Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» „Hai în Rai” – serbare la încheierea Școlii de Vară „Sfântul Nectarie” Valea Șoșii, Protopopiatul Moinești

 

Școala de Vară „Sfântul Nectarie”, ce și-a desfășurat activitatea în Parohia Valea Șoșii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, și-a închis porțile.

31 de copii, între 7 și 16 ani, au avut parte, timp de patru săptămâni, de activități educativ-religioase, dar şi recreative care,  pe de o parte, au avut rolul de a-i apropia mai mult de biserică, iar pe de altă parte, de a le dezvolta abilitățile practice, de petrecere împreună a timpului liber şi de muncă în echipă.  Între manifestări s-au numărat: activități corale,  jocuri diverse, vizionare de film, atelierul de împletit coșulețe din materiale reciclabile, atelierul de pictură pe sticlă, întâlnirea cu pompierii pentru a învăța cum să se comporte în situații de urgență, gastronomie, pregătirea unei scenete.

Fiecare zi în Școala de Vară începea cu rugăciunea de dimineață în biserică și înviorarea în aer liber, urmate de o oră de cateheză. După gustarea pregătită de enoriași la Așezământul cultural-filantropic al parohiei, urmau jocuri, vizionare filme educative, ateliere de creație și repetiții pentru spectacolul final, toate activitățile desfășurându-se în curtea bisericii.

Scopul activităților este de a-i determina pe copii să se joace împreună, să socializeze şi să se implice cu plăcere în activitățile Bisericii. Copiii au avut program de vizionare a unui film religios, dar şi discuții ulterioare pe baza acestuia.

În cadrul atelierului literar-religios, copiii au învățat pricesne şi cântece populare din folclorul românesc, au colorat, au citit texte literare şi religioase, au participat la discuții tematice specifice vârstei lor, au pictat şi au participat la jocuri de socializare.

În atelierul sportiv, copiii au jucat fotbal, tenis de masă, tenis cu piciorul, volei, șah, organizându-se competiții sportive în aer liber.

Pentru desfășurarea activităților, parohia Valea Șoșii a achiziționat de-a lungul timpului mai multe materiale şi echipamente sportive, cum ar fi masă de ping-pong, mingi de fotbal, volei, palete și mingi de tenis, seturi de badminton, pensule și vopsele pentru pictură, videoproiector, echipament audio pentru mini spectacole.

În această vacanță, activitățile Școlii de Vară s-au împletit armonios cu programul liturgic al bisericii, copiii participând la Vecernie și la Sfânta Liturghie, totul fiind încununat de darul pe care copiii l-au primit în urma Sfintei Spovedanii - împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Bucuria, dorința de joacă și de comuniune s-au citit pe chipul copilașilor încă de la prima întâlnire. Copiii au legat prietenii noi, s-au simțit mai aproape de Dumnezeu şi, după cum au declarat, au învățat să se roage, să vorbească frumos, să aibă răbdare, să se respecte şi să fie mai buni cu ceilalți.

În ultima zi a Școlii de Vară, copiii au susținut spectacolul „Hai în Rai”, în cadrul căruia și-au arătat cunoștințele dobândite, au expus creațiile artistice, au cântat, au recitat, iar în final au interpretat sceneta „Întoarcerea Fiului Risipitor”, dorind să convingă auditoriul de nemărginita bunătate a lui Dumnezeu față de toți fiii Săi. Ei au fost aplaudați de părinți, bunici, frați, enoriași și voluntari. La final au primit diplome de merit și dulciuri.

„Mulțumim Înalpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea desfășurării Școlilor de Vară în eparhia noastră. Mulțumim părintelui protopop Pr. Costel Mareș pentru încurajare și pentru sprijinirea activităților cu tinerii în parohii, workshop-ul pe această temă din luna iunie, realizat la Protoieria Moinești, fiind foarte util pentru noi. Sperăm ca această activitate să fie una atât misionară, dar mai ales educativă în rândul copiilor din parohie, întrucât vacanțele pentru copiii din mediul rural se desfășoară cel mai mult împlinind treburile gospodărești și tot mai puțin printr-o recreere social-educativă. Ne dorim ca această Școală de Vară să-i ţină pe tineri aproape de Biserică, să-i implice activ în viaţa Bisericii, pentru ca atunci când vor creşte şi se vor confrunta poate cu o criză de identitate sau de credinţă să-şi aducă aminte că au fost aproape de părintele şi de Biserica lor când erau copii; să simtă că locul lor este în Biserică aproape de Hristos. Tinerii, până a fi viitorul Bisericii, trebuie mai întâi să fie prezentul Bisericii, prezența lor la Sfânta Liturghie, fiind rezultatul concret al ostenelilor celor care au ajutat la realizarea acestui frumos program al Bisericii: Școala de Vară „Sfântul Nectarie” Valea Șoșii - 2015”, a spus Pr. Ovidiu Daniel Hereș, coordonatorul acestui proiect în Parohia Valea Șoșii, Protopopiatul Moinești.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.