Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Conferinta - Minte sanatoasa in corp sanatos


Mens sana in corpore sano 

 

 Liceul Teoretic "Spiru Haret" din Moineşti a fost joi, 17 ianuarie 2013, gazda conferinţei intitulată "Minte sănătoasă în corp sănătos". Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul orelor de religie şi se înscrie în tematica activităţilor prevăzute în contractul de parteneriat dintre Protopopiatul Moineşti şi Liceul Teoretic "Spiru Haret" Moineşti.

Conferinţa a avut scopul de a-i informa pe adolescenţi cu privire la câteva probleme cu o incidenţă ridicată în categoria lor de vârstă: tulburările comportamentului alimentar cu origine psihică (anorexia, bulimia şi obezitatea). Despre acestea le-a vorbit elevilor prezenţi dr. psihiatru Alexandru Ulea, de la Clinica Helios din Plauen, Germania. După ce le-a explicat cauzele tulburărilor de nutriţie psihogene şi modul în care acestea se manifestă în plan fizic şi comportamental, medicul Alexandru Ulea a subliniat şi câteva aspecte ale vieţii spirituale corelate cu aceste tulburări: "Mâncarea are un caracter esenţial nu numai ca susţinere a activităţii trupeşti, dar şi pentru dezvoltarea sufletească normală a omului. Caracterul normal al hranei este însă deturnat în cazul tulburărilor de comportamentul alimentar. În cadrul anorexiei, persoana se teme a deveni sau a se împlini. Acestei persoane îi este frică să se maturizeze, pentru că nu înţelege adevăratul sens al devenirii. Prin dorinţa unui control total asupra propriului corp şi a propriei vieţi în general, o astfel de persoană eşuează în evoluţia ei naturală, se încăpăţânează şi «nu vrea să devină mare», aşa cum se exprimă Isabelle Caro, una dintre victimele anorexiei. Persoana care suferă de bulimie e o persoană lacomă. Lacomă mai ales de iubirea celorlalţi, de aprecierea celor din jur. Şi pentru că aşteptările ei sunt prea mari, nerealiste, ele îi vor fi şi înşelate. Dezamăgirea resimţită va fi suplinită de mâncare, care îi provoacă plăcere momentan, dar care nu poate rezolva lipsa de autocontrol sau teama de a fi criticat, respins sau ignorat. În fine, hiperfagia, care conduce la obezitate cu diferitele ei stadii, reprezintă surogatul iubirii, admiraţiei sau confirmării. Din cauza unei false percepţii şi evaluări a celorlalţi, dar şi a propriei persoane, obezii au parte de dezamăgiri pe care le suplinesc în mod eronat prin plăcerea efemeră a unui prânz copios. Deformarea corporală ulterioară devine astfel atât efect al nerealismului ce caracterizează aceste persoane, cât şi marcă a agresivităţii pasive reactive: nu mă iubeşti, mă îngraş şi astfel te oblig să nu mă mai iubeşti".

Dr. Alexandru Ulea i-a sfătuit pe elevi ca, în cazul în care vor întâmpina aceste probleme, să apeleze la ajutorul unui psihiatru dar şi la sprijinul Bisericii, care are propriile mijloace de a restabili sănătatea sufletească a omului.

„Biserica nu poate să rămână indiferentă atunci când unul din mădularele ei suferă; prin urmare nu putem fi nepăsători în faţa durerii şi a neputinţei aproapelui. Credinţa tare în purtarea de grijă a lui Dumnezeu ne cheamă pe noi creştinii să abordăm pozitiv nu doar sănătatea sau fericirea, ci şi boala, neputinţa, durerea sau necazul, oricare ar fi ele. De aceea, în toate, trebuie să avem în vedere şi dimensiunea spirituală, fără a face din cele trecătoare etalon unic în viaţa noastră – a declarat părintele protopop Costel Mareş.

"Dacă hiperfagia poate fi mai uşor ţinută sub control, anorexia şi bulimia implică un tratament psihiatric specific, uneori fiind necesară internarea pacientului. Pe lângă aceasta, medicamentul pe care Biserica îl pune la dispoziţie este hrana adevărată a comuniunii. Aceasta îşi atinge forma desăvârşită în Sfânta Împărtăşanie, singura modalitate de unire totală şi completă cu Iisus Hristos, Singurul care poate creşte omul spre adevărata lui împlinire şi Singurul care poate satisface în totalitate toate dorinţe conştiente sau inconştiente ale omului" – a ţinut să sublinieze medicul, îndemnând tinerii spre o viaţă curată şi echilibrată.

Domnul doctor a susţinut prelegerea sa înaintea elevilor de la clasele 9C, 10C, 11C şi 11F, iar la clasa a 12-a C, profil chimie-biologie, unde majoritatea elevilor doresc să urmeze Facultatea de Medicină, a fost invitat de elevi să  răspundă întrebărilor legate de admiterea la această facultate, de greutatea vieţii de student şi dificutăţile întâlnite pe durata anilor de studiu dar şi de beneficiile şi inconvenientele aduse de desfăşurarea activităţii medicale într-o clinică din Germania.

 Prof. Constantin Popa

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.