Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


04/04/2020

Proiectul eparhial „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” - derulat în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

18/03/2020

Licitație pentru realizarea picturii la Parohia „Sf Nicolae” din Moinești

mai multe detalii

12/03/2020

Îndrumări către parohii și mănăstiri pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19)

mai multe detalii

12/03/2020

Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

12/03/2020

Rugăciune specială pentru încetarea noii epidemii

mai multe detalii

11/03/2020

Proiect „Hristos în sânul familiei” în Parohia Palanca

mai multe detalii

11/03/2020

Program cultural, filantropic și duhovnicesc în Parohia Camenca

mai multe detalii

11/03/2020

Proiect catehetic „Familia creștinǎ izvor de sfinţire, iubire și dǎruire” ȋn Parohia Enǎchești

mai multe detalii

11/03/2020

Proiect catehetic BUCURIA DE A DĂRUI derulat în Parohia Dărmănești

mai multe detalii

10/03/2020

Proiectul catehetic HRISTOS-DRAGOSTEA ȘI ÎMPLIREA FAMILIEI derulat în Parohia Ghimeș Făget

mai multe detalii

10/03/2020

Copiii cu icoane, mărturisesc Ortodoxia în Parohia Valea Șoșii

mai multe detalii

09/03/2020

Concert dedicat mamei în Parohia Frumoasa

mai multe detalii

09/03/2020

Ziua internațională a femeii sărbătorită în Parohia Bucșești II

mai multe detalii

09/03/2020

Hristos Domnul și Mama, sărbătoriți în Parohia Cernu

mai multe detalii

09/03/2020

Îndemn pastoral

mai multe detalii

08/03/2020

Ziua de 8 Martie sărbătorită în Parohia Solonț

mai multe detalii

08/03/2020

Activitate cultural-filantropică în Parohia Rățeni

mai multe detalii

08/03/2020

Activitate dedicată pastorației părinților și copiilor în Parohia Berești-Tazlău

mai multe detalii

08/03/2020

Ziua femeii sărbătorită la Parohia Sulța

mai multe detalii

07/03/2020

Proiectul „Pentru mamici și pentru cei mici” în Spitalul Municipal de Urgență Moinești

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 ||» Aniversarea a cinci ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim ca Arhiepiscop

Sâmbătă, 4 ianuarie 2018, s-au împlinit cinci ani de la întronizarea în demnitatea de Arhiepiscop al Romanului și Bacăului a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Ales ca Arhiepiscop de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 16 decembrie 2014, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost întronizat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, la data de 4 ianuarie 2015. Ceremonia de întronizare s-a desfășurat în prezența a 21 de ierarhi ai Sfântului Sinod, a preoților și credincioșilor din întreaga Eparhie.

În eparhia Romanului și Bacăului, începutul de an este marcat de aniversarea întronizării ca arhiepiscop a IPS Părinte Ioachim, primul arhiereu ortodox român al noului mileniu, astăzi cel de al 77-lea chiriarh al acestei binecuvântate și de Dumnezeu păzite eparhii.

Astăzi, 4 ianuarie 2020, s-au împlinit 5 ani de la întronizarea primului arhiepiscop ales al eparhiei Romanului și  Bacăului. În ziua de 4 ianuarie 2015, 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sute de preoți, stareți și starețe, alături de mii de credincioși au participat, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, la slujba prin care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim Giosanu a devenit Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

La acest moment aniversar, în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman a fost oficiată, în prezența membrilor clerici și mireni ai Adunării Eparhiale, Sfânta Liturghie, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Chiriarhului și întregii eparhii a Romanului și Bacăului.

La finalul Sfintei Liturghii, în numele colaboratorilor de la Centrul eparhial și al membrilor Adunării Eparhiale, părintele arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, a adresat un cuvânt omagial în care a explicat despre multiplele realizări din cei cinci ani de Arhipăstorire a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

 Ziua de astăzi se dorește a fi o aducere aminte, o întoarcere în timpul  apropiat nouă, o parte din cei care suntem aici, timp pe care l-am trăit în mod plenar în ziua în care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost ales și întronizat pe scaunul acestei străvechi eparhii.  Ne-am bucurat atunci, ne bucurăm și astăzi pentru faptul că timpul este cel care scoate la suprafață calitățile unui om.  Plinătatea acestei activități consemnate în analele Sfintei Eparhii și sub forma statistică se poate oricând verifica și analiza. Am ales să vorbesc astăzi despre talent. Talentul este ceva care este dăruit de Dumnezeu mod inexplicabil și pe care trebuie să îl onorezi. Înseamnă mai întâi de toate a cumpăni, a cântări, a pune în balanță ceva. Talentul și talantul se îngemănează într-un mod aparte, talentul fiind cel care cântărește talantul. Talanții sunt moneda de schimb cu care Dumnezeu răsplătește osteneala omului pe pământ.  Deși nu v-ați dorit niciodată să ieșiți în față, calitățile dumneavoastră frumoase v-au făcut să fiți de fiecare dată remarcat.  Rodul acestor osteneli pe care le-ați depus de-a lungul acestor ani sunt încununate de un singur lucru, de faptul că am construit sau construim ziduri, că facem edificii care vor dăinui și ele peste veacuri și vor rămâne fie prin placa comemorativă, fie prin pomenirea și amintirea celor care vor dăinui după noi, fie prin utilitatea pe care o au. Fie că vorbim de corpul administrativ, despre spital, despre catedrală sau oricare alte edificii la care noi ne-am angajat deopotrivă pentru a pune umărul și pentru a duce mai departe acest mesaj dat de Dumnezeu și nouă, nu ca pe un fapt, ci ca pe o evidență.  Toate acestea pălesc în fața unui singur detaliu, în fața unui singur lucru  și acesta este faptul că iubirea cu care ne primiți aici în cadrul Arhiepiscopiei de la Roman.  

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a explicat impresionantele realizări prin bucuria lucrului binefăcut prin voia Bunului Dumnezeu.

  Mulțumim pentru frumosul și impresionantul cuvânt pe care l-ați rostit Părinte Vicar, din inspirația Duhului Sfânt.  Mă gândesc la companionii din Emaus care mergeau împreună pe drum cu Mântuitorul Hristos. Doar prin gesturi L-au cunoscut că este Hristos Cel Care le propovăduise Evanghelia.  Consider că în acești cinci ani care au trecut am făcut împreună câteva lucruri însemnate dintre cele câte ne-am angajat să le facem prin puterea Duhului Sfânt. Dumnezeu este iubire și ne așteaptă cu iubirea Sa îndelungată! Ne angajăm și de acum înainte să transfigurăm timpul acesta pe care Dumnezeu ni l-a dat. Regăsindu-ne în Liturghie parcă  ne găsim angajați înaintea lui Dumnezeu să ducem pe mai departe povara aceste demnități care mi s-a conferit acum cinci ani. 

După Sfânta Liturghie, soborul preoților și personalitățile prezente au primit invitația de a se deplasa în Sala Dosoftei a Centrului eparhial pentru agapă, iar cu acest prilej, reprezentanți clerici și mireni din cele șase protopopiate ale Eparhiei și-au exprimat gândurile apreciind activitatea desfășurată în plan administrativ, cultural și social de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și aparatul administrativ eparhial, la rândul lor primind în dar câteva dintre ultimele apariții editoriale tipărite la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul Paraschevi al Catedralei arhiepiscopale.


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.