Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/09/2021

Bucuria împlinirii în Parohia Poiana II Dărmănești

mai multe detalii

14/09/2021

Proiect filantropic desfășurat la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

13/09/2021

Slujbă de Te Deum la început de an școlar

mai multe detalii

12/09/2021

Proiect eparhial desfășurat în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

06/09/2021

Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/09/2021

Şcoala de vară „Cǎlǎtorie ȋn lumea copilǎriei” ȋn Parohiile Tescani, Prisaca și Enǎchești

mai multe detalii

02/09/2021

Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

mai multe detalii

02/09/2021

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul prăznuit în Parohia Coșnea

mai multe detalii

31/08/2021

Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

30/08/2021

Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

29/08/2021

Școala de vară organizată la Parohia Sfinții Voievozi Lucăcești

mai multe detalii

27/08/2021

Tabăra copiilor din Cernu „FAPTe pentru zâmbetele lor”

mai multe detalii

23/08/2021

Concursul de șah „Biserica – casa sufletului romanesc” Poduri

mai multe detalii

22/08/2021

Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

mai multe detalii

20/08/2021

Bucurie şi credinţă în lumea satului

mai multe detalii

20/08/2021

Activitate catehetică în Parohia Pietrosu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului

mai multe detalii

17/08/2021

Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

mai multe detalii

17/08/2021

Şcoala de varǎ „Hristos ȋn mijlocul copiilor”, ȋn Parohia Enǎchești din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

10/08/2021

Școala de vară „Episcop Dionisie Climescu – Întemeietorul Școlii Moineștene” derulată de Parohia Sf. Gheorghe Moinești la a șasea ediție

mai multe detalii

09/08/2021

„Ziua fiilor satului”, în Parohia Cernu

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Bucurie sfântă în Parohia Văsâiești din Protopopiatul Moinești

Parohia Văsâiești din Protopopiatul Moinești a primit în dar un veșmânt ce a acoperit pentru o perioadă de timp Sfintele Moaște ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iași.


Sărbătoarea comunității din Văsâiești a început în ziua Odovaniei Praznicului Înălțării Domnului, vineri, 18 iunie 2021, în biserica cu hramul „Sfintei Cuvioase Parascheva”, cu săvârșirea Aghesmei și a Tainei Sfântului Maslu, de către părintele protopop Costel Mareș alături de un sobor de preoți, iar la final a fost săvârșită Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva și slujba de sfințire a raclei ce va adăposti veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva și care va fi așezată spre închinare în această biserică.


Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, acest veșmânt a fost dăruit de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Demersurile pentru primirea acestui sfânt odor au fost inițiate în anul 2018 de către părintele Gheorghe Turcu, preotul paroh de la acea vreme, și  cu implicarea doamnei Elena Tiperciuc, fiică a parohiei, și continuate de către actualul preot paroh, părintele Constantin Florariu.


In cuvântul său, părintele protoiereu Costel Mareș a subliniat importanța acestui eveniment unic din viața acestei parohii, dar și binecuvântarea prin care Bunul Dumnezeu o face prin rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva pentru zona aceasta.


„Protoieria Moinești are aproape un sfert din parohiile din cuprinsul ei închinate Sfintei Cuvioase Parascheva, iar acest lucru vorbește de la sine despre evlavia credincioșilor din această zonă față de Sfânta Parascheva. Prin acest veșmânt, oferit în dar, a rânduit Dumnezeu ca să răsplătească evlavia înaintașilor noștri care au dorit ca bisericile înalțate să fie sub ocrotirea acestei Sfinte. Peste veacuri Sfânta Parascheva continua această dragoste milostivă asupra noastră a tuturor, pentru că acest veșmânt așezat spre închinare este o manifestare a milosteniei sale față de noi cei de astăzi, si totodată Sfânta ne cheamă pe fiecare să ne îmbrăcăm în haina virtuților și ne oferă darul său de sfințenie din sfințenia pe care a primit-o de la Dumnezeu.” Pr. Protopop Costel Mareș


Totodată părintele protoiereu a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil acest moment de aleasă bucurie, celor doi ierarhi, Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dar și celor doi părinți, părintele Gheorghe Turcu, cel care a început acest demers, și părintele Constantin Florariu, cel care a continuat și care a dus la îndeplinire primirea acestui mare dar.


            La rândul său, părintele Constantin Florariu, preotul paroh al Parohiei Văsâiești, a evidențiat bucuria trăită la acest eveniment ce are loc nu întâmplător în anul 2021, anul în care se împlinesc și 380 de ani de la aducerea moaștelor Sfintei Parascheva la Iași.


„Acest dar a pecetluit și împlinirea a 30 de ani de la punerea pietrei de temelie a noii biserici din Văsâești și a 15 ani de la târnosirea ei, din data de 6 iunie 2006 la Praznicul Sfintei Treimi. Iată că nimic nu este întâmplător în viață. Mulțumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în împlinirea acestui deziderat.” Pr. Constantin Florariu


La finalul acestei sărbători părintele paroh a citit Hrisovul dat de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, act ce însoțește veșmântul oferit în dar și care atestă că acest veșmânt a acoperit pentru o perioadă de timp Sfintele Moaște ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iași.


Pomenește Doamne pe ctitorii și binefăcătorii acestui Sfânt Locaș!

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.