Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


04/04/2020

Proiectul eparhial „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” - derulat în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

18/03/2020

Licitație pentru realizarea picturii la Parohia „Sf Nicolae” din Moinești

mai multe detalii

12/03/2020

Îndrumări către parohii și mănăstiri pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19)

mai multe detalii

12/03/2020

Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

12/03/2020

Rugăciune specială pentru încetarea noii epidemii

mai multe detalii

11/03/2020

Proiect „Hristos în sânul familiei” în Parohia Palanca

mai multe detalii

11/03/2020

Program cultural, filantropic și duhovnicesc în Parohia Camenca

mai multe detalii

11/03/2020

Proiect catehetic „Familia creștinǎ izvor de sfinţire, iubire și dǎruire” ȋn Parohia Enǎchești

mai multe detalii

11/03/2020

Proiect catehetic BUCURIA DE A DĂRUI derulat în Parohia Dărmănești

mai multe detalii

10/03/2020

Proiectul catehetic HRISTOS-DRAGOSTEA ȘI ÎMPLIREA FAMILIEI derulat în Parohia Ghimeș Făget

mai multe detalii

10/03/2020

Copiii cu icoane, mărturisesc Ortodoxia în Parohia Valea Șoșii

mai multe detalii

09/03/2020

Concert dedicat mamei în Parohia Frumoasa

mai multe detalii

09/03/2020

Ziua internațională a femeii sărbătorită în Parohia Bucșești II

mai multe detalii

09/03/2020

Hristos Domnul și Mama, sărbătoriți în Parohia Cernu

mai multe detalii

09/03/2020

Îndemn pastoral

mai multe detalii

08/03/2020

Ziua de 8 Martie sărbătorită în Parohia Solonț

mai multe detalii

08/03/2020

Activitate cultural-filantropică în Parohia Rățeni

mai multe detalii

08/03/2020

Activitate dedicată pastorației părinților și copiilor în Parohia Berești-Tazlău

mai multe detalii

08/03/2020

Ziua femeii sărbătorită la Parohia Sulța

mai multe detalii

07/03/2020

Proiectul „Pentru mamici și pentru cei mici” în Spitalul Municipal de Urgență Moinești

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 ||» Proiectul eparhial „Pastorația familiei creștine contemporane”

În contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, în cadrul ședinței Consiliului Eparhial a fost propus și aprobat Proiectul eparhial „Pastorația familiei creștine contemporane” care va fi implementat în toate Protopopiatele și ONG-urile eparhiale.

1. Motivația

Pastorația copiilor și a părinților este strâns legată de evoluția societății și psihologia vârstelor, conflictul intergenerațional și de criza valorilor în familia contemporană.

Societatea zilelor noastre nu trece doar printr-o criză financiară, ci şi prin una a familiei, în care sacralitatea acesteia şi valorile ei perene au fost lăsate în plan secund, locul lor fiind luat de un nou sistem de valori, "modern, virtual și digitalizat”.

Depărtarea de tradiţie sau chiar negarea acesteia implică pierderea identităţii persoanei şi comunităţilor sau chiar constituirea unei noi identităţi, false şi labile, o aparenţă socială fără valori profunde, care aruncă în criză persoana umană, o face să trăiască o viaţă dublă, fără a-şi găsi împlinirea şi desăvârşirea.

     2. Obiectivul general

Redescoperirea comuniunii dintre copii și părinți printr-o pastorație adaptată problemelor sociale, morale și de comunicare cu care care se confruntă familia contemporană.

    3. Paşii specifici pentru îndeplinirea proiectului

A. Oganizarea unor activități pastoral – catehetice:  discuții tematice și libere în spațiul eclesial și al ONG-urilor eparhiei atât cu părinții, cât și cu copii.

Parohiile și ONG-urile din eparhie vor avea posibilitatea să organizeze mai multe tipuri de activități pastoral – catehetice cu părinții și copii, prin intermediul unor prelegeri, discuții libere, focus-grupuri sau ateliere de lucru practice la care să se implice împreună copiii și părinții lor, ca de exemplu:

 ȘCOALA FAMILIEI - discuții tematice și libere în spațiul eclesial și al ONG-urilor eparhiei, activități comune cu  părinții și copiii, loc în care se pot organiza activități de storytelling (arta de a povesti), jocuri interactive (copii – părinți), valoarea vieții  (activități Pro-Viață), rugăciunea de familie (un duhovnic cu mai mulți copii care va explica modul în care membrii familiei se pot ruga împreună în fiecare zi)

B. Social – misionare :

Organizarea de:

a. CENTRE DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN PENTRU COPII ȘI PĂRINȚI în cadrul ONG-urilor eparhiale și mai ales a parohiilor de oraș;

b. DIVIZII MOBILE – grupuri de voluntari care vor informa și conștientiza rolul familiei și importanța petrecerii timpului împreună, în familie. Acestea se vor derula în societatea civilă (pentru părinții) și în unitățile de învățământ (pentru copii și tineri) .

c. WORKSHOPURI cu tema: Digitalizarea vieții. Povestea vs. Dispozitivele electronice. Formatorii vor informa publicul (părinții și copiii) asupra riscului la care se supun prin dependența de dispozitive electronice, aspect  acceptat și tolerat în primul rând de părinți. Aceștia sunt primii care cumpără un telefon inteligent copiilor și accepta utilizarea acestuia în detrimentul socializării cu familia și cu întreaga societate. Părinții oferă și ei un exemplu negativ copiilor, prin utilizarea dispozitivelor chiar în timpul destul de redus pe care îl petrec alături de copiii lor.

            4Echipa de proiect, partenerii şi sarcinile fiecăruia

 • ONG-urile eparhiale

Pune la dispoziție resursa umană, voluntari, în anumite cazuri, chiar și spațiile pentru atelierele de lucru și planifică activitățile și implementează proiectul alături de parteneri, se implică financiar, în limita posibilităților.

 • Parohiile

Suportă costurile de  organizarea  școlilor de vară, pune la dispoziție spațiile pentru ateliere, sprijină logistic derularea proiectului.

 • Instituțiile de învățământ

Pun la dispoziție săli de cursuri pentru campaniile de informare și conștientizare. Comunică elevilor și părinților lor specificul întâlnirilor informative. Liceele și universitățile oferă voluntari pentru activitățile din cadrul proiectului

         5. Calendarul activităţilor din cadrul proiectului eparhial

Februarie – martie :

 • Organizarea ȘCOLILOR PAROHIALE DUMINICALE unde vor avea loc dezbateri interdisciplinare cu părinții și copiii pe diferite teme, precum: rolul părinților, ascultarea copiilor, timpul liber, dependendența de dispozitive electronice, cum să ne rugăm în familie?, ce este viața de familie?;
 • Inființarea unor CENTRE DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN PENTRU COPII ȘI PĂRINȚI în cadrul ONG-urilor eparhiale și mai ales a parohiilor de oraș - scopul este de a pregăti luna pentru viață (martie) și organizarea mai multor evenimente care să susțină viața de familie și nașterea de copii.

Aprilie – mai: DIVIZII MOBILE pentru campanii de informare organizate de grupurile de voluntari care vor informa și conștientiza rolul familiei și importanța petrecerii timpului împreună, în familie. Acestea se vor derula în societatea civilă (pentru părinții) și în unitățile de învățământ (pentru copii și tineri);

Iunie – septembrie:  

 • SCOALA / TABĂRA DE VARĂ, loc în care se pot organiza activități de storytelling (arta de a povesti), jocuri interactive (copii – părinți), valoarea vieții ( activități Pro-Viață), rugăciunea de familie (un duhovnic cu mai mulți copii care va explica modul în care membrii familiei se pot ruga împreună în fiecare zi);
 • WORKSHOPURI cu tema: Digitalizarea vieții. Povestea vs. Dispozitivele electronice. Formatorii vor informa publicul (părinții și copiii) asupra riscului la care se supun prin dependența de dispozitive electronice, aspect  acceptat și tolerat în primul rând de părinți. Aceștia sunt primii care cumpără un telefon inteligent copiilor și accepta utilizarea acestuia în detrimentul socilizării cu familia și cu întreaga societate. Părinții oferă și ei un exemplu negativ copiilor, prin utilizarea dispozitivelor chiar în timpul destul de redus pe care îl petrec alături de copiii lor.

Octombrie – decembrie:

 • evenimente culturale, conferințe, dezbateri publice locale cu diferite personalități despre rolul familiei în societatea contemporană;
 • Postul Nașterii Domnului - Valoarea familiei inspirată din viața Familiei Sfinte;
 • Postul Nașterii Domnului ca prilej de bucurie a rugăciunii întregii familii;
 • Milostenia săvârsită de familie față de  semenii afați în dificultate, mai ales în centrele sociale ale eparhiei;
 • Colindele – bucurie și armonie în familia creștină contemporană.

(Proiect eparhial întocmit de Pr. Ilarion Mâță)


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.