Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023» O CONSTRUCTIE AVANSATÄ‚ TREBUIE FINALIZATÄ‚

Punctul de vedere al Patriarhiei Române în legătură cu necesitatea continuării finanțării publice a construirii Catedralei Mântuirii Neamului:

Referitor la iniÈ›iativa legislativă recentă privind modificarea OrdonanÈ›ei de Guvern nr. 19/2005 privind realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, astfel încât acest proiect să nu mai poată fi finanÅ£at din bani publici, facem următoarele precizări:

1. Construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un vechi proiect de peste 130 ani. După Războiul de Independență din anul 1877, când bulgarii au hotărât construirea Catedralei Alexandru Nevski din Sofia, ca expresie de recunoÅŸtinţă faţă de soldaÈ›ii căzuÈ›i pentru independenÈ›a Bulgariei de sub Imperiul Otoman, regele Carol I (1866-1914) a promulgat Legea nr. 1750/1884 în care se preciza necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe în BucureÈ™ti. Prin aceeaÈ™i lege, Statul român aloca un buget de 5 milioane de lei pentru construirea acesteia, sumă care reprezenta aproximativ 5% din bugetul țării, însă, din nefericire, începerea lucrărilor a fost amânată. Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1925-1939), a reluat ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, mai ales după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, ca fiind un deziderat naÈ›ional. În prezent, proiectul a devenit o realitate, construcÈ›ia este avansată ÅŸi poate fi finalizată până în anul 2018. AfirmaÈ›ia domnului deputat Remus Cernea că obiectivul Catedrala Mântuirii Neamului nu ar trebui să se mai afle în programul România 100, menit să marcheze, în anul 2018, o sută de ani de la constituirea Statului unitar Român, arată lipsa de respect È™i de adeziune a domnului Remus Cernea față de istoria È™i credinÅ£a poporului român.

2. Construirea Catedralei Mântuirii Neamului este o necesitate de ordin practic atât în ceea ce priveÈ™te spaÈ›iul din Sfântul Altar, cât È™i spaÈ›iul destinat credincioÈ™ilor. Catedrala patriarhală de pe Dealul Mitropoliei, construită în urmă cu peste 350 de ani (1656-1658) ca biserică de mănăstire, având doar provizoriu statutul de catedrală, stabilit de patriarhul Miron Cristea în anul 1925, nu mai corespunde astăzi cerinÈ›elor liturgice, pastorale ÅŸi de reprezentare ale Bisericii Ortodoxe Române. Dacă până în anul 1990 Sfântul Sinod era format doar din 12 membri, în prezent numărul ierarhilor este de 53. În acelaÅŸi timp, capacitatea actualei Catedrale patriarhale din Dealul Mitropoliei este de aproximativ 500 de persoane, situaÅ£ie în care numeroÅŸi credincioÅŸi sunt nevoiÅ£i să participe la Sfânta Liturghie aflându-se în exteriorul acesteia, de multe ori în condiÅ£ii de vreme nefavorabilă.

3. Toate catedralele ÅŸi bisericile mari construite după anul 1990 în alte oraÈ™e ale României au primit sprijin financiar de la bugetul central sau de la bugetele locale, potrivit ConstituÈ›iei României (art. 29-30), Legii Cultelor nr. 489/2006, O.G. 82/2001 ÅŸi H.G. nr. 1470/2002. Autorităţile Statului român au înÅ£eles necesitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului ca necesitate practică, dar ÅŸi ca simbol al demnității ÅŸi unității naÅ£ionale prin adoptarea în unanimitate a Legii Catedralei nr. 261/2005, precum ÅŸi ca o reparaÈ›ie morală pentru bisericile demolate sau translate din BucureÅŸti pentru a construi în locul lor Casa Poporului. În art. 1 alin. (2) al acestei legi se prevede că fondurile necesare construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita alocărilor bugetare anuale, precum È™i de organele administraÈ›iei publice locale. În acest context, aprobarea iniÅ£iativei legislative a domnului Remus Cernea ar constitui odiscriminare între Catedrala Mântuirii Neamului È™i orice alt lăcaÈ™ de cult, al oricărui cult religios recunoscut din România, sprijinit financiar de către stat. MenÅ£ionăm că în alte state din lume, marile catedrale s-au construit ÅŸi cu sprijinul financiar al Statului sau prin acordarea de facilități fiscale pentru societățile comerciale care au contribuit la edificarea acestora. De exemplu, Catedrala NaÈ›ională din Washington DC (SUA), Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova (Rusia), Catedrala Sfântul Sava din Belgrad (Serbia) etc.

4. Viitoarea Catedrală patriarhală sau Catedrala Mântuirii (eliberării) Neamului va fi un obiectiv arhitectural ÅŸi turistic important pentru BucureÅŸti, singura capitală europeană care nu are încă o Catedrală reprezentativă pentru credinÅ£a majorității locuitorilor săi (două milioane de creÈ™tini ortodocÈ™i). După cum sume importante de bani au fost alocate de la bugetele de stat centrale È™i locale pentru Biblioteca NaÅ£ională, Teatrul NaÈ›ional ÅŸi Arena NaÈ›ională, obiective reprezentative din BucureÈ™ti, deÈ™i nu toÈ›i cetăţenii merg la bibliotecă, teatru sau stadion, tot astfel este justificat ÅŸi sprijinul financiar de la Stat pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

5. Atitudinea ostilă a domnului Remus Cernea faţă de noua Catedrală s-a manifestat ÅŸi în anul 2007 când AsociaÈ›ia Solidaritate pentru libertate de conÈ™tiință, condusă pe atunci de dânsul, a pierdut definitiv È™i irevocabil în faÈ›a instanÈ›elor judecătoreÅŸti o acÈ›iune în contradictoriu cu Patriarhia Română. Ca ÅŸi atunci, ÅŸi în prezent citatele trunchiate din legislaÈ›ie au devenit o regulă în slaba argumentare a domniei sale. De exemplu, domnul Remus Cernea ignoră cu bună ÅŸtiinţă menÈ›iunea explicită din Legea cultelor nr. 489/2006, potrivit căreia Cultele religioase recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului pentru cheltuielile privind … construcÈ›ii noi (art. 10 alin 6). În schimb, acesta încearcă să deducă dinneutralitatea statului (inclusiv față de ideologiile atee) o interdicÈ›ie a autorităţilor de a acorda sprijin cultelor recunoscute, potrivit reglementărilor existente.

În concluzie, recenta iniÈ›iativă legislativă provocatoare a domnului Remus Cernea are ca scop legiferarea de către Parlamentul României a unei interdicÅ£ii de finanÅ£are a viitoarei Catedrale patriarhale, iniÅ£iativă care intră în contradicÈ›ie cu ConstituÈ›ia României (art. 30) ÅŸi Legea cultelor nr. 489/2006.

 

BIROUL DE PRESÄ‚ AL PATRIARHIEI ROMÂNE


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.