Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/09/2021

Bucuria împlinirii în Parohia Poiana II Dărmănești

mai multe detalii

14/09/2021

Proiect filantropic desfășurat la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

13/09/2021

Slujbă de Te Deum la început de an școlar

mai multe detalii

12/09/2021

Proiect eparhial desfășurat în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

06/09/2021

Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/09/2021

Şcoala de vară „Cǎlǎtorie ȋn lumea copilǎriei” ȋn Parohiile Tescani, Prisaca și Enǎchești

mai multe detalii

02/09/2021

Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

mai multe detalii

02/09/2021

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul prăznuit în Parohia Coșnea

mai multe detalii

31/08/2021

Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

30/08/2021

Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

29/08/2021

Școala de vară organizată la Parohia Sfinții Voievozi Lucăcești

mai multe detalii

27/08/2021

Tabăra copiilor din Cernu „FAPTe pentru zâmbetele lor”

mai multe detalii

23/08/2021

Concursul de șah „Biserica – casa sufletului romanesc” Poduri

mai multe detalii

22/08/2021

Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

mai multe detalii

20/08/2021

Bucurie şi credinţă în lumea satului

mai multe detalii

20/08/2021

Activitate catehetică în Parohia Pietrosu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului

mai multe detalii

17/08/2021

Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

mai multe detalii

17/08/2021

Şcoala de varǎ „Hristos ȋn mijlocul copiilor”, ȋn Parohia Enǎchești din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

10/08/2021

Școala de vară „Episcop Dionisie Climescu – Întemeietorul Școlii Moineștene” derulată de Parohia Sf. Gheorghe Moinești la a șasea ediție

mai multe detalii

09/08/2021

„Ziua fiilor satului”, în Parohia Cernu

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Mesaje transmise la trecerea la Domnul a IPS Eftimie Luca

La aflare veştii privind trecerea la cele veşnice a IPS Arhiepiscop Eftimie, reprezentanţi ai autorităţilor bisericeşti şi laice au transmis mesaje de compasiune Preasfinţitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, clerului şi credincioşilor acestei de Dumnezeu păzite eparhii.

 

PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:

Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Romanului şi Bacăului, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, împreună cu vrednicii slujitori ai Bisericii lui Hristos din toate timpurile.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

 

 

Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru culte:

Am primit cu tristețe vestea trecerii la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Eftimie Luca, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Venerabilul Părinte Eftimie a slujit Biserica Ortodoxă Română timp de opt decenii ca monah, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți stareți din Moldova. Chemat la demnitatea arhierească a continuat în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului munca vrednicilor săi înaintași, Sfântul Dosoftei mitropolitul, Veniamin Costachi și Melchisedec Ștefănescu, păstorind cu multă înțelepciune, râvnă și cu deosebită grijă față de patrimoniul bisericesc.

După un secol de viață și activitate în slujba credinței, Înaltpreasfințitul Eftimie Luca rămâne în memoria Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precum și a întregii Biserici Ortodoxe Române ca Părintele ”Eftimie cel Bun”, imaginea blândeții părintești și a dăruirii de sine.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului:

Trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie a marcat profund clerul și binecredincioșii creștini din Eparhia Aradului și reprezintă o mare pierdere pentru întraga Biserică Ortodoxă Română.

Ierarhul, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Aradului transmit mesajul de condoleanțe, rugând pe Domnul nostru Iisus Hristos, Arhiereul cel Veșnic, să așeze sufletul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Eftimie în lumina și iubirea Preasfintei Treimi. Totodata, dorim colaboratorilor și ucenicilor vrednicului ierarh a arăta întreaga râvnă pentru a continua munca rodnică a acestuia și spre pomenirea sa.

Primiți, Vă rugăm, Preasfințite Părinte Episcop Ioachim, asigurarea întregii noastre considerații.

 

† Petru Gherghel, Episcop de Iaşi

Vestea trecerii la Domnul a Înaltpreasfinţiei Sale Arhiepiscop Eftimie Luca m-a afectat sufleteşte şi mi-a răscolit amintirile, aducându-mi aminte de cel pe care toţi îl chemau cu numele de Părintele cel bun, de Părintele Episcop, tatăl tuturor, care îi îmbrăţişa pe toţi cu căldură şi cu părintească vorbă.

Nu pot uita momentul instalării sale ca Episcop al Romanului şi Huşilor din 23 aprilie 1978 când, primind cuvântul meu de salut şi urare din partea credincioşilor catolici din zonă, cu aceeaşi voce blândă, care îl caracteriza în orice împrejurare, m-a întâmpinat cu dragoste, chemându-mă pe nume: Părinte Petrică - prietenul nostru, considerându-mă ca un cunoscut de ani de zile şi ca un prieten în Domnul, deşi eu veneam din altă strană şi abia începusem munca mea de Administrator Apostolic al comunităţilor catolice din acele timpuri grele.

Din acel moment am rămas în amintirea sa şi pe buzele sale ca Părintele Petrică, iar eu am continuat să-l numesc şi să-i scriu, an de an de sărbători, ca Părintele Episcop Eftimie, tată primitor al tuturor.

Aşa l-am revăzut în zilele lui de suferinţă, aşa l-am înconjurat cu respect în momentul recunoaşterii şi numirii Înaltpreasfinţiei Sale de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi aşa am continuat să-l pomenesc în momentele de rugăciuni şi aduceri aminte.

Trăind cu întreaga Arhiepiscopie a Romanului şi Bacăului momentul de doliu şi regret pentru pierderea lui pentru ochii pământeşti, continuu să-l amintesc, cu acelaşi respect şi preţuire, în casa Tatălui ceresc unde a plecat, în credinţă, înaintea noastră.         

Exprim cu respect şi sentimente de frăţească dragoste condoleanţe Preasfinţitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit. În veci amintirea lui! Requiescat in pace!


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.