Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


31/12/2022

“Bucuria de a face altora bucurii” în zi de Ajun la Parohia Poduri

mai multe detalii

23/12/2022

Daruri de Crăciun din partea Parohiei ,,Sfântul Arhidiacon Ștefan – Comănești”

mai multe detalii

20/12/2022

Cântăreții bisericești „Melozii Moineștiului” au intonat colinde la Catedrala Arhiepiscopală

mai multe detalii

19/12/2022

Concurs de șah „Cupa lui Moș Crăciun” în Parohia Poduri

mai multe detalii

18/12/2022

Corala Armonia în concert la Dărmănești

mai multe detalii

18/12/2022

Parastas de pomenire la 40 de zile pentru părintele Cristian-Ioan Balaban

mai multe detalii

16/12/2022

Colindători de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” la Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

15/12/2022

A cincea ediție a proiectului social filantropic și misionar „Prin colind, suferința alinândˮ în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

14/12/2022

Prima ediție a atelierelor de tradiții și obiceiuri românești de iarnă în Parohia Cernu din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

07/12/2022

Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei a vestit Nașterea Domnului la Moinești

mai multe detalii

29/11/2022

Concert de Colinde la Moinești

mai multe detalii

17/11/2022

Părintele Cristian-Ioan Balaban a fost condus pe drumul veșniciei

mai multe detalii

15/11/2022

IPS Ioachim a oficiat slujba stâlpilor pentru părintele Cristian Ioan Balaban

mai multe detalii

13/11/2022

Părintele Cristian Ioan Balaban a trecut la cele veșnice

mai multe detalii

09/11/2022

Întâlnirea Cercului Pastoral „Sfântul Nectarie” Valea Muntelui

mai multe detalii

31/10/2022

Parohia Rățeni și-a cinstit patronul spiritual

mai multe detalii

31/10/2022

Zilele duhovnicești ale Parohiei Leorda

mai multe detalii

24/10/2022

Bucurie și comuniune sub mantia mucenicească a Sfântului Dimitrie în Parohia Goioasa

mai multe detalii

21/10/2022

Întrunirea Cercului Pastoral ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” Dărmănești

mai multe detalii

17/10/2022

Viața Sfântului Dimitrie și Festival al bunătății de acasă în Parohia Leorda

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023 ||» Treime de arhierei la sfințirea bisericii din Lucăcești, Protopopiatul Moinești

În Duminia a XIX-a după Rusalii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Prasfințitul Veniamin Goreanu, Episcopul al Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcop Ortodox Român al Canadei, au fost prezenți în mijlocul comunității credincioșilor din Parohia Lucăcești, Protopopiatul Moinești, pentru a participa la slujba de sfințire a lăcașului de cult cu hramul Înălțarea Domnului și a ansamblului ecleziastic ridicat aici cu sprijinul autorităților locale și centrale, dar și cu implicarea credincioșilor acestei parohii.

După o perioadă de 32 de ani de osteneală în lucrarea de zidire a „Catedralei petroliștilor”, comunitatea credincioșilor din Lucăcești a trăit bucuria sfințirii acestui sfânt chivot cu hramul Înălțarea Domnului prin rugăciunile înălțate de trei ierarhi și soborul preoților din Protopopiatul Moinești coordonați de preotul protopop Costel Mareș.

Manifestările religioase dedicate acestui eveniment au debutat în data de 30 septembrie, când, la ceas de Vecernie, a fost adusă pentru închinarea credincioșilor din Parohia Lucăcești, icoana Maicii Domnului de al Mănăstirea nemțeană Secu.

Duminică, 2 octombrie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de sfințire a lăcașului de cult de către trei ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu și Preasfințitul Părinte Ioan Casian.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, referindu-se la biserica lăcaș de închinare și biserica vie din inima omului, acesta a vorbit despre prezența și lucrarea lui Dumnezeu în om și despre identificarea vieții creștinului cu viața lui Hristos:

 „Sufletele noastre nu se pot mântui fără a trece prin Biserica lui Dumnezeu unde se împărtășesc de Sfintele Taine, de merindea cea pentru viața de veci. Dumnezeu nu are alte mâini decât mâinile noastre, nu are alte vorbe decât vorbele noastre ziditoare, nu are alte picioare decât picioarele noastre care merg pe calea mântuirii pe care ne-a indicat-o Hristos. Atunci când acceptăm crucea pe care Hristos a așezat-o pe umerii noștri înseamnă că Hristos pătimește în noi și Se roagă cu suspine negrăite și, totodată, mergând până la final și purtând crucea vieții înseamnă că Biserica devine propria noastră Golgotă și ajungând pe colina răstignirii înseamnă că am urcat treptele spirituale ale mântuirii. Biserica arată lumii aceste trepte care sunt de fapt virtuțile vieții creștine. Astăzi fiecare credincios prezent la acest eveniment are posibilitatea să intre în Sfântul Altar al acestei biserici sfințite. Dar cel mai important lucru este să ne împărtășim de puterea Sfântului Altar, de puterea Duhului Sfânt, care s-a pogorât astăzi asupra acestui sfânt chivot, de credință adevărată, pentru ca biserica sfințită astăzi să nu rămână o simplă piatră, ci lăcaș de închinare ocrotit de Dumnezeu”.

La final, pentru implicarea în coordonarea lucrărilor de construcție a bisericii și a ansamblului ecleziastic, preotului Ioan Preotu i-a fost oferită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim distincția Crucea Țării de Jos, iar ctitorilor le-au fost înmânate Diplome de vrednicie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Coralei Armonia din Eparhia Tomisului.

 

***

Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Înălțarea Domnului” din cartierul Lucăcești, Protopopiatul Moinești, a fost pusă la data de 18 noiembrie 1990 de ierarhul de vrednică pomenire Ioachim Mareș, în acea vreme fiind arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, această ctitorie fiind numită Catedrala petroliștilor, iar lucrările au fost încredințate preotului protopop Petru Todeancă. În timpul preotului Petru, primul paroh al acestei biserici, au fost efectuate lucrări de zidire a fundației și subsolului bisericii până la cota 0, spațiu în care au fost săvârșite primele liturghii și slujbe religioase. Începând cu luna februarie a anului 2007, în timpul noului preot paroh Ioan Preotu a fost zidită în perioada 2007-2014 biserica, acoperișul, efectuată tencuiala, pardoseala din granit, mobilierul din lemn de stejar, patru clopote lucrate în atelierul domnului Mihăilescu din București, iar la etajul sfântului lăcaș a fost amenajat un paraclis închinat Sf. Luca al Crimeii. În proximitatea sfântului lăcaș, a fost zidit un așezământ social-filantropic care va deservi activităților desfășurate de parohie pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate.


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.