Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Cerc pastoral la Parohia Cotumba din Protopopiatul Moinești

            În cadrul anului omagial 2015 dedicat  Misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi a anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului IOACHIM, Arhiepiscopul Romnului şi Bacăului, joi 24  septembrie 2015, la Parohia Cotumba, Protopopiatul Moineşti, s-a desfăşurat o frumoasă activitate în Cercul Pastoral al Văii Muntelui,  având ca tematică „ Preoți de pe Valea Muntelui, repere spiritual şi morale pentru noi”.  Cu acest prilej a avut loc comemorarea vrednicilor păstori de suflete, părintele Gheorghe Floristeanu şi  părintele Gheorghe Bânţu, care au lucrat cu timp şi fără de timp în ogorul Domnului în Parohiile Cotumba şi Goioasa.

             Întâlnirea  a început prin săvârşirea slujbei  Utreniei şi apoi a  Sfintei Liturghii de către părintele protoiereu Costel Mareş şi cei 11 preoţi din Cercul Pastoral al Văii Muntelui, răspunsurile la strană fiind date de membrii coralei Theotokos a Protopopiatului Moineşti. Parastasul oficiat în timpul Sfintei Liturghii a fost un moment sublim de comuniune în Hristos între preoţii slujitori, predecesorii comemoraţi, enoriaşii care i-au cunoscut pe cei trecuţi la Domnul dar şi fiul părintelui Gheorghe Floristeanu, domnul Florin Florişteanu în vârstă de 75 de ani, care locuieşte actualmente în Târgu Mureş, prezent şi dumnealui la acest emoţionant eveniment, mai cu seamă că se întorcea în ctitoria tatălui său după 35 de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire părinte.

Părintele protoiereu a subliniat în cuvântul său adresat celor prezenţi, semnificaţia comuniunii Euharistice de la Cotumba, în cadrul Anului Omagial 2015.

             Pr. Vasile Avasilcăi , preot paroh la Parohia Cotumba şi Pr. Viorel Anăstăsoaie, preot paroh la Parohia Goioasa au susţinut două referate despre personalitatea Părintelui Gheorghe Floristeanurespectiv a Părintelui Gheorghe Bânţu. Pe lângă datele biografice ale celor doi păstori duhovniceşti au fost evidenţiate aspecte din activitatea pastoral-misionară, dar şi culturală desfăşurată de cei doi părinţi evocaţi,

             Părintele Vasile Avasilcăi a reliefat rolul preotului Gheorghe Floristeanu în construirea locaşului de cult din Cotumba, eforturile făcute în anii grei ai comunismului ateist totalitar, când construirea din temelie a unui sfânt locaş de închinare reprezenta un act de mare curaj, de tact şi diplomaţie în abordarea autorităţii statului de atunci, de dăruire şi jertfelnicie.

Părintele de fericită pomenire Gheorghe Florişteanu, a păstorit enoriaşii parohiei Cotumba timp de 37 de ani; ani grei din cel de-al doilea război mondial, apoi perioada regimului comunist. A rămas în memoria celor care astăzi trăiesc în această parohie ca părintele care pe cei mai în vârstă i-a botezat, pe mulţi i-a cununat,  dar mai cu seamă cel ce le-a zidit atât biserica sufletelor cât şi cel ce le-a lăsat ca jertfă a preoţiei sale lucrătoare biserica cea de zid ce răsare zveltă în mijlocul acestei comunităţi de la poalele Carpaţilor. 

Emoţia a fost la cote înalte atât pentru credincioşii prezenţi astăzi în biserica din Cotumba cât şi pentru preoţii slujitori mai ales atunci când fiul părintelui Gheorghe Florişteanu a prezentat o înregistrare audio de la slujba de sfinţire a sfântului locaş, din anul 1978, înregistrare care parcă a materializat comuniunea liturgică ce fusese pregustată în Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, prin întâlnirea iată, acum cu glasul celui ce ne-a fost arhipăstor, vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie, dar şi cu vocea hotărâtă şi demnă a celui ce tocmai fusese hirotesit iconom stavrofor pentru lucrarea în ogorul Domnului, vrednicul părinte Gheorghe Florişteanu.            

            Cele două personalităţi evocate la Cercul Pastoral de la Cotumba rămân în istoria bisericii noastre  repere de culturalitate, demnitate, moralitate  şi spiritualitate, lansând astăzi provocări de dincolo de mormânt păstorilor bisericii să fie ample exemple de buni duhovnici şi iconomi,  anticipând înălţimea vremurilor de astăzi.

              În încheiere, în contextul „Anului omagial al parohiei și mănăstirii astăzi, s-a vizitat Mănăstirea Cotumba care se află în apropiere, mănăstire ce a primit haina sfinţeniei în ziua hramului, de Sfânta Treime, în acest an, din mâinile Înaltpreasfinţitului Ioachim Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, mâini ale Lui Dumnezeu pogorâte la noi spre ridicarea noastră la cele Înalte.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.