Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Maica Domnului, mister nepătruns și inepuizabil izvor de daruri duhovnicești
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Astăzi cinstim Nașterea Maicii Domnului, în fața căreia depunem toate grijile vieții noastre cotidiene. Intrarea Fecioarei Maria în lume este prilej de a medita la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu într-o manieră diferită. Să nu uităm că ea a fost în prealabil angajată ca și Marta,...

mai multe detalii
FACEBOOK

Capernaum și Calcedon
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   În arşiţa verii, în luna lui Cuptor,Iisus Mântuitorul, eternul călător,Trecea cu ucenicii prin Capernaum.Doi orbi Îl întâlniră, rugându-L chiar în drum: „Miluieşte-ne, Doamne, fiul lui David,Redă-ne vederea, te rugăm fervid”.Iisus nu-i ascultă, şi-n casă...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019» Eveniment duhovnicesc şi cultural la Dărmăneşti - Protopopiatul Moineşti


Doi preoți profesori universitari din elita învățământului teologic românesc au fost prezenți astăzi - 10 februarie la Dărmănești pentru a prezenta trei dintre cărțile Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

 

Preoți și credincioși din zona Moineștiului au participat luni - 10 februarie 2014, în ziua pomenirii Sfântului Mucenic Haralambie, la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, în contextul Sinaxei preoţilor din Protopopiatul Moineşti. În cadru liturgic, la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Dărmănești, cei aproape 100 de preoţi ai protoieriei s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Răspunsurile la strană, în cadrul slujbei - la care au participat numeroşi credincioşi, au fost oferite de Corala „Theotokos“ a preoţilor Protopopiatului Moineşti.

 

"În deplină comuniune şi duh de rugăciune, preoţii Protopopiatului Moineşti au fost împărtăşiţi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul din același Sfânt Potir, unde se află dragostea nemărginită a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Întâlnirea de astăzi (n.r. luni, 10 februarie 2014) este a patra pe care o organizăm în această formulă, în Protopopiatul Moinești. Pentru fiecare dintre noi, slujitori ai sfântului altar, SINAXA - întâlnirea cu ierarhul nostru, rămâne un moment cu totul și cu totul special.


În cuvântul rostit, Preasfinția sa a amintit faptul că această comuniune în duh de rugăciune, prin care mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, este un mijloc prin care, la început de an, Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere și înflorire în lucrarea duhovnicească, fiecare acolo unde a fost sădit. Preasfinția Sa a amintit celor prezenți de misiunea sfântă şi sfinţitoare a preotului și de datoria fiecăruia dintre noi de a înmulți talantul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit. PS Părinte Ioachim a mai arătat apoi că, în lumea de astăzi, misiunea preotului este foarte importantă și trebuie asumată cu responsabilitate de către fiecare dintre slujitorii sfintelor altare în parohia în care slujește şi pe care ierarhul i-a încredințat-o. Parohia este un dar de la Dumnezeu, preotul fiind totodată și persoana care îl reprezintă pe episcopul locului în mijlocul credincioșilor săi", a declarat pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti.

 

Lansarea cărţilor Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul

 

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a făcut referire apoi la publicaţiile  "La deification de l`homme d`apres la pensee du pere Dumitru Staniloae“, „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie“ şi „Creştinismul abia începe“, apărute la Editura "Filocalia" a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului sub semnătura Preasfinţiei Sale. Ierarhul a precizat faptul că cele trei apariții editoriale sunt mijloace prin care este sprijinită activitatea social-filantropică a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precizând că fondurile obținute din vânzarea cărților vor fi direcționate către unitățile social-filantropice ale Centrului eparhial.

 

"Prezența noastră la Dărmănești se înscrie într-un proiect mai amplu al Protoieriei Moineşti, care se derulează cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. Acest proiect se dorește a fi un mijloc de a arăta credincioșilor din cuprinsul protopopiatului frumusețea, bogăția și profunzimea cultului nostru liturgic. De aceea am ales ca loc de slujire pentru această sinaxă, biserica „Izvorul Tămăduirii” din Dărmănești. Ne dorim să fim prezenți în cât mai multe din bisericile din cadrul protopopiatului și de a fi în felul acesta în imediata apropiere a credincioșilor noștri, ca și aceștia să se împărtășească din darurile cele nenumărate ale Duhului Sfânt care se revarsă asupra noastră prin Sfânta Liturghie", a explicat pr. protopop Costel Mareş.

 

 

În partea a doua a întâlnirii, a avut loc lansarea celor trei cărți care îl au ca autor pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. Volumele au fost prezentate preoților Protopopiatului Moinești, autorităților locale și centrale, precum şi unui număr mare de profesori și directori ai școlilor din ținuturile Moineştiului. Despre cele trei cărţi au vorbit pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi pr. prof. dr. Gheorghe Petraru, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.