Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Câştigătorii concursului de şah premiaţi la Parohia Băseşti

 

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, sâmbătă 23 august 2014, a avut loc, în casa socială a parohiei Băseşti, cea de-a VI-a ediţie a CONCURSULUI DE ŞAH - amatori, organizat de Protoieria Moineşti în parteneriat cu Asociaţia Sportivă Club "Elisabeta Polihroniade" şi adresat tuturor categoriilor de vârstă.

Cu un număr impresionant de participanţi,  CONCURSUL DE ŞAH se desfăşoară la iniţiativa şi sub coordonarea  părintelui paroh Parfene Dumitru.

„Anul acesta s-au înscris în competiţie 125 de participanţi - copii şi adulţi proveniţi din tot judeţul Bacău şi nu numai. Concursul a fost un real succes, oferind concurenţilor posibilitatea de a-şi verifica şi consolida cunoştinţele de şah  dar şi oportunitatea de a petrece o zi într-o atmosferă specială în tinda bisericii asistând la diferite programe religioase, cultural-sportive. În afara concursului de şah  participanţii împreună cu însoţitorii lor au putut asculta un concert de muzică bisericească susţinut de corul de copii al parohiei Băseşti pe două voci egale, au vizionat sceneta ”Vreau să mor creștin”, pregătită de 11 copii din sat coordonați de doamna Parfene Viorela Corina, profesor de religie la Liceul ” Spiru Haret” Moinești. Micii actori îmbrăcați în costume specifice personajelor istorice şi-au interpretat  rolul cu mult  entuziasm reproducând ultimele momente din viața Sfinților Brâncoveni reușind astfel să transmită spectatorilor mesajul central al scenetei și anume că prin statornicia în dreapta credință  creștin ortodoxă, prin curajul și mucenicia lor, Sfinții Constantin Brâncoveanu împreună cu cei 4 fii ai săi și cu sfetnicul Ianache au găsit o cale spre înviere spirituală a neamului nostru românesc  urmând exemplul suprem al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. – a mărturisit părintele Dumitru, iniţiatorul concursului.

Concursul a debutat cu o mică ședință tehnică în cadrul căreia sportivii au aflat detalii despre regulamentul și programul competiției, ultimele noutăți și modificări aduse  legilor șahului, noutăți prezentate de domnul Volcinsche Sebastian, arbitru în lotul naţional al României și președintele  Asociației Județene de Șah Neamț.

Concursul propriu-zis de şah a început în jurul orei 10 şi s-a desfăşurat în sistem elveţian, pe parcursul a cinci runde de joc, competitorii fiind repartizaţi la mese pe şase categorii de vârstă: sub 9 ani, sub 12 ani, sub 15 ani, sub 18 ani şi peste 16 ani şi seniori. La concurs au luat parte şi jucători profesionişti (cu rating de la 1300 la 1900).

 „Acest concurs al Protopopiatului Moineşti, ajuns acum la a şasea ediţie, se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi se înscrie în şirul activităţilor prin care Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, mai ales acum -  în această lume secularizată, arată că tinerii constituie pentru Biserica Ortodoxă o preocupare permanentă, constantă şi vie.

Şcoala s-a născut în tinda bisericii şi tocmai de aceea, ştiind bine că numai o educaţie sănătoasă îi ajută pe tineri sa vadă mai bine lumea în care trăiesc, oferindu-le sau deschizându-le totodată şi perspectiva veşniciei, încercăm să-i ajutăm să înțeleagă că pot găsi în Biserică și în familie un partener de încredere care te sprijină în momentele de cumpănă ale vieții când nu știi ce cale să alegi.

Protopopiatul Moineşti - astăzi prin parohia Băseşti, a devenit cumva deschizător de drum pentru tinerii dornici de a cunoaște programele şi proiectele Sfintei noastre Biserici dedicate lor, care sunt o alternativă la viața zgomotoasă şi agitată de azi.

Jocul de şah presupune multă linişte (mai ales interioară) şi nu solicită doar acuitate şi pregătire intelectuală, ci te şi pregăteşte pentru a-l accepta pe celălalt, fie că este mai bun sau mai slab decât tine, învăţând totodată că nu poţi trăi egoist şi că nu te poţi cunoaşte decât raportându-te la celălalt.

Dincolo de frumuseţea întâlnirii tinerilor de toate vârstele, fiecare dintre participanţi învaţă de fapt să se pregătească să înfrunte provocările vieții și să știe la momentul potrivit să aleagă Calea, Adevărul și Viața care este Iisus Hristos Arhiereul cel Veșnic.

În nume personal doresc să mulțumesc Preasfințitului Ioachim care este întotdeauna atent la problemele cu care se confruntă tinerii noștri; zilele acestea, prilejuit de apropierea noului început de an şcolar şi inițiat de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, se derulează în eparhia noastră cea de-a doua ediţie a proiectului aşezat sub semnul cuvintelor Mântuitorului: «Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!».  Astfel, duminică – 7 septembrie - orele 1600, în cadrul procesiunii «Calea Sfinţilor» de la Moineşti, va avea loc slujba arhierească de binecuvântare a începutului de an şcolar. Şi pentru a arăta o dată în plus grija pe care trebuie să o avem pentru tânăra generaţie, după momentul central şi esenţial al rugăciunii, toţi copiii prezenţi vor primi din partea Centrului Eparhial şi a Protopopiatului Moineşti, daruri şi rechizite care să le fie de folos în noul an şcolar ce stă să înceapă” - a subliniat părintele protopop la festivitatea de premiere a concursului de şah.

La final, în cadrul festivităţii de premiere, au fost acordate premii în bani, 5 cupe şi 35 de medalii de aur, argint şi bronz, diplome, cărţi bisericeşti, iconiţe şi daruri din partea Protoieriei Moineşti, Primăriei Pârjol şi parohiei Băseşti.

„Pe viitor avem convingerea că acest eveniment anual va creşte şi mai mult în amploare şi calitate, nu cu alt scop decât acela de a oferi un climat superior de comunicare şi comuniune şi de a-i apropia pe copii şi pe părinţi  de valorile autentice ale moralei creştine şi ale  Bisericii noastre strămoşeşti” – a ţinut să sublinieze preotul Dumitru Parfene.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.