Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


19/10/2020

Protopopiatul Moinești a oferit tablete cu acces la internet copiilor cu dificultăți materiale

mai multe detalii

30/09/2020

Întâlnire cu vârstnicii din grupul de cateheză „Sfântul Teodosie de la Brazi” în Parohia Petricica

mai multe detalii

13/09/2020

Sfințire de așezământ social-filantropic la Parohia Pietricica, Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

13/09/2020

Catedrala Nașterii Maicii Domnului și-a cinstit ocrotitoarea

mai multe detalii

07/09/2020

Împreuna ridicăm o casă!

mai multe detalii

06/09/2020

Monument ridicat în cinstea eroilor în cartierul moineștean Hangani a primit haina sfințirii

mai multe detalii

02/09/2020

Casa mortuară din Parohia Coșnea a primit haina sfințirii

mai multe detalii

23/07/2020

Inaugurarea Centrului de Ambulantă Comănești

mai multe detalii

20/07/2020

Premiere elevi merituoși în Parohia Rățeni

mai multe detalii

13/07/2020

Părintele protoiereu Costel Mareș la ceas aniversar

mai multe detalii

12/07/2020

Concursul de șah online „Părinții...prima ta icoană”

mai multe detalii

05/07/2020

Sfântul Atanasie Athonitul sărbătorit la Schitu Frumoasa

mai multe detalii

30/06/2020

Blue Qarantine Story – vernisaj de pictură la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

mai multe detalii

25/06/2020

Sărbătorim Ziua Iei, să păstrăm tradiția vie!

mai multe detalii

15/06/2020

Mulțumiri aduse voluntarilor Parohiei Sfântul Spiridon Comănești

mai multe detalii

13/05/2020

Rugăciune la căpătâiul lui Constantin Bobeică

mai multe detalii

21/04/2020

Procesiune cu sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

18/04/2020

Hristos, Paștele nostru!

mai multe detalii

18/04/2020

Scrisoare pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos 2020

mai multe detalii

17/04/2020

Proiectul eparhial „Cei din Catedrale ajută Spitale” derulat de Protopopiatul Moinești

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 ||» Sfântul Atanasie Athonitul sărbătorit la Schitu Frumoasa

Credincioșii Parohiei Schitu Frumoasa din Protopopiatul Moinești, dar și pelerini din parohiile învecinate și din diferite zone ale țării, au participat la sărbătoarea comunității ce a debutat sâmbătă 4 iulie cu slujba Vecerniei unită cu Litia și a continuat a doua zi, în ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul, cu Slujba Utreniei, Acatistul Sfântului Athonit și Sfânta Liturghie, săvârșite la altarul de vară.

 

Sfintele slujbe au fost oficiate de un sobor de preoți sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș. Din soborul de preoți, invitați speciali ai părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia, și ctitorul acestei biserici din satul Schitu Frumoasa, au fost părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, și părintele arhidiacon Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal, şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

 

În cuvântul de învățătură, părintele protopop Costel Mareș a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim cu prilejul acestei sărbători, și a subliniat importanța sărbătorii, mai ales în această perioadă delicată ce o traversăm, recomandând tuturor „celor care suntem ancorați în viața bisericii  că trebuie să fim preocupați în primul rând de mântuirea sufletelor noastre, căci numai în imediata apropiere a lui Dumnezeu suntem cu adevarat vii, cu adevarat oameni, şi numai în Hristos, omul dobândește cu adevarat valoare. Daca ar fi sa-i definim pe sfinți intr-un cuvânt, acesta ar fi – iubire. Sfinții sunt treptele pe care Dumnezeu coboară la fiecare dintre noi, și astfel vedem cât de important este să invățăm de la sfinți cum să fim noi iubire și să cerem de la Dumnezeu ca El să reverse iubirea Sa milostivă și Harul Duhului Sfânt în sufletele noastre.”

 

Exegeza pericopei evanghelice a duminicii a IV-a după Rusalii, despre vindecarea slugii sutașului, a fost făcută de către părintele arhidiacon Ionuț Mavrichi care a îndemnat la smerenie „așa cum și Sfântul Atanasie, în întreaga sa viață monahală a trăit această smerenie în modul acesta maximal și extraordinar, învrednicit fiind în cele din urmă de mari daruri și de Împărăția Cerurilor.”

 

Cuvânt de întărire duhovnicească a oferit și părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului care a lăudat evlavia credincioșilor din satul Schitu Frumoasa, iar la finalul slujbei a oferit și hrană duhovnicească, cărți ziditoare de suflet, tuturor participanţilor la această sărbătoare.

 

Părintele Nicolae Pântea, gazda evenimentului, a mulţumit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, pentru binecuvântarea oferită, părintelui protopop pentru prezenţă şi cuvântul de învăţătură adresat, părinţilor slujitori şi tuturor pelerinilor prezenţi în curtea interioară a bisericii la această sărbătoare a comunităţii.

 

La final, fiecare pelerin a primit din partea organizatorilor, conform tradiţiei, câte un pacheţel ambalat conform cerinţelor din această perioadă.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban

 

*Biserica Sfântul Atanasie Athonitul a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia, fiind sfinţită în anul 2008 de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi de Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Biserica a fost construită în apropierea casei părinteşti a părintelui Nicolae Pântea în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos. Aceasta este singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ocrotită de Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.