Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Cuvant catre pelerini al Patriarhului Romaniei

 

Iubiţi pelerini,


Prezenţa în aceste zile de sărbătoare, la Bucureşti, a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, este o mare binecuvântare pentru noi toţi: ierarhi, cler, monahi şi monahii, credincioşi pelerini din România şi din străinătate.

Sfântul Nectarie de la Eghina se bucură de o mare evlavie în poporul grec şi român, dar şi în alte popoare. Credincioşii aleargă către Sfântul Nectarie cu credinţa nestrămutată că îi va ajuta în necazurile şi în năzuinţele lor şi că va duce mai departe, spre Sfânta Treime, rugăciunile şi lacrimile lor. În ultimii ani, evlavia pe care românii au arătat-o Sfântului Nectarie a crescut mult, el fiind un mare vindecător de boli grele, mai ales de cancer.

Sfântul Nectarie este un sfânt al zilelor noastre, un sfânt aproape contemporan cu noi. Născut la anul 1846, în Silivria, la mică distanţă de Constantinopol, el a vieţuit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mutându-se la Domnul în anul 1920, în Eghina, insulă situată la 39 kilometri de Atena, distanţă pe apă.

De-a lungul vieţii sale, Sfântul Nectarie a fost un exemplu de credinţă trăită şi mărturisită la tot pasul, de răbdare şi de întruchipare a virtuţilor creştineşti. Smerit, om al postului şi al rugăciunii, el nu s-a îndepărtat, totuşi, de ştiinţa lumii acesteia, dovadă stând cărţile şi învăţăturile pe care ni le-a lăsat. Pildă de smerenie, el a întâmpinat cu răbdare toate greutăţile şi ispitele pe care viaţa trăită între oameni i le-a scos în drum. Invidia şi duşmănia celor din jur, uneori chiar clerici, pe toate le-a socotit încercări îngăduite de Bunul Dumnezeu pentru urcuşul său duhovnicesc. Îndepărtat din slujirea arhierească în urma invidiei semenilor, el a acceptat cu bucurie mai micile slujiri de predicator şi profesor. Mânat de o credinţă de nezdruncinat, Sfântul Nectarie l-a slujit pe Dumnezeu cu aceeaşi devotament în toate locurile în care viaţa l-a purtat. Cu răbdare, aurul sufletului său s-a curăţit în vâlvătăile focului lumii acesteia, în final rămânând luminos şi fără de pată.

Dragostea sa pentru semeni se vede din grija arătată elevilor seminarişti din Atena, de la Şcoala Ecleziastică Rizarios, cărora le-a fost nu doar profesor şi pedagog, ci mai ales exemplu şi părinte duhovnicesc. Alături de cunoştinţele de Teologie, pe care competent le transmitea tinerilor ce se pregăteau să devină slujitori ai Părinteului ceresc, Sfântul Nectarie i-a învăţat pe aceştia, prin pilduitoarea sa viaţă, că Teologia înseamnă, în primul rând, trăirea în Dumnezeu şi apoi vorbirea despre El.

Bun chivernisitor al celor duhovniceşti, Sfântul Nectarie s-a arătat şi iscusit iconom al celor pământeşti. Retras spre finalul vieţii sale lumeşti în insula Eghina, aici a început ridicarea mănăstirii cu hramul „Sfânta Treime”, nu de puţine ori muncind cot la cot cu zidarii. Vreme de 12 ani, Sfântul Nectarie a îndrumat duhovniceşte monahiile şi miile de ucenici care i-au cerut şi urmat poveţele.

Toate acestea au făcut din el o pildă vie, un model pentru cei care i-au fost alături în vremelnicul timp pe care Bunul Dumnezeu i l-a îngăduit să-l petreacă în această lume. Iar dacă, în timpul vieţii, vestea despre alesele însuşiri ale Înaltpreasfinţitului Părinte Nectarie de la Eghina se răspândise în întreaga Eladă, fiind căutat şi respectat de conaţionalii săi greci – dar nu numai, după trecerea sa la cele veşnice, bunul său nume s-a răspândit, cu binecuvântare divină, în toată Ortodoxia, vestea minunilor săvârşite de Dumnezeu prin mijlocirea sfintelor sale moaşte ajungând din îndepărtata Rusie până dincolo de Ocean, pe continentul american.

Vindecările şi minunile pe care Sfântul Nectarie le-a săvârşit nu au rămas necunoscute. Credincioşii din multe părţi ale lumii dau mărturie neîncetat despre minunile sale. Cunoscut ca biruitor al unei boli incurabile – cancerul – , Sfântul Nectarie dă speranţă celor fără de speranţă, dăruieşte vindecare acolo unde medicii sunt neputincioşi. Oameni paralizaţi au fost tămăduiţi, creştini care de mulţi ani nu aveau copii au dobândit prunci. Hristos, Doctorul cel Mare, vindecă fără medicamente, prin sfinţii Săi.

Iubiţi pelerini,

Sfântul Ierarh Nectarie a înţeles vremelnica sa trecere prin această lume ca fiind un pelerinaj sau o călătorie spre Patria cerească, o modalitate de a câştiga cheia care deschide porţile Împărăţiei cerurilor.

În această lumină a vieţii creştine trăite ca un permanent pelerinaj, Sfântul Nectarie sporeşte în aceste zile bucuria tuturor pelerinilor care cinstesc sfintele sale moaşte alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Ocrotitorii Catedralei patriarhale.

În aceste zile de binecuvântare şi de bucurie pe care ni le oferă Hristos-Domnul prin sfinţii Săi, vă felicităm pe toţi pentru venirea dumneavoastră la Bucureşti şi rugăm pe Preamilostivul Dumnezeu să vă răsplătească evlavia şi osteneala, râvna şi dărnicia, cu darurile Sale cele bogate şi netrecătoare, cu sănătate şi mântuire, cu pace şi bucurie, cu ajutor în familia şi în activitatea dumneavoastră, cu ani mulţi şi binecuvântaţi, pentru a spori în credinţă şi în iubire frăţească, în sfinţenie şi fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfinţilor şi spre dobândirea mântuirii.

† DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

(Cuvânt preluat din lucrarea Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Făcătorul de Minuni - Aducerea la Bucureşti a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina - Grecia, 24-30 octombrie 2012, apărută la Editura Cuvântul Vieţii)


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.