SCHITURI
• Schitul Doamna
Acest schit a luat fiinţă în cursul lunii septembrie al anului 1999, cu binecuvântarea P.S. EFTIMIE LUCA al Romanului, din dorinţa de a împodobi meleagurile noastre cu noi aşezăminte monahale, care aşa cum ştim, au constituit de-a lungul secolelor adevărate oaze de formare duhovnicească şi de cultivare a evlaviei şi a credinţei noastre strămoşeşti.
Schitul se află amplasat pe o culme de deal împădurită de codrii seculari şi pajişti însorite. Acest codruţ natural pitoresc şi atrăgător predispune sufletul creştinesc la reculegere, contemplare şi rugăciune adâncă către Dumnezeu.
Terenul a aparţinut înainte de naţionalizare unei moşierese, pe care oamenii locului o numeau ‘’DOAMNA’’. Ea avea aici, în această privelistşte minunată, un mic paraclis, care, în timpul celui de-al război mondial a fost distrus. Acest fost paradis ideal pentru dezvoltarea virtuţilor reprezintă argumentul forte pe temeiul căruia Sfânta Episcopie a Romanului, a aprobat înfiinţarea acestui schit.
Sub îndrumarea Precuviosului Părinte Protosinghel Emilian Ciobanu, stareţ al Mănăstirii ‘’Înălţarea Domnului’’- Zemeş, judeţul Bacău şi cu încuviinţarea şi aprobarea Sfintei Episcopii şi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au început lucrările de construcţii ale acestui Schit, unde a existat acel Paraclis şi pe terenul donat de credincioşii din satul Enăcheşti, comuna Bereşti-Tazlău, judeţul Bacău.
În vara anului 2001 s-au finalizat şi lucrările de construcţie ale bisericii din lemn care a fost sfinţită de P.S. Arhiereu-Vicar Ioachim Băcăuanul în ziua de 1 octombrie 2001. La oficierea slujbei de sfinţire şi binecuvântare a Sfintei Biserici au participat un distins sobor de preoţi şi diaconi, atât populaţia din împrejurimi cât şi din localităţi mai îndepărtate.
Schitul si-a păstrat denumirea de ‘’DOAMNA’’ de la numele moşieriţei pe care am menţionat-o mai sus, deoarece însuşi dealul pe care este aşezat Schitul a păstrat prin tradiţie această denumire. Această denumire i se atribuie pe bună dreptate Schitului , fiindcă în sens creştinesc şi duhovnicesc Doamna şi Stapâna noastră este Maica Domnului, ocrotitoarea acestui Sfânt locaş.
Lucrările de construcţie ale celorlalte clădiri (chilii, gospodării şi alte anexe) s-au încheiat la începutul anului 2003. În acest an la data de 24 februarie s-a emis din partea Sfintei Episcopii şi actul de înfiinţare al Schitului prin decizia înregistrată cu numărul 495.
Actualmente schitul se află sub jurisdicţia canonică a Mănăstirii ‘’Înălţarea Domnului’’ - Zemeş, judeţul Bacău.