Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» CENTRUL CATEHETIC „SFÂNTUL NICOLAE MOINEȘTI”


Luni – 26 ianuarie 2015, la sediul Protopopiatului Bacău, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim şi la recomandarea PC Părinte Consilier Cultural Valentin Băltoi, a avut loc întrunirea Biroului de Cateheză al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La această întrevedere au fost prezenţi: PC Părinte Protopop Costică Busuioc, Pr. Daniel-Ionel Marari – directorul Centrului Catehetic ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din cadrul Sectorului Cultural al Administraţiei Eparhiale precum şi PC părinţi responsabili de activitatea catehetică, desemnaţi să reprezinte fiecare dintre cele şase protopopiate ale Eparhiei. 

Între concluziile acestei prime întâlniri din 2015 – „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi “Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”,  amintim:

1. Implementarea Concursului catehetic naţional de mini proiecte cu caracter misionar‐filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” din perioada 15 decembrie 2014 – 21 mai 2015;

2. Continuarea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” în parohiile dornice;

3. Întocmirea unor proiecte catehetice proprii fiecărui protopopiat pentru perioada verii (ex. şcoală, tabere şi ateliere de vară – pe tema «Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi»);

4. Implementarea în parohii a proiectului „Calea Mântuirii”.

La Parohia „Catedrala Nașterii Maicii Domnului și Sf. Ierarh Nicolae”, centrul catehetic a fost denumit „Centrul Catehetic „Sf. Nicolae Moinești”. 

Plecând de la premisa „Pelerinajul religios este o constantă a umanității, are motivații multiple și semnificații spirituale profunde, când este trăit intens și înțeles corect. Pelerinii sunt oameni care doresc să viziteze și să venereze locurile sfinte biblice, mormintele martirilor, moaștele sfinților, icoane făcătoare de minuni sau locuri unde trăiesc mari duhovnici renumiți” iar „Sfântul Munte are un har special, ca unul ce este rai pământesc al Născătoarei de Dumnezeu și unește în el bogății și frumuseți duhovnicești cu frumuseți naturale incomparabile, inaccesibile celor pământești”, centru catehetic amintit, al parohiei noastre, a pregătit o tematică specială numită „Pelerin în Grecia și Sf. Munte Athos”cu 10 cateheze pentru primul semestru al anului 2015, a relatat părintele Gheorghe Aniculoaie, responsabilul Centrului Catehetic din partea Protopopiatului Moinești.

Fiecare cateheză se desfășoară în fiecare duminică, de la orele 16.00, după următorul plan:

a)     Oficierea slujbei Paraclisul Maicii Domnului

b)    Expunerea catehezei: 1. În format power point și 2. Un film documentar alcătuit de centrul catehetic, legat de tema catehezei 

Cele 10 teme ce se desfășoară începând cu prima duminică a postului mare sunt:

1.   Grecia – prezentare istorică, culturală și religioasă

2.  Tesalonik – biserica mitropolitană, Sf Grigorie Palama – teologul „Luminii”

3.   Tesalonik – pe urmele Sf. Ap. Pavel, obiective religioase

4.   Insula Kerkira – Sfinții Spiridon și Teodora

5.   Pelopones – la Sfântul Apostol Andrei

6.   Kefalonia – acasă la Sf Gherasim

7.   Insula Creta – leagănul civilizației elene

8.   Eghina – cu Sf ierah Nectarie în suflet

9.   Athena – obiective religioase și turistice

10. Insula Evia – la ziua Sfântului Ioan Rusu

"Astfel, dacă în prima duminică din Postul Mare a fost dezbătută tema Grecia – prezentare istorică, culturală și religioasă”, făcând o introducere în călătoria noastră”, știind faptul că Grecia a dat una dintre cele mai înfloritoare civilizaţii ale lumii care au marcat istoria omenirii de-a lungul secolelor şi pînă în zilele noastre, în duminica a doua ne-am propus o cateheză care să aibă legătură cu Sfântul Grigorie Palama prăznuit de Biserica noastră, și anume: Tesalonik – biserica mitropolitană, Sf Grigorie Palama – teologul Luminii", ne-a declarat părintele Gheorghe Aniculoaie.

Itinerarul prin Tesalonik, al doilea oraş ca mărime din Grecia, se continuă până la Catedrala mitropolitană din oraş ce  înfățișează în cel mai bun mod perpetuarea și reinterpretarea tradițiilor. Pornind de la exterior, ești impreionat de echilibrul perfect al proporțiilor și al asortării culorilor calde, care se încadrează firesc în arhitectura străzilor adiacente, umbrite de palmieri. Actuala formă a Bisericii Mitropolitane din Salonic datează de la finele secolului XIX, după ce un foc a distrus biserica precedentă. Construită între 1891 și 1912, de arhitecții Tsilos și Paionidis, aşteaptă smerită pe oricine vrea să-i calce pragul pentru a se închina la cinstitele moaşte ale Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscop de Tesalonic, cunoscut ca unul dintre cei mai profunzi teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea.

 Disputele cu diverse erezii, l-au făcut pe Grigore Palama atât popular, cât și detestat, i-au adus un exil și o perioadă de închisoare. La final, Grigore Palama a ajuns să fie considerat una din cele mai influente figuri din teologia ortodoxă, iar Moaștele sale sunt păstrate cu mare respect într-o nișă, cu coroana de mitropolit deasupra unui mic sarcofag, modelat în argint și aur.

Sfântul Grigorie Palama a fost o piatră de poticnire atât în timpul său, în înfruntarea dintre ortodoxie și tradiția și teologia occidentală, cât și în vremea noastră, când reprezintă încă un motiv de dezacord între teologii ortodocși, pe de o parte, care îl consideră „luminător ortodoxiei, intăritor evlaviei și învățător” și teologii occidentali. Această valorizare diferită a lui Palama din partea ortodocșilor și a teologiei vestice nu e greu de înțeles, căci prin teologia lui devine evidentă pentru toți dimensiunea legăturii organice ce caracterizează teologia ortodoxă și spiritualitatea specific ortodoxă, dar și prăpastia adâncă ce o desparte de tradiția și modul de a face teologie în occident. Sfântul Grigorie Palama a considerat irelevantă disputa trup-spirit, o temă centrală în cultura occidentală. Raționalității stricte, Palama îi opunea tehnica isihasmului, în care rugăciunea neîntreruptă ajută intelectul să coboare în inimă. Dumnezeu, spune Palama, e de natură diferită decât omul, deci nu există teritoriu comun, în afara energiilor divine necreate, prin care Dumnezeu lucrează asupra omului. Singura cale pentru om de a-L cunoaște pe Dumnezeu e să își umple rațiunea cu Harul Duhului Sfânt. În acest mod, Dumnezeu nu e raționat, ci experimentat prin acte rituale, începând cu Botezul, continuând cu Euharistia, apoi rugăciunea și iubirea frățească. În afara acestora, Dumnezeu rămâne inaccesibil, dar Se pogoară asupra omului prin puterile Sale.

Datorită Teologiei sale, Sinodul Patriarhal din 1386 proclamă pe Grigore Palama Sfânt iar ultimul sinod isihast din 1451 proclamă Isihasmul drept doctrină oficială a Bisericii Ortodoxe. 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.