Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...
»Proiect cultural-artistic „Tinerii È™i valorile satului românesc†în Parohia Poduri
Sâmbătă, 9 martie 2019, cu binecuvântarea ÎnaltpreasfinÈ›itului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului È™i Bacăului, s-a desfășurat la Parohia Poduri, proiectul cultural-artistic ”Tinerii È™i valorile satului românesc”, în cadrul Concursului NaÈ›ional Catehetic„Hristos: sufletul satului meu”, la care au participat copii, tineri, cadre didactice È™i enoriaÈ™i ai parohiei.
Elevi de toate vârstele, îndrumaÈ›i de cadre didactice, au desfășurat diverse activități educaÈ›ionale, cultural-artistice, social-filantropice, din care amintim: Concert de cântece religioase È™i patriotice, recitare de poezii, spectacol de dansuri populare, activități de È›esătorie È™i croÈ™etat, activități culinare (prepararea ”sfinÈ›iÈ™orilor”), expozitie de icoane È™i fotografii, concurs de È™ah între cele două sate Poduri È™i BăseÈ™ti (com.Pârjol).
Proiectul s-a desfășurat cu ocaziaAnului omagial al satului românesc (al preoÈ›ilor, învățătorilor È™i primarilor gospodari) È™i Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu È™i Iustin Moisescu È™i al traducătorilor de cărÈ›i bisericeÈ™tiîn Patriarhia Română, dar È™i cu ocazia împlinirii a 600 de ani de atestare documentară a satului Poduri, È™i s-aaxat pe mai multe ateliere din care enumerăm:
1.Concert de cântece religioase È™i populare susÈ›inut de Corul ”Resurrectio” al Liceului Teoretic ”Spiru Haret” din MoineÈ™ti (dirijor prof. Gabriela Biea), la Biserica ”Sfântul Nicolae ” Poduri.
2.Concert de cântece populare È™i spectacol de dansuri populare susÈ›inut de Grupul folcloric ”PăunaÈ™ii” (îndrumat de doamna educatoare Alina Muncilă), la Căminul cultural Poduri.
3.Tesătorie È™i croÈ™etat pentru începători
Pentru copiii È™i tinerii pasionaÈ›i de lucru manual am organizat la AÈ™ezământul social filantropic, in sala special amenajată cu două războaie de tesut, o sezătoare in care am reprodus atmosfera caldă si primitoare din casa bunicilor nostrii care cu multă maiestrie realizau articole de îmbrăcăminte, covoare, articole artizanale etc. In cadrul acestei È™ezătorii copiii, indrumaÈ›i de gospodinele din sat, au invățat să croÈ™eteze mileuri, brățări, suport pentru pahare, copiii dovedind multă dibăcie È™i răbdare.
4.Artă culinară
Un grup de copii si tineri, format in majoritate de fete, au dorit să invete modul de preparare a ”sfinÈ›isorilor” moldoveneÈ™ti in cadrul atelierului organizat la bucătăria AÈ™ezământului social-filantropic. IndrumaÈ›i de specialistele din sat , ”micii bucătari” au aflat ingredientele, au frământat, au incruciÈ™at aluatul in formă de 8 (simbolul infinitului si al vietii vesnice), au pus sfinÈ›isorii la copt iar la final au adăugat sirop, miere È™i nucă măcinată. Toate aceste etape au insă ”insiropate” de multă voioÈ™ie È™i entuziasm, participanÈ›ii savurând din aceste delicateÈ›uri multumind lui Dumnezeu pentru dragostea celor 40 de sfinti mucenici din Sevastia.
5.Expoziție creații literare și artistice
Copii È™i tineri din cadrul Școlii gimnaziale ” General Nicolae Șova” din Poduri precum È™i liceeni din cadrul Liceului Teoretic ”Spiru Haret” È™i ”Colegiul Tehnic” Grigore Cobălcescu ” din Moinesti au realizat o serie de creaÈ›ii literar- artistice care au făcut obiectul expozitiei ” Tinerii È™i valorile satului românesc” ce a avut loc la Biserica ”Sfântul Nicolae” din Poduri. EnoriaÈ™ii parohiei È™i toti participantii la activitățile ce au avut loc in data de 9 martie au putut admira , la sfârÈ™itul Sfintei Liturghii, Icoanele, desenele, poeziile si eseurile care au evidenÈ›iat valorile satului românesc de odinioară È™i de azi, rolul Bisericii in viaÈ›a satului românesc, colaborarea fructuoasă dintre Biserică, Școală , Primărie È™i Familie.
6.Concursul de È™ah pe echipe din mediul ruralorganizat în data de 09.03.2019 , la care au participat în competiÈ›ie 50 de tineri si copii din cele două sate, satul Poduri din comuna cu acelaÈ™i nume È™i satul BăseÈ™ti din comuna Pârjol. CâÈ™tigătorilor competiÈ›iei li s-au acordat premii constând în cupe, medalii È™i diplome.
La aceste activități au participat alături de copii si cadre didactice, preoți și enoriași ai Parohiei și oficialități ai comunei printre care și doamna Diana Narcisa Albu, primarul comunei Poduri care a felicitat pe toți participanții din cadrul proiectului.
Coordonatorii proiectului, Pr. Popa Vasile È™i Pr. Parfene Dumitru, de la Parohia Poduri, s-au bucurat È™i de suportul unor parteneri în desfășurarea acestui proiect: Primăria Poduri, prin doamna primar DianaNarcisa Albu, Școala „General Nicolae Șova” Poduri, Biblioteca Poduri È™i AsociaÈ›ia de PărinÈ›i Podureanca.