Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/03/2021

Proiectul Național Catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni” în Parohia Pietricica

mai multe detalii

12/03/2021

Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

10/03/2021

Prinos de rugăciune pentru părintele Cernat Vasile la 40 de zile de la mutarea la Domnul

mai multe detalii

09/03/2021

Ziua femeii celebrată la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

09/03/2021

Debutul Proiectului educațional- catehetic ”Biserica – casa sufletului românesc” în Parohia Poduri

mai multe detalii

09/03/2021

Proiectul „Primăvara bucuriei” al Parohiei Sărata a ajuns la final

mai multe detalii

01/03/2021

Un Mărțișor pentru fiecare în Parohia Bereşti-Tazlău

mai multe detalii

01/03/2021

Instalare de preot în Parohia Schitu Frumoasa, Protoieria Moinești

mai multe detalii

01/03/2021

Proiectul Național Catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni” implementat în Parohia Sărata

mai multe detalii

26/02/2021

Programul Școală după Școală în Parohia Cernu

mai multe detalii

24/02/2021

Instalare de preot în Parohia Balcani-Marginea, Protoieria Moinești

mai multe detalii

19/02/2021

CONCURSUL CUVÂNT ŞI CULOARE DIN SUFLET DE COPIL 2021

mai multe detalii

01/02/2021

Părintele Vasile Cernat a fost condus pe drumul spre veșnicie

mai multe detalii

29/01/2021

Părintele VASILE CERNAT de la Parohia Schitu Frumoasa din Protopopiatul Moinești a trecut la Domnul

mai multe detalii

28/01/2021

Şedinţă administrativă a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

25/01/2021

Restaurare și resfințire a unui epitaf în Parohia Enachești

mai multe detalii

24/01/2021

Unirea Principatelor Romane sărbătorită în Parohia Rățeni

mai multe detalii

24/01/2021

Te Deum de ziua Unirii Principatelor la Parohia Poduri

mai multe detalii

19/01/2021

Prima întâlnire a Consiliului Duhovnicesc în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

16/01/2021

Poetul naţional Mihai Eminescu a fost comemorat în Parohia Rățeni

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» PROCESIUNE de mare amploare la Moinesti

 

 


     În contextul serbării anului 2013 ca ”Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” , Protopopiatul Moineşti a organizat în perioada 6-8 septembrie 2013, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, procesiunea "CALEA SFINŢILOR - Maica Domnului şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii noştri".

     Peste 90 de preoţi din Protopopiatul Moineşti au purtat pe străzile din centrul municipiului icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Trifeşti şi de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, precum şi racla cu Sfintele moaşte, pe traseul dintre bisericile Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (Găzărie) şi Sfântul Nicolae (centru).  

   "Deşi nu este prima procesiune pe care o organizăm în Protopopiatul nostru, cea de anul acesta este prima procesiune de o asemenea amploare şi la care participă toţi preoţii şi parohiile din Protoieria Moineşti, monahii şi monahiile din mănăstirile şi schiturile apropiate, credincioşii din satele şi parohiile învecinate municipiului Moineşti precum şi cei din oraşele Comăneşti şi Dărmăneşti. Dealtfel, cum spunea şi Preasfinţia Sa - Preasfinţitul Ioachim,  Protopopiatul  Moineşti este "Protopopiatul celor trei oraşe: Moineşti, Comăneşti şi Dărmăneşti", un protopopiat dinamic prin preoţii şi credincioşii săi" - a precizat părintele protopop Costel Mareş.

   În jurul orelor 16.00, toți cei prezenți - ierarh, preoți consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial, protopopi și preoți slujitori din cadrul protopopiatului Moinești, alături toată suflarea ortodoxă din oraș și împrejurimi, însumând peste 4000 de credincioși, s-au adunat la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (Găzărie), unde a fost oficiată slujba Vecerniei, după care în armonia acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, s-au îndreptat spre Catedrala Sf. Nicolae din centrul oraşului. Aici au fost expuse spre închinare cele două icoane făcătoare de minuni și racla cu sfintele moaște, după care pe o scenă special amenajată a fost oficiată o slujbă religioasă.
 
   Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a sfințit  şi o icoană a Maicii Domnului adusă de la Muntele Athos (Grecia) şi donată bisericii Sf. Nicolae.  Este vorba despre icoana Maicii Domnului Prodromița, copie fidela a originalului (de fapt a cincea copie de pe teritoriul țării noastre) şi care a fost donată Catedralei Nasterea Maicii Domnului din Moinești de către un bun credincios ce a preferat sa rămână în anonimat.  

   "Acestei procesiuni, organizate în contextul ”Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”  i se adaugă şi evenimentul, important pentru parohia noastră, al sfinţirii Aşezământului social-filantropic recent restaurat şi pus de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi, cei întocmai cu apostolii. Totodată, prin grija Preasfinţiei Sale, se derulează acum şi un amplu proiect aşezat sub semnul cuvintelor Mântuitorului: «Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!», proiect dedicat copiilor şi elevilor.
    Ne-am bucurat prin urmare, în aceste zile binecuvântate cu veme frumoasă, de o serie întreagă de evenimente marcate sau iniţiate de Preasfinţitul şi care se întrepătrund: Anul Omagial, Procesiunea "Calea Sfinţilor"Rugăciunea de binecuvântare a noului început de an şcolar şi bisericesc, Sfinţirea Aşezământului nostru Social, întâlnirea cu ierarhul a poporului credincios dimpreună cu preoţii cucernici.

   Am săvârşit pe parcursul acestor trei zile un adevărat maraton duhovnicesc: în fiecare zi slujba Vecerniei, a Utreniei, Sfântul Maslu, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, Sfinţirea Apei, Sfinţirea Casei Sociale, sfinţirea icoanei Maici Domnului Prodromiţa, Te-Deum şi rugăciune pentru început de an şcolar şi bisericesc, toate culminând cu această procesiune la care au participat mulţime mare de credincioşi, sobor numeros de preoţi, personalităţi şi oficialităţi locale şi centrale, toţi aşezaţi în umbra crucii şi aşteptând binecuvântarea arhierească" - a mai spus părintele protopop.

 

   La final, pe o scenă special amenajată a fost oficiată slujba de sfinţire a apei şi binecuvântare a copiilor la început de an, după care toţi copiii prezenţi au primit din partea Centrului Eparhial şi a Protopopiatului Moineşti daruri şi rechizite care să le fie de folos în noul an şcolar ce stă să înceapă.

 

 

 

 


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.