin plecarea lui Dosoftei, în Polonia. În calitate de mitropolit a întrăznit să dojenească pe domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino pentru abuzurile făcute și pentru povara prea mare a taxelor și impozitelor puse asupra moldovenilor și asupra mănăstirilor. Pentru această îndrăzneală a fost depus din funcție și închis. Când s-a întors din Polonia, Mitropolitul Dosoftei l-a scos din închisoare şi Mitropolitul Teodosie s-a retras la Mănăstirea Brazi, de care era legat sufleteşte de când a intrat ca frate la această mănăstire.

Cronicarul Ion Neculce scrie că Sfântul Teodosie a ridicat nenumărate locașuri și a păzit Biserica și odoarele ei. În vremea aceea veneau tătarii ca lăcustele şi jefuiau pe moldoveni de tot avutul lor. Astfel, în anul 1694 o hoardă de tătari răzleţi au pătruns în Mănăstirea Brazi şi l-au chinuit cumplit pe Mitropolitul Teodosie ca să le dea odoarele şi banii şi pentru că el nu a voit să le dea pentru a nu fi profanate, l-au ucis tăindu-i cinstitul său cap. Monahii împreună cu credincioşii de prin satele vecine l-au înmormântat în Biserica Sfântul Gheorghe, care era ridicată de Mitropolitul Teodosie.

Viaţa Sfinţitului Mucenic Teodosie, râvna lui pentru ridicarea de sfinte lăcaşuri, smerenia sa, dragostea pentru buna rânduială a obştilor monahale, grija părintească faţă de păstoriţii săi, răbdarea tuturor suferinţelor şi prigonirilor nedrepte la care a fost supus, precum şi lucrarea lui încununată de jertfă martirică, au făcut ca să fie întotdeauna cinstit cu evlavie de dreptmăritorii nostri creştini.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.