Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

„Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o”*
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Putem spune cu certitudine că actul istoric de la 1859  nu este doar împlinirea unui ideal sau consecința firească a unei stări de fapt, ci este forma politică a unei unități deja existente și în egală măsură pasul decisiv în perspectiva desăvârșirii Marii Uniri de la 1918, este...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020» Corala Armonia, concert extraordinar la Dărmănești

            Potrivit tradiției, vestea Nașterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos este răspândită prin glasul cetelor de colindători ce bat din ușă în ușă anunțând prin intermediul colindelor minunea petrecută în Bethleem.

Astfel, pe calea versului,adesea simplu, pe înțelesul tuturor, și a muzicii, ușor de interpretat, sunt transmise, în modul cel mai ușor cu putință, unele dintre cele mai importante și greu de înțeles dogme ale Bisericii: Întruparea și Nașterea din Fecioara Maria a Mântuitorului Iisus Hristos.

          După cum afirmă renumitul teolog român, Părintele Dumitru Stăniloae: ,,există trei elemente reprezentative pentru spiritualitatea românească, fără echivalență în cultura altor popoare: doina, dorul și colinda.” De aceea, în special prin intermediul Bisericii, poporul român păstrează încă vie tradiția mersului cu colinda în Ajunul Crăciunului, sau a cântării colindelor, odată cu începutul Postului Nașterii Domnului, fiind totodată o mângâiere a sufletelor celor credincioși și o pregustare a mărețului Praznic sărbătorit pe 25 decembrie.

          Păstrând și promovând tradiția colindelor, Catedrala ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Dărmănești a îmbrăcat haine de sărbătoare în după-amiaza zilei de 22 decembrie 2018, când vestea Nașterii Mântuitorului Hristos a fost anunțată dărmăneștenilor în cadrul unui concert de colinde organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului de către Protopopiatul Moinești având partener Primăria și Consiliul Local al Orașului Dărmănești.

          Concertul a debutat la ora 14:00, prin reprezentația celor două coruri de elevi ale Liceului Tehnologic din Dărmănești, ,,Voces, respectiv,,Cantus”. Astfel, aceștia au adeverit afirmația părintelui Dumitru Stăniloae, potrivit căreia: ,,copiii exprimă cel mai bine bucuria colindelor, pentru că ei Îl colindă pe Cel care a fost copil,  Prunc Nevinovat.”

          A  colindat apoi Corala ,,Armonia”a Arhiepiscopiei Tomisului, corală formată din preoți, diaconi și studenți ai Facultății de Teologie din cadrul Universității ,,Ovidius’’ din Constanța, care a interpretat colinde timp de aproximativ 90 de minute.  Corala ,,Armonia’’ este una dintre cele mai renumite corale bărbătești din România, câștigând premii la importante concursuri internaționale, dintre care amintim Medalia de Aur pentru cel mai bun cor bărbătesc din lume. Premiul a fost obținut la Jocurile Mondiale Corale ce s-au desfășurat în perioada 4-14 Iulie 2018 la Tshwane, în Africa de Sud.

          În încheiere, renumita interpretă de muzică populară Viorica Macovei a intrepretat câteva colinde tradiționale românești, precum și câteva compoziții proprii sau ale compozitorilor contemporani.

          Evenimentul  a fost moderat de către Părintele Protopop Costel Mareș, care a prezentat corurile ce urmau să colinde, iar la finalul acestuia a ținut și un scurt cuvânt de învățătură, reliefând importanța colindelor în tradiția Bisericii.

          La finalul Concertului, domnul Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui concert. De asemenea, domnia sa, a  acordat din partea Primăriei Orașului Dărmănești cadouri și diplome elevilor dărmăneșteni, care în cursul anul 2018 au avut rezultate extraordinare la învățătură.

De asemenea, domnia sa a ținut să acorde o Distincție de vrednicie și părintelui Daniel Prepeliță, Parohul Parohiei Boiștea I, pentru munca depusă la construirea Catedralei ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena’’, catedrală ce a fost sfințită pe 21 octombrie 2018.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.