Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Aparitii editoriale la Editura Basilica a Patriarhiei Romane

 

 La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut a doua ediţie a cunoscutei lucrări a părintelui Alexander Schmemann, „Pentru viaţa lumii. Sfintele Taine şi Ortodoxia”, informează TRINITAS TV.

Tradusă în foarte multe limbi, cartea este una dintre cele mai importante contribuţii ortodoxe la înţelegerea fenomenului secularizării, analizând totodată şi răspunsul mereu actual al Bisericii dat acestei tendinţe contemporane.

Cartea se poate achiziţiona de la magazinele bisericeşti ori de la pangarele lăcaşurilor de cult din Patriarhia Română.  

                        

 

Broşura Icoana Maicii Domnului Prodromiţa. Istoria, minunile şi acatistul

În colecţia Acatiste şi vieţi de sfinţi de la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a apărut de curând broşura „Icoana Maicii Domnului Prodromiţa. Istoria, minunile şi acatistul”.

Broşura se poate procura de la pangarele bisericilor şi de la magazinele de carte bisericească.

Icoana originală se află la Schitul românesc „Prodromul”, iar o reproducere a acesteia se află la Paraclisul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, acesta având unul dintre hramuri chiar icoana Prodromiţa.

De asemenea, trebuie menţionat că cinstirea acestei icoane este consemnată în calendarul Bisericii Ortodoxe Române chiar luna aceasta, săptămâna viitoare, pe 12 iulie.

 

 

 

 

Tot la Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Pastorația persoanelor dependente de alcool, avându-i ca autori pe Pr. Iulian Negru, Floyd Frantz și Nicoleta Amariei, după cum ne-a precizat Dragoş Vlădescu, Secretar general Editurile Patriarhiei Române.

Pentru a răspunde numeroaselor și variatelor cerințe spirituale ale credincioșilor de astăzi, ierarhia bisericească este preocupată constant de publicarea unor materiale adecvate problematicii diferitelor categorii de persoane. Mărturia fierbinte a Sfântului Apostol Pavel „Cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca în orice chip să mântuiesc pe unii” (1 Corinteni 9, 22), arată disponibilitatea și capacitatea adevăratului păstor de suflete de a-și adapta discursul la nivelul de înțelegere al fiecărui ascultător în parte. Inflexibilitatea, insensibilitatea și lipsa de tact pedagogic ale celui care transmite învățătura Evangheliei pot conduce uneori la situația nedorită în care un discurs impecabil din punct de vedere teologic să nu ajungă deloc la inima celor cărora le este adresat, să fie greșit înțeles sau chiar respins. De aceea, numai o pastorație adaptată la specificul și profilul moral și intelectual al credincioșilor, o pastorație care vizează segmente sau grupuri țintă bine definite, poate permite celor mai frumoase și profunde învățături ale teologiei ortodoxe să pătrundă în adâncul sufletului omenesc și să-i aducă adevărata vindecare, nu prin medicamente sau tehnici impersonale, ci chiar prin prezența Celui care este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre.

Conţinutul acestei cărți este o importantă sursă de informare, care poate determina o binevenită schimbare de perspectivă asupra persoanelor afectate de alcoolism sau dependenţă de droguri. Slujitorii de astăzi ai Bisericii pot întâlni pe parcursul operei de pastorație multe asemenea persoane afectate de adicție, pe care, informați fiind în legătură cu specificul suferinţelor acestora, le pot ajuta în mod adecvat.

În primul capitol al lucrării autorii încearcă să stabilească o punte de legătură între anumite elemente ale spiritualității și psihoterapiei ortodoxe și problematica adicției față de alcool, așa cum este aceasta văzută în lumina științei actuale. O perspectivă ortodoxă este cu atât mai necesară, cu cât medicina modernă privește alcoolismul ca pe o boală complexă care afectează integral ființa umană și asupra căreia trebuie să se aplece medicul, psihologul, psihiatrul și, nu în ultimul rând, preotul. Prin analiza teologică întreprinsă asupra conceptului de boală bio-psiho-socio-spirituală a alcoolismului putem înțelege și rolul de terapeut al preotului în tratarea adicției, el fiind chemat să predice şi să trăiască personal mesajul Evangheliei lui Hristos, un mesaj vindecător și mântuitor pentru om.

Din perspectiva înaltă a Bisericii, adicţia reprezintă inclusiv un mod de a-L respinge pe Dumnezeu și de a substitui relaţia mântuitoare cu El ataşamentului nociv faţă de un „lucru” care ne poate distruge sensul cel mai înalt al vieții. Primul capitol al cărții ilustrează bogat această profundă perspectivă asupra adicţiei cu ajutorul textelor biblice și al scrierilor patristice, făcând trimitere și la lucrările unor teologi contemporani.

În al doilea capitol, problema alcoolismului este abordată din perspectiva teoriilor tradiţionale şi actuale referitoare la dependenţă. Adicţia este prezentată ca fiind o boală, o problemă medicală care poate debuta prin manifestări ce indică doar un derapaj moral, dar care ulterior devine o problemă gravă, afectând persoana atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere psihic. Pe parcursul acestui capitol se descriu caracterul nociv şi efectele progresive ale alcoolismului, care antrenează treptat o stare de neputinţă, pentru ca în final mintea, trupul şi sufletul să ajungă în starea critică când doar cu un ajutor primit din exterior mai pot fi evitate consecinţele cumplite ale acestei maladii.

Capitolul al treilea surprinde impactul adicţiei asupra familiei celor afectați de alcoolism. Pe parcursul acestui capitol al lucrării sunt formulate unele recomandări cu privire la modul în care preotul poate oferi speranţă familiei confruntate cu această gravă problemă. Ni se arată, în mod special, cum afectează alcoolismul relațiile din interiorul unei familii. Reflectarea asupra conceptului de codependență, descris în termenii psihoterapiei moderne, ne poate duce cu gândul la stările sufletești pe care Sfinții Părinți le-au descris ca fiind manifestări ale ”duhului iubirii de stăpânire”, cu toate consecințele acestora asupra persoanei stăpânite de patimă.

În capitolul final al cărții, scrierile despre patimi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul sunt invocate pentru a se oferi o înțelegere duhovnicească asupra adicţiei, dar şi pentru a se extrage din mesajul lor profund soluții de vindecare a patimii. Aceasta poate fi privită din mai multe perspective, dar cea care se impune este aceea în care rădăcina oricărei adicții subzistă în îndepărtarea de Dumnezeu, în înstrăinarea de El, realitate care conduce la pierderea speranţei și a libertății persoanei dependente, care ajunge să se autodistrugă prin patima căreia i se abandonează. Acest ultim capitol conţine, de asemenea, câteva sfaturi practice pentru întreținerea speranţei persoanelor dominate de adicţie și copleşite de cumplitele efecte ale acesteia, consecințe care amenință grav nu doar trupul, ci și sufletul.

Cartea poate fi achiziţionată de la Librăriile şi magazinele bisericeşti, prin comandă pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro, precum și de la pangarele bisericilor şi mânăstirilor din ţară. 

           


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.