Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023» Slujbă de Te Deum cu prilejul Zilei NaÅ£ionale a României la MoineÈ™ti

În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, la MoineÅŸti s-au desfăşurat manifestări dedicate Zilei NaÅ£ionale a României, evenimente ce marchează împlinirea a 99 de ani de la momentul creării României Mari.

Ceremonialul a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată cu binecuvântarea ÎnaltpreasfinÅ£itului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului ÅŸi Bacăului, de către părintele protopop Costel MareÈ™, alături de un sobor de preoÅ£i, în faÅ£a monumentului eroilor din Parcul Tei. La eveniment au participat oficialităţi locale, judeÅ£ene ÅŸi centrale, dascăli ÅŸi elevi ai ÅŸcolilor moineÈ™tene precum ÅŸi numeroÅŸi credincioÅŸi.

Cu acest prilej, părintele protoiereu a citit cuvântul de binecuvântare al ÎnaltpreasfinÈ›itului Părinte IOACHIM, special pregătit pentru acest moment solemn.

„ProvidenÈ›a a rânduit ca a doua zi după pomenirea Sfântului Apostol Andrei, pe 1 Decembrie, să sărbătorim ziua naÈ›ională a tuturor românilor, care aminteÈ™te de Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, CriÈ™anei È™i MaramureÈ™ului cu România È™i de ProclamaÈ›ia de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitate naÅ£ională ÅŸi marchează momentul creării României Mari, fiind una dintre cele mai importante pagini ale istoriei ÅŸi unităţii naÅ£ionale româneÅŸti.

Este firesc ca sărbătoarea de cu o zi înainte a Bisericii să se îngemăneze cu cea a Statului, căci aceste două instituÈ›ii, Biserica È™i Statul s-au identificat,  s-au contopit în decursul istoriei noastre bimilenare, într-o unitate de nezdruncinat ce a dat identitate acestui popor binecuvântat de Dumnezeu.

            Dacă în această zi scrisă cu litere de aur în conÈ™tiinÈ›a naÈ›ională a acestui neam, ne aducem aminte, cu veneraÈ›ie È™i recunoÈ™tință, de făuritorii României din 1918, nu trebuie să uităm nici că Biserica, prin smeriÈ›ii ei slujitori de altă dată, È™i-a adus contribuÈ›ia sinceră È™i totală la pregătirea, È™i apoi la realizarea unirii statale. Dacă atâtea veacuri n-a existat o unitate politică a românilor de pretutindeni, aÈ™ezaÈ›i de Dumnezeu în spaÈ›iul mioritic de pe ambele versante ale CarpaÈ›ilor, din cauza vitregiei timpurilor, în schimb am avut o unitate de cultură È™i credință, care s-a menÈ›inut mereu vie prin prezenÈ›a misionară a Bisericii.

            De aceea, pentru noi, românii, ziua de astăzi nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, de pomenire a corifeilor ce au înfăptuit Marea Unire într-un singur stat, ci trebuie să fie È™i o zi de angajament solemn în faÈ›a lui Dumnezeu È™i a conÈ™tiinÈ›ei strămoÈ™ilor nostri, de a lupta în continuare pentru apărarea identității spirituale È™i naÈ›ionale a acestui popor È™i de a rămâne cu recunoÈ™tință în aceiaÈ™i unitate pentru care generaÈ›ii întregi de români s–au jertfit.

În contextul noilor mutaÈ›ii socio-politice mondiale, al migraÈ›iei românilor în căutarea unui loc de muncă È™i al secularizării, îndemn pe toÈ›i fiii È™i fiicele duhovniceÈ™ti ai Eparhiei Romanului È™i Bacăului, români È™i creÈ™tini deopotrivă, să nu uite niciodată că poartă pe umeri crucea demnității acestui neam răstignit de multe ori în istoria sa È™i că au înalta responsabilitate de a apăra cu înÈ›elepciune patrimoniul spiritual pe care părinÈ›ii acestei naÈ›iuni l-au ocrotit cu preÈ›ul suprem al vieÈ›ii lor jertfelnice.

În fiecare colÈ› de È›ară bate o inimă de român care îÈ™i plânge în rugăciune străbunii eroi ai neamului nostru, iar fiecare glas înălÈ›at către Dumnezeu este mărturia binecuvântată că darul libertății naÈ›ionale de astăzi este întruchiparea unui ideal la care au visat È™i pentru care au luptat străbunii noÈ™tri. Să nu precupeÈ›im niciun efort în a arăta că generaÈ›ia de astăzi a României întruchipează acest ideal, purtând cu demnitate numele țării pe care îl rostea căzând secerat pe câmpul de luptă soldatul român.

Cu prilejul acestei mari sărbătoari pentru naÈ›iunea română, rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze această zi È™i să ajute poporul român în realizarea tuturor aspiraÈ›iilor nobile de pace, prosperitate È™i bună înÈ›elegere.

 

Binecuvântată fii Românie!

La mulți ani!

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

 

După oficierea serviciului religios au fost prezentate alocuÅ£iuni ÅŸi mesaje ce au îndemnat pe români la conÅŸtiinţă românească ÅŸi responsabilitate creÅŸtină.

 

Manifestările au continuat cu festivitatea de depunere de coroane ÅŸi jerbe de flori la Monumentul Eroilor.  


(Cristian Balaban)


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.