Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


31/12/2022

“Bucuria de a face altora bucurii” în zi de Ajun la Parohia Poduri

mai multe detalii

23/12/2022

Daruri de Crăciun din partea Parohiei ,,Sfântul Arhidiacon Ștefan – Comănești”

mai multe detalii

20/12/2022

Cântăreții bisericești „Melozii Moineștiului” au intonat colinde la Catedrala Arhiepiscopală

mai multe detalii

19/12/2022

Concurs de șah „Cupa lui Moș Crăciun” în Parohia Poduri

mai multe detalii

18/12/2022

Corala Armonia în concert la Dărmănești

mai multe detalii

18/12/2022

Parastas de pomenire la 40 de zile pentru părintele Cristian-Ioan Balaban

mai multe detalii

16/12/2022

Colindători de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” la Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

15/12/2022

A cincea ediție a proiectului social filantropic și misionar „Prin colind, suferința alinândˮ în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

14/12/2022

Prima ediție a atelierelor de tradiții și obiceiuri românești de iarnă în Parohia Cernu din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

07/12/2022

Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei a vestit Nașterea Domnului la Moinești

mai multe detalii

29/11/2022

Concert de Colinde la Moinești

mai multe detalii

17/11/2022

Părintele Cristian-Ioan Balaban a fost condus pe drumul veșniciei

mai multe detalii

15/11/2022

IPS Ioachim a oficiat slujba stâlpilor pentru părintele Cristian Ioan Balaban

mai multe detalii

13/11/2022

Părintele Cristian Ioan Balaban a trecut la cele veșnice

mai multe detalii

09/11/2022

Întâlnirea Cercului Pastoral „Sfântul Nectarie” Valea Muntelui

mai multe detalii

31/10/2022

Parohia Rățeni și-a cinstit patronul spiritual

mai multe detalii

31/10/2022

Zilele duhovnicești ale Parohiei Leorda

mai multe detalii

24/10/2022

Bucurie și comuniune sub mantia mucenicească a Sfântului Dimitrie în Parohia Goioasa

mai multe detalii

21/10/2022

Întrunirea Cercului Pastoral ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” Dărmănești

mai multe detalii

17/10/2022

Viața Sfântului Dimitrie și Festival al bunătății de acasă în Parohia Leorda

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023 ||» Pelerini din diferite zone ale țării au adus cinstire Brâului Maicii Domnului la Moinești

Numeroşi credincioşi, de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești, dar și din diferite zone ale țării, au adus cinstire Brâului Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia care a fost adus vineri, 16 septembrie 2022, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Moineşti.

Delegaţia greacă care a dus „Marele Odor” a fost întâmpinată de către trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române,  Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, după care, pe scena amenajată în imediata apropiere a sfântului locaș, a fost săvârșită slujba acatistului și s-au rostit rugăciuni de către cei trei ierarhi.

În cuvântul de bun venit al Întâistătătorului Eparhiei Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și-a manifestat bucuria că această ediție a VIII-a a Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești a fost marcată într-un mod excepțional, când cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost adus acest odor de mare preț de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adus mulţumiri delegaţiei greceşti, organizatorilor evenimentului, precum şi credincioşilor prezenți.

După săvârșirea acatistului, Brâul Maicii Domnului a fost așezat spre închinare într-un baldachin special amenajat, pentru ca toți pelerinii să se inchine și să-și deschidă sufletul înaintea Maicii Domnului.

În tot acest timp a fost săvârșită slujba Privegherii de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, cei doi ierarhi rostind, în finalul Vecerniei unite cu Litia și în finalul Utreniei, rugăciuni de folos pentru fiecare.

Preasfințitul Părinte Macarie a subliniat în cuvântul adresat celor prezenți, importanța comuniunii cu Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Domnului: „să-L primim în sufletul nostru și să-I cerem ajutorul pentru a ieși la limanul cel neînviforat, pentru că El ne dă putere, ne dă sprijin. Dar la fel de importantă este și rugăciunea adresată Maicii Domnului, și să o cinstim și să-i cerem ajutorul, pentru că Maica Domnului și Sfinții Drepți Părinți Ioachim și Ana, pe care-i pomenim la fiecare otpust, se roagă neîncetat pentru noi.”

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul maicilor de la Mănăstirea Diaconești și o parte din corul de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

În finalul serii, părintele protoiereu Costel Mareș a mulțumit ierarhilor pentru rugăciunile înălțate Maicii Domnului, părinților slujitori, credincioșilor prezenți, și a anunțat programul zilelor următoare.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban

 

______________________

***Brâul Maicii Domnului

Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă, de însăși Fecioara Maria. După înălțarea Ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormântare, ca semn al înălțării ei cu trupul la cer.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit „racla sfântă”. De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.

În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici. În anul 1522, în timpul unei mari epidemii de ciumă, Mănăstirea Kato Xenia a primit două părți ale brâului.


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.