Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Zi de bucurie la început de An Bisericesc la Parohia Coșnea
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, anului bisericesc a debutat în biserica cu hramul „Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul” a Parohiei Coșnea, Protopopiatul Moinești, cu săvârșirea sfintei liturghii de către un sobor de preoți sub protia preacuviosului părinte protosinghel Paisie...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023» Ediţie jubiliară a Sinaxei preoţilor din Protopopiatul Moineşti

Marţi, 14 februarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, peste o sută de preoți aflați sub coordonarea părintelui protopop Costel Mareș au inceput un periplu la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, unde a participat la Sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Moineşti, adică “adunarea preoţilor în jurul potirului dragostei lui Iisus Hristos”


Cu aceast prilej, a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, părintele protopop şi un sobor de preoţi, alcătuit din coordonatorii cercurilor pastorale de pe cuprinsul Protoieriei Moineşti. În cadrul sfintei liturghii, fiecare preot participant a fost împărtășit de către Ierarh cu “sfintele, preacuratele, nemuritoarele, cereştile şi de viaţă făcătoarele, înfricoşătoarele lui Hristos Taine.”


În cuvântul de întâmpinare Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a felicitat preoţii din protoieria noastră, “pentru că au răspuns iniţiativei de a alege ca punct de întâlnire în sinaxă euharistică catedrala arhiepiscopală” subliniind faptul că “poate  unii dintre frăţiile voastre aţi fost hirotoniti aici de către ierarhul locului la vremea potrivită, când aţi fost chemaţi la misiunea aceasta frumoasă şi nobilă, dumnezeiască a preoţiei, ţi poate de atunci nu aţi mai avut prilejul să slujiţi în catedrala, de care de fapt aparţineţi din punct de vedere spiritual.”


În cadrul sinaxei, pentru ca fiecare să-şi reamintească de momentele cele mai însemnate ale vieţii pastorale, Arhipăstorul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Andrei Iscu pe seama Parohiei Cetățuia și întru preot pe tânărul teolog Victor-Nicolae Matei, pe seama Parohiei Leontinești, din Protopopiatul Moinești, doi tineri care s-au învrednicit a intra în viaţa pastoral-misionară a bisericii, iar “aceasta se face astăzi prin invocarea Duhului Sfant, mai ales ca şi voi veţi fi rugători împreuna cu noi, ca Dumnezeu să le dăruiască preoţie vrednică şi rodnică, aşa cum v-a dăruit şi frătţiilor voastre prin actul acesta solemn, hirotonia, adică de chemare, de rânduire în ceata preoţilor, după sfintele canoane şi randuielile noastre tipiconale bisericesti”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.


În cadrul sfintei liturghii în mod deosebit au fost pomeniţi în rugăciuni Patrirahul Teoctist, Episcopul Melchisedec Ştefănescu, Arhiepiscopul Ilarion Mircea Băcăuanul Pr. Costin, Pr Mihai, Pr. Ioan, Pr. Lucian, Prs Tatiana, Prs. Sanda Cristina.


Părintele protopop, în cuvântul rostit la acest moment solemn, a adus mulţumire Bunului Dumnezeu pentru imensa bucurie de a sluji alături de ierarhul nostru, în preafrumoasa catedrală arhiepiscopală.


“Va mărturisesc Înaltpreasfinția voastră, că deşi nu este prima oară când slujesc aici sfânta şi dumnezeiasca liturghie, totuşi astăzi intensitatea emoţiilor a fost ca niciodată. Şi cred că aceeaşi intensitate au avut-o mulţi dintre fraţii mei întru slujire, preoţii Protopopiatului Moineşti. Ne aflăm la cea de a 7-a ediţie a sinaxei preoţilor din protopopiatul nostru, şi aşa cum ati precizat şi Înaltpreasfinția voastră, am dorit ca această ediţie, jubiliară i-am spune noi, să o organizăm aici în catedrala arhiepiscopală, cu binecuvântarea şi la iniţiativa Înaltpreasfinției voastre, şi pentru aceasta vă mulţumim.”


Ca semn al recunoştinţei şi ca răspuns la dragostea şi preţuirea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, părintele protopop a oferit ierarhului, un dar pentru suflet si din suflet, un set de sfinte vase lucrat în atelierele Patriarhiei Române, cu binecuvantarea Preafericitului Parintelui nostru Patriarh Daniel, aceste daruri având inscripţionat şi o mică însemnare spre luare aminte şi spre aducere aminte: “Această smerită ofrandă a slujitorilor sfintelor altare din Protoieria Moineşti ca semn de preţuire şi dragoste ce v-o purtăm, mulţumindu-vă pentru grija părintească pe care o manifestaţi faţă de clerul şi credincioşii din acest spaţiu canonic binecuvântat al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Anul mântuirii 2017, luna februarie, ziua 14.”


În mod special au fost evidenţiaţi şi premiaţi coordonatorii cercurilor pastorale din Protopopiatul Moineşti, fiindu-le acordate câte o diplomă de excelenţă şi căte o icoana a Sfintei Cuvioase Parascheva, de altfel ocrotitoarea întregii eparhii.


Diploma de excelenţă acordate:

Pr. Alexandru Maxim, Parohia Sf. Spiridon Comanesti – Cerc Pastoral ”Sfîntul Apostol Andrei”

Pr. Toader Alexandrescu, Parohia Izvorul Tamaduirii Darmanesti – Cerc ”Sfântul Teodosie de la Brazi”

Pr. Ghoerghe Aniculoaie, Parohia Sf. Nicolae Moinesti – Cerc pastoral ”Episcop Dionisie Climescu”

Pr. Victor Matei, Parohia Solont – Cerc pastoral ”Episcop Ioachim al Husilor”

Pr. Gheorghe Paşcu, Parohia Agăş – Cerc Pastoral al ”Văii muntelui”

Pr. Vasile Popa, Parohia Poduri – Cerc pastoral ”Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”

Pr. Adrian Cioineag, Parohia Ludaşi – Cerc pastoral ”Părintele Nicodim Măndiţă”

Pr. Emilian Lazer, Parohia Hangani – Cerc pastoral ”Sf Cuv Parascheva”

 

Tot în acest cadru li s-a acordat distincţia onorifică prevăzută de Statutul BOR, cea de iconom stavrofor, părintelui Georgel Lungu, Parohia Lăloaia, şi părintelui Ovidiu Daniel Hereş, Parohia Valea Şoşii, gramata chiriarhală fiind citita de părintele arhidiacon Ioan Ciobanu, secretar eperhial.


O parte din părinţi şi-au încetat mandatul administrativ, dar vor continua activitatea sacerdotală. Astfel tot în acest cadru festiv,  preoţii Petru Moraru, Constantin Dobriţoiu şi Grigore Popa,  li s-au oferit o distincţie de onoare pentru dăruirea şi dragostea jertfelnică manifestată de-a lungul activităţii pastoral-misionară.


Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și-a manifestat bucuria şi mulţumirea întrunirii în contextul iubirii lui Dumnezeu şi în contextul sfintei euharistii.


Așadar să plecați de la catedrala arhiepiscopală cu acea energie sporită, întrucât şi voi la rândul vostru aţi fost chemaţi la această demnitate de a fi slujitori ai sfintelor altare ale lui Dumnezeu. Ce poate fi mai solemn, ce poate fi mai sublim, mai diafan decât a sluji tainele pe care Dumnezeu ni le-a rânduit să le facem în biserica vazută de pe pământ. Vă mulțumim pentru aceasta și Bunul Dumnezeu să vă dăruiască vouă și familiilor frățiilor voastre pace, liniste, bucurie sufletească, iar credincioșilor frățiilor voastre, pe care îi aveți în grija spiritual, să le dăruiască tot cugetul bun pentru a rămane în biserică și să promoveze ca și voi valorile sfintei noastre ortodoxii.”


După sfânta şi dumnezeiasca liturghie, s-a mers în procesiune la mormântul vrednicului de pomenire, Arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul unde s-a oficiat o slujbă de pomenire.


În partea de final al programului stabilit, preoţii din Protopopiatul Moineşti, au făcut un tur, la Brutăria „Betleem”, la Fabrica de lumânări „Sf. Fotini” și la Atelierul de Veșminte „Cămașa lui Hristos”, obiective aflate în administrarea Centrului eparhial Roman, fiind ghidaţi de părintele consilier economic Adrian Ciobanu.


Transportul preoților moineșteni la sinaxă anuală a fost asigurat de Agenția de Turism Meteora Tour a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

(foto Cristian Balaban)


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.