Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Zi de bucurie la început de An Bisericesc la Parohia Coșnea
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, anului bisericesc a debutat în biserica cu hramul „Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul” a Parohiei Coșnea, Protopopiatul Moinești, cu săvârșirea sfintei liturghii de către un sobor de preoți sub protia preacuviosului părinte protosinghel Paisie...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022» Cinci ierarhi au sfințit noul sediu administrativ al Protoieriei Moinești

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a sfințit sâmbătă, 17 septembrie 2022, noul sediu administrativ al Protoieriei Moinești din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precum și pictura exterioară a Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” ce a fost restaurată.

 

La slujba de sfințire au mai fost prezenți Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preacuviosul părinte arhimandrit Pimen, Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, stareți, consilieri, inspectori și protopopi din cadrul Administraţiei Eparhiale Romașcane.

 

Evenimentul face parte din manifestările cultural-religioase organizate în cadrul „Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”, ajunse anul acesta la cea de a VIII-a ediție.

 

După ce în data de 17 ianuarie 2011 a fost pusă piatra de temelie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, au urmat mai bine de 10 ani de muncă asiduă, timp în care părintele protoiereu Costel Mareș împreună cu colaboratorii săi, preoții din Protopopiatul Moinești, primarii și consiliile locale din Moinești, Comănești, Dărmănești și Poduri, Secretariatul de Stat pentru Culte, și alți oameni de suflet, au dus la îndeplinire acest deziderat de mai interes.

 

Întâistătătorul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului le-a mulţumit celor patru ierarhi ai Sfântului Sinod pentru că au răspuns invitației de a fi prezenți și împreună rugători la acest frumos eveniment, şi i-a felicitat pe toţi cei care s-au ocupat în mod deosebit de construirea acestui edificiu.

 

Părintele secretar eparhial Ciprian Ignat a citit hrisovul întocmit cu această ocazie amintind istoricul acestei clădiri de la începuturi până la momentul îmbrăcării hainei de sfințire, evidențiind constructorii care s-au ostenit cu înălțarea acesteia.

 

În semn de preţuire şi binecuvântare, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a oferit pentru sediul administrativ al Protoieriei Moinești o icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei ocrotitorul acestei clădiri emblematice.

 

După acest moment, a urmat săvârșirea sfintei liturghii pe scena amplasată în imediata apropiere, iar răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.

 

La finalul acesteia, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis cu prilejul sfințirii ansamblului eclesial al Protoieriei Moinești, iar ca semn al prețuirii şi binecuvântării Preafericirii Sale, a oferit părintelui protopop Costel Mareș Ordinul Crucea patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

 

În încheiere, părintele protoiereu Costel Mareș, a transmis mulțumiri Bunului Dumnezeu și Maicii Sale, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne-a binecuvântat cu prezența Brâului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. A mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântare și distincția oferită, ierarhilor prezenți, oferindu-le în dar câte o icoana cu Maica Domnului, care este și Ocrotitoarea Protopopiatului Moinești.

 

Ca semn de recunoștință pentru buna colaborare și contribuție, cu binecuvântarea ierarhului nostru, acelor oameni de bine le-a fost oferită distincția eparhială „Ordinul Melchisedec”, Clasa I și Clasa a II-a, distincție oferită de către Arhiepiscopia Romanului și Băcăului pentru mireni.

 

Totodată, pentru întreaga activitate în slujba comunității moineștene, Consiliul Local Moinești, prin domnul primar jr. Valentin Vieru, a oferit părintelui protopop Costel Mareș, titlul de „Cetățean de onoare” al Municipiului Moinești.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.