Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/09/2021

Bucuria împlinirii în Parohia Poiana II Dărmănești

mai multe detalii

14/09/2021

Proiect filantropic desfășurat la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

13/09/2021

Slujbă de Te Deum la început de an școlar

mai multe detalii

12/09/2021

Proiect eparhial desfășurat în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

06/09/2021

Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/09/2021

Şcoala de vară „Cǎlǎtorie ȋn lumea copilǎriei” ȋn Parohiile Tescani, Prisaca și Enǎchești

mai multe detalii

02/09/2021

Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

mai multe detalii

02/09/2021

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul prăznuit în Parohia Coșnea

mai multe detalii

31/08/2021

Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

30/08/2021

Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

29/08/2021

Școala de vară organizată la Parohia Sfinții Voievozi Lucăcești

mai multe detalii

27/08/2021

Tabăra copiilor din Cernu „FAPTe pentru zâmbetele lor”

mai multe detalii

23/08/2021

Concursul de șah „Biserica – casa sufletului romanesc” Poduri

mai multe detalii

22/08/2021

Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

mai multe detalii

20/08/2021

Bucurie şi credinţă în lumea satului

mai multe detalii

20/08/2021

Activitate catehetică în Parohia Pietrosu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului

mai multe detalii

17/08/2021

Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

mai multe detalii

17/08/2021

Şcoala de varǎ „Hristos ȋn mijlocul copiilor”, ȋn Parohia Enǎchești din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

10/08/2021

Școala de vară „Episcop Dionisie Climescu – Întemeietorul Școlii Moineștene” derulată de Parohia Sf. Gheorghe Moinești la a șasea ediție

mai multe detalii

09/08/2021

„Ziua fiilor satului”, în Parohia Cernu

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Alese bucurii duhovnicești izvorâte din minunatul praznic al sărbătorii Nașterii Domnului

Înaltpreasfințitul Ioachim

Ceea ce a fost profețit prin simbol, metaforă sau alegorie, de-a lungul veacurilor, s-a revelat printr-un act firesc și limpede, la împlinirea timpului, într-o peșteră din Betleem, într-un loc smerit, acolo unde o stea a vorbit magilor și îngerii oamenilor, spunând că Dumnezeu S-a înomenit pentru ca omul să se îndumnezeiască.

De fapt, descoperirea acestei taine, ascunse din veac chiar și îngerilor, a însemnat răspunsul la întrebările și incertitudinile ce au frământat și neliniștit mintea omului de-a lungul istoriei umanității.

Actul istoric de la plinirea vremii nu poate fi înțeles de mintea umană, nu poate fi așezat în logica demonstrațiilor, pentru că este o realitate dumnezeiască metalogică, dar el ne descoperă puterea nelimitată a iubirii lui Dumnezeu, iubire plenară pe care ne-a arătat-o și ne-o arată nu doar până la moarte, ci chiar dincolo de ea.

În evenimentul Nașterii Domnului se concentrează toată istoria Cosmosului, iar întreaga creație, văzută și nevăzută, gravitează în jurul acestuia. Dumnezeu Se revelează în Betleem ca prunc, pentru a ne arăta că nevinovăția pruncilor e măsura intrării noastre în veșnicie, iar toată viața noastră trebuie să fie un continuu efort de recuperare a acestei stări de curăție. Hristos Se naște în Casa Pâinii nu întâmplător, ci pentru că El estePâinea care S-a coborât din cer pentru viața lumii, pentru a hrăni umanitatea cu Trupul Său care întreține viața, existența. Această adevărată mâncare ce îmbunătățește consistența și calitatea ființei noastre nu este preluată de organismul nostru așa cum în mod firesc se întâmplă cu o mâncare obișnuită, ci prin împărtășire, întreaga noastră făptură fiind, de fapt, asimilată Trupului lui Hristos.

Așadar, Nașterea lui Hristos este așteptată în fiecare an ca un eveniment al reînnoirii și al bucuriei. Ea aduce în inimile celor ce cred în Hristos speranța de viață, reconciliere și pace între oameni. Pentru universul creat, pentru fiecare popor creștin în parte, pentru fiecare familie altoită pe vița Hristos, Crăciunul este sărbătoarea iubirii reînnoite și a comuniunii.

În mod special, pentru familia duhovnicească a Eparhiei noastre, a Romanului și a Bacăului, Nașterea Domnului de anul acesta aduce o bucurie în plus, și anume alegerea noului ei arhipăstor.

După momentele triste provocate de nașterea în ceruri a Înaltpreasfințitului Eftimie, la patruzeci de zile, potrivit rânduielilor Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, s-au făcut pregătirile pentru alegerea noului chiriarh. Astfel, în ședința Sfântului Sinod din 16 decembrie, ierarhii Bisericii noastre au desemnat, prin vot secret, smerita mea persoană în înalta demnitate de Arhiepiscop al acestei de Dumnezeu păzite eparhii. Bucuria nu este numai a mea, ci a tuturor fiilor și fiicelor duhovnicești din acest ținut moldav binecuvântat de Dumnezeu. Sfântul Sinod, de fapt, a reconfirmat lucrarea în via Domnului, pe care am început-o acum paisprezece ani. De aceea, cu acest prilej al sfintelor sărbători, doresc să aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a revărsat asupra noastră în toți acești ani de osteneală în lucrarea pastoral-misionară, administrativ-gospodărească, liturgico-sfințitoare, cultural-filantropică și un gând de recunoștință pentru cei ce ne-au sprijinit în aceasta. Mulțumim, de asemenea, celor ce s-au rugat pentru noi și cu noi, ca Dumnezeu să ne împlinescă lucrarea. În același timp, mă adresez clerului și credincioșilor eparhiei, să fie aproape de noi în misiunea care mi s-a încredințat, fie cu rugăciunea, fie cu lucrarea, fie cu dragostea lor jertfelnică pentru biserică și păstorii ei.

Vă așteptăm, duminică 4 ianuarie, să întâmpinăm pe IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Modovei și Bucovinei, care, în prezența mai multor ierarhi ai Bisericii noastre, va prezenta gramata mitropolitană de învestire în nobila misiune și ne va înmâna cârja de arhipăstor al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Tuturor vă doresc din toată inima multă sănătate, pace și liniște, alese bucurii duhovnicești izvorâte din minunatul praznic al sărbătorii Nașterii Domnului și să trăiți cu toții întru mulți ani!

Al vostru smerit arhiepiscop ales și către Domnul rugător,

Episcopul Ioachim al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

*Mesaj la Nașterea Domnului, Roman, 2014


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.