Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» 23 de ani de arhierie a Patriarhului Romaniei

 

 

 

 


Duminica biruinţei Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor a fost prăznuită cu multă evlavie de numeroşii credincioşi care au venit la Catedrala patriarhală din Bucureşti şi au participat la Sfânta Liturghie.

În prima duminică din Postul Mare, în care este sărbătorită biruinţa Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală şi a ţinut cuvânt de învăţătură. Tot ieri, Patriarhul României a fost felicitat cu prilejul aniversării a 23 de ani de la hirotonia întru arhiereu.

Tâlcuind pericopa evanghelică citită, Preafericirea Sa a vorbit despre vederea prin credinţă, care este mai presus decât vederea fizică. „Vedem prin dreapta credinţă Cerurile care ni se deschid, şi ni se deschid pentru a ne ruga împreună cu îngerii lui Dumnezeu, care se înalţă şi coboară peste Fiul Omului. Adică îngerii lui Dumnezeu se înalţă ducând rugăciunile Bisericii, care este trupul tainic al Domnului, la Ceruri şi aduc de la Ceruri, pentru Biserică, binecuvântarea lui Dumnezeu. Cerurile deschise înseamnă vederea legăturii dintre Biserica din Ceruri, a Preasfintei Treimi şi a sfinţilor, şi Biserica de pe pământ, Biserica rugătoare. Această vedere a legăturii dintre Împărăţia lui Dumnezeu şi Biserică este dreapta credinţă. Credinţa este o vedere dincolo de vederea trupească, este o vedere duhovnicească“, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Dreapta credinţă nu este doar o convingere intelectuală, că Dumnezeu există, a adăugat Preafericirea Sa, ci o comuniune, o legătură vie cu Dumnezeu cel nevăzut. Credincioşii au fost îndemnaţi să apere dreapta credinţă de multele rătăciri din timpul nostru şi să trăiască intens şi să cunoască mai bine Ortodoxia.

De asemenea, după cum aflăm din Ziarul Lumina, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit şi despre cultul sfintelor icoane. „Icoana ortodoxă nu este doar o simplă podoabă în Biserica Ortodoxă, ea are trei rosturi mari. În primul rând este o mărturisire dreaptă a adevărului Întrupării Fiului lui Dumnezeu Cel Nevăzut Iisus Hristos şi a rostului Întrupării sau Înomenirii Lui. În al doilea rând, icoana este o chemare la rugăciune şi un ajutor pentru rugăciune. Şi în al treilea rând, icoana este o binecuvântare pentru bucuria vieţii, o binecuvântare pentru Biserică şi pentru casă. Frumuseţea icoanelor este o binecuvântare de bucurie pentru cei care cinstesc icoanele şi se roagă în faţa lor. Icoana este mărturisirea dreptei credinţe, şi anume, că Cel nevăzut, Fiul lui Dumnezeu cel Veşnic, din iubire pentru oameni S-a făcut văzut“, a arătat Patriarhul României.

Tot ieri, în Patriarhia Română a început colecta pentru Fondul Central Misionar destinat lucrării misionare, social-filantropice a Bisericii şi sprijinirii parohiilor sărace. Astfel, până pe 14 aprilie, credincioşii pot contribui la susţinerea parohiilor sărace din ţară şi de peste hotare şi a activităţilor social-filantropice ale Bisericii.

23 de ani de arhierie a Patriarhului României

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost felicitat ieri cu prilejul sărbătoririi a 23 de ani de la hirotonia întru arhiereu, eveniment ce a avut loc în Duminica Ortodoxiei în 1990.

Cu acest prilej, arhimandritul Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale, a prezentat o parte din realizările Preafericirii Sale ca arhiereu, urându-i mulţi ani rodnici în slujirea de Patriarh al României. Apoi, pr. Sorin Vasile Tancău a prezentat cartea „Semne de speranţă în vreme de suferinţă“ a Patriarhului nostru, apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române. „Într-adevăr, 23 de ani au trecut repede şi nu ne mai uităm în urmă decât pentru a mulţumi lui Dumnezeu şi celor prin care El a lucrat ajutându-ne ca să răspundem chemării Lui. Când ne uităm la câte mai sunt de făcut, ceea ce am săvârşit ni se pare puţin pentru că sunt noi şi multiple nevoi ale Bisericii astăzi în toate domeniile de activitate, dar trebuie să mulţumim celor prin care Dumnezeu a lucrat la formarea noastră şi la lucrarea noastră ca sprijin, ca inspiraţie“, a arătat Patriarhul României.

 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.