Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Moinesti a fost sfintita

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a săvârşit duminică 22 aprilie 2012, slujba de sfinţire a bisericii cu hramurile "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" şi "Izvorul Tămăduirii" din cartierul Micleasca al municipiului Moineşti, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat de tinerii moineşteni cu tradiţionalul colac cu sare şi cu flori, după care a oficiat slujba de târnosire, înconjurat de un sobor de preoţi din Protopopiatul Moineşti.

 

"Această zi este o sărbătoare deosebită, un paşte unic al acestei biserici şi ne bucurăm pentru aceasta, întrucât adăugăm în lanţul de mărgăritare sfinte al acestui oraş încă un lăcaş închinat lui Dumnezeu, o poartă a cerului şi un loc unde ne întâlnim euharistic cu Dumnezeu şi facem experienţa trăirii cu El. Să ne rugăm la Dumnezeu ca să prelungească binecuvântarea pe care o trimite peste altarul acesta şi în altarele sufletelor voastre, pentru că fiecare trebuie să fie conştient că este un templu al Duhului Sfânt", a spus Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. Piatra de temelie a noii biserici a fost aşezată în anul 1999 de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei. Părintele paroh Vasile Palade, cu sprijinul credincioşilor, a construit demisolul bisericii, unde a început a sluji din ziua Sfântului Spiridon a anului 1999, când s-a oficiat şi prima Sfântă Liturghie. În anul 2003, au reînceput lucrările de edificare a bisericii din lemn de stejar şi din brad, construită în stil moldovenesc, cu o turlă deasupra naosului. În interior, pereţii au fost tencuiţi şi împodobiţi cu pictură neobizantină, pe frescă, după care au fost confecţionate stranele, catapeteasma şi mobilierul. Exteriorul a fost îmbrăcat în lambriu de lemn de brad, iar faţada a fost pictată în frescă. Din anul 2007, în cadrul ansamblului eclesial a fost iniţiat proiectul de zidire a unui aşezământ social-filantropic.

"Ctitorii sunt mucenici într-o lume fără persecuţie"


După slujba de sfinţire, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a săvârşit Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat lângă sfântul lăcaş. După Sfânta Evanghelie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice despre încredinţarea lui Toma. Ierarhul le-a explicat credincioşilor că mai înaltă decât cunoaşterea prin simţuri este cunoaşterea spirituală, prin credinţa care vine din auzire şi înţelegere duhovnicească, nu neapărat din atingere şi vedere trupească. La finalul slujbei, părintele paroh Vasile Palade a prezentat un raport succint despre modul în care au evoluat lucrările la noua biserică, iar părintele protopop Costel Mareş a mulţumit Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul pentru participarea la acest moment istoric pentru comunitatea moineşteană.

 

"Astăzi nu este simplu să ridici un lăcaş de închinare, din cauza greutăţilor de toate felurile, însă atunci când găseşti oameni deosebiţi, oameni care te pot sprijini, cum sunt şi cei de aici, de la Moineşti, totul devine parcă mai uşor. Sfinţirea unei biserici este coroana de biruinţă asupra tuturor încercărilor, necazurilor, provocărilor, ispitelor care pot apărea de-a lungul ridicării unui sfânt lăcaş. Astăzi (n.r. duminică, 22 aprilie) ne bucurăm împreună, dar privim şi în urmă şi dăm slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfântului Ioan Botezătorul pentru că ne-au ajutat să ducem la bun sfârşit această lucrare de anvergură. Ctitorii sunt mucenici într-o lume fără persecuţie, pentru că se aseamănă cu mucenicii, prin jertfă. Jertfim pe altarul dragostei noastre faţă de Dumnezeu, de multe ori, timpul nostru liber şi bunăstarea noastră materială", a spus părintele Costel Mareş, protopopul Protopopiatului Moineşti. Pentru eforturile pe care le-a depus la ridicarea sfântului lăcaş şi pentru jertfelnicia misionară, părintele paroh Vasile Palade a fost hirotesit iconom.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.