Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/09/2021

Bucuria împlinirii în Parohia Poiana II Dărmănești

mai multe detalii

14/09/2021

Proiect filantropic desfășurat la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

13/09/2021

Slujbă de Te Deum la început de an școlar

mai multe detalii

12/09/2021

Proiect eparhial desfășurat în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

06/09/2021

Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/09/2021

Şcoala de vară „Cǎlǎtorie ȋn lumea copilǎriei” ȋn Parohiile Tescani, Prisaca și Enǎchești

mai multe detalii

02/09/2021

Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

mai multe detalii

02/09/2021

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul prăznuit în Parohia Coșnea

mai multe detalii

31/08/2021

Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

30/08/2021

Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

29/08/2021

Școala de vară organizată la Parohia Sfinții Voievozi Lucăcești

mai multe detalii

27/08/2021

Tabăra copiilor din Cernu „FAPTe pentru zâmbetele lor”

mai multe detalii

23/08/2021

Concursul de șah „Biserica – casa sufletului romanesc” Poduri

mai multe detalii

22/08/2021

Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

mai multe detalii

20/08/2021

Bucurie şi credinţă în lumea satului

mai multe detalii

20/08/2021

Activitate catehetică în Parohia Pietrosu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului

mai multe detalii

17/08/2021

Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

mai multe detalii

17/08/2021

Şcoala de varǎ „Hristos ȋn mijlocul copiilor”, ȋn Parohia Enǎchești din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

10/08/2021

Școala de vară „Episcop Dionisie Climescu – Întemeietorul Școlii Moineștene” derulată de Parohia Sf. Gheorghe Moinești la a șasea ediție

mai multe detalii

09/08/2021

„Ziua fiilor satului”, în Parohia Cernu

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Cerc pastoral-misionar la MOINESTI

 

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, 32 de preoţi din Protopopiatul Moineşti s-au întâlnit  joi 14 Noiembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Filip şi a Sfântului Grigorie Palama, în cadrul Cercului misionar-pastoral Moineşti, la Biserica Parohiei Sfântul Gheorghe din municipiu.


Cercul Pastoral Moinești este unul din cele 8 cercuri pastorale ce activează în cadrul Protopopiatului şi cuprinde un număr de 10 parohii și 2 capele (Sfântul Pantelimon în incinta SMU Moinești și Sfântul Ștefan în incinta Unităţii militare de pompieri, Moineşti).

 
Întâlnirea a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de un sobor de 11 preoți sub protia părintelui protopop Costel Mareș, răspunsurile la strană fiind date de corul “Theotokos” al Protopopiatului Moinești.

 

În începutul cuvântului de învățătură PC Pr. Costel Mareș a subliniat motivele prezenţei Cercului Pastoral la biserica parohiei Sfântul și Marele Mucenic Gheorghe, mulţumind Preasfinţitului Părinte Ioachim pentru părinteasca purtare de grijă şi transmiţând celor prezenţi arhiereşti binecuvântări: 

     “În primul rând, la invitația preoților slujitori de la această parohie [...] și în al doilea rând pentru că această întrunire face parte dintr-un proiect mult mai amplu al Protoieriei noastre prin care dorim cu ajutorul coralei Theotokos a Protopopiatului, să descoperim, să arătăm, să prezentăm bogăția inestimabilă, profunzimea și spiritualitatea cultului nostru liturgic”.

Părintele protoiereu a subliniat faptul că frumusețea ortodoxiei stă în cultul ei liturgic și că fără cult Biserica nu-și mai atinge scopul ei, acela de a sfinți viața credincioșilor. “Am putea spune că fără cult nu este mântuire, pentru că fără sfânta și dumnezeiasca liturghie, care este centrul sau coroana cultului nostru liturgic, nu este mântuire, așa cum ne arată tranșant Mântuitorul Iisus Hristos ”

Hristos este mereu tainic prezent în liturghia ortodoxă de la început și până la sfârșitul ei - cum şi mărturisim: “Hristos în mijlocul nostru. Este și va fi. Totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. (Sfânta Liturghie).

Părintele protopop a invocat și cuvintele Părintelui Dumitru Stăniloe: “Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie este celebrarea prezenței lui Hristos Cel veșnic viu în mijlocul credincioșilor”, subliniind în continuare importanța atenției acordate sfinților și îndemnând în a ne face prieteni cu sfinții lui Dumnezeu.  În partea a doua a întrunirii, a fost prezentat filmul tematic Viața Sfântului Grigorie Palama propus spre vizionare chiar în ziua prăznuirii de către Pr. Gheorghe Aniculoaie, responsabilul Cercului Pastoral Moinești.

Filmul a fost realizat de către Biserica Ortodoxă Greacă în 2009 cu prilejul a 650 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Grigorie Palama în 1359.

Pr. Ghorghe Aniculoaie a subliniat faptul ca “Sfântul Grigorie Palama a trăit o bună parte de timp în Sfântul Munte Athos, atât de drag nouă celor care am mers acolo și nu numai, ci și celor care aud de Sfântul Munte Athos. Sfântul Grigorie Palama s-a nevoit în Marea Lavră lângă un schit ce ține de Marea Lavră, în apropierea Schitului Romnânesc Prodromu”.

La final a fost anunţat programul întrunirii celor 8 cercuri pastorale ale Protopopiatului, următoarea întâlnire fiind tot una a Cercului Pastoral Moineşti, stabilită pentru luni 25 noiembrie, în ziua prăznuirii Sfintei Muceniţe Ecaterina, la parohia Tazlău-Zemeş.

     Joi - 12 decembrie, când Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Spiridon al Trimitundei, este programată întâlnirea Cercului Pastoral Comăneşti, la parohia "Sfântul Spiridon" din oraşul Comăneşti, care îşi va serba atunci hramul.


"Scopul acestor întruniri urmăreşte şi apropierea clericilor în vederea unei mai bune colaborări, cunoașterea problemelor parohiilor din cercul pastoral dar și într-ajutorarea reciprocă, căutând exemplul personal şi folosind sfaturile de la preoții cu experiență vastă.

Să rugăm pe Sfântul Grigorie Palama, pe Sfântul Apostol Filip, pe Maica Domnului și pe toți sfinții să ne dăruiască tuturor pace și bucurie în suflet, să reverse asupra noastră mila cea bogată a Milostivului Dumnezeu spre a noastră mântuire și spre slava Prea Sfintei Treimi. Amin!" - a subliniat părintele protopop în cuvântul său de încheiere.

 

 

 


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.