Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


31/12/2022

“Bucuria de a face altora bucurii” în zi de Ajun la Parohia Poduri

mai multe detalii

23/12/2022

Daruri de Crăciun din partea Parohiei ,,Sfântul Arhidiacon Ștefan – Comănești”

mai multe detalii

20/12/2022

Cântăreții bisericești „Melozii Moineștiului” au intonat colinde la Catedrala Arhiepiscopală

mai multe detalii

19/12/2022

Concurs de șah „Cupa lui Moș Crăciun” în Parohia Poduri

mai multe detalii

18/12/2022

Corala Armonia în concert la Dărmănești

mai multe detalii

18/12/2022

Parastas de pomenire la 40 de zile pentru părintele Cristian-Ioan Balaban

mai multe detalii

16/12/2022

Colindători de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” la Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

15/12/2022

A cincea ediție a proiectului social filantropic și misionar „Prin colind, suferința alinândˮ în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

14/12/2022

Prima ediție a atelierelor de tradiții și obiceiuri românești de iarnă în Parohia Cernu din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

07/12/2022

Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei a vestit Nașterea Domnului la Moinești

mai multe detalii

29/11/2022

Concert de Colinde la Moinești

mai multe detalii

17/11/2022

Părintele Cristian-Ioan Balaban a fost condus pe drumul veșniciei

mai multe detalii

15/11/2022

IPS Ioachim a oficiat slujba stâlpilor pentru părintele Cristian Ioan Balaban

mai multe detalii

13/11/2022

Părintele Cristian Ioan Balaban a trecut la cele veșnice

mai multe detalii

09/11/2022

Întâlnirea Cercului Pastoral „Sfântul Nectarie” Valea Muntelui

mai multe detalii

31/10/2022

Parohia Rățeni și-a cinstit patronul spiritual

mai multe detalii

31/10/2022

Zilele duhovnicești ale Parohiei Leorda

mai multe detalii

24/10/2022

Bucurie și comuniune sub mantia mucenicească a Sfântului Dimitrie în Parohia Goioasa

mai multe detalii

21/10/2022

Întrunirea Cercului Pastoral ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” Dărmănești

mai multe detalii

17/10/2022

Viața Sfântului Dimitrie și Festival al bunătății de acasă în Parohia Leorda

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023 ||» Cinci ierarhi au sfințit noul sediu administrativ al Protoieriei Moinești

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a sfințit sâmbătă, 17 septembrie 2022, noul sediu administrativ al Protoieriei Moinești din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precum și pictura exterioară a Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” ce a fost restaurată.

 

La slujba de sfințire au mai fost prezenți Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preacuviosul părinte arhimandrit Pimen, Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, stareți, consilieri, inspectori și protopopi din cadrul Administraţiei Eparhiale Romașcane.

 

Evenimentul face parte din manifestările cultural-religioase organizate în cadrul „Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”, ajunse anul acesta la cea de a VIII-a ediție.

 

După ce în data de 17 ianuarie 2011 a fost pusă piatra de temelie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, au urmat mai bine de 10 ani de muncă asiduă, timp în care părintele protoiereu Costel Mareș împreună cu colaboratorii săi, preoții din Protopopiatul Moinești, primarii și consiliile locale din Moinești, Comănești, Dărmănești și Poduri, Secretariatul de Stat pentru Culte, și alți oameni de suflet, au dus la îndeplinire acest deziderat de mai interes.

 

Întâistătătorul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului le-a mulţumit celor patru ierarhi ai Sfântului Sinod pentru că au răspuns invitației de a fi prezenți și împreună rugători la acest frumos eveniment, şi i-a felicitat pe toţi cei care s-au ocupat în mod deosebit de construirea acestui edificiu.

 

Părintele secretar eparhial Ciprian Ignat a citit hrisovul întocmit cu această ocazie amintind istoricul acestei clădiri de la începuturi până la momentul îmbrăcării hainei de sfințire, evidențiind constructorii care s-au ostenit cu înălțarea acesteia.

 

În semn de preţuire şi binecuvântare, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a oferit pentru sediul administrativ al Protoieriei Moinești o icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei ocrotitorul acestei clădiri emblematice.

 

După acest moment, a urmat săvârșirea sfintei liturghii pe scena amplasată în imediata apropiere, iar răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.

 

La finalul acesteia, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis cu prilejul sfințirii ansamblului eclesial al Protoieriei Moinești, iar ca semn al prețuirii şi binecuvântării Preafericirii Sale, a oferit părintelui protopop Costel Mareș Ordinul Crucea patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

 

În încheiere, părintele protoiereu Costel Mareș, a transmis mulțumiri Bunului Dumnezeu și Maicii Sale, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne-a binecuvântat cu prezența Brâului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. A mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântare și distincția oferită, ierarhilor prezenți, oferindu-le în dar câte o icoana cu Maica Domnului, care este și Ocrotitoarea Protopopiatului Moinești.

 

Ca semn de recunoștință pentru buna colaborare și contribuție, cu binecuvântarea ierarhului nostru, acelor oameni de bine le-a fost oferită distincția eparhială „Ordinul Melchisedec”, Clasa I și Clasa a II-a, distincție oferită de către Arhiepiscopia Romanului și Băcăului pentru mireni.

 

Totodată, pentru întreaga activitate în slujba comunității moineștene, Consiliul Local Moinești, prin domnul primar jr. Valentin Vieru, a oferit părintelui protopop Costel Mareș, titlul de „Cetățean de onoare” al Municipiului Moinești.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban
   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.