Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Elevi ai Centrului de initiere si pregătire in sah din Protopopiatul Moinesti la CAMPIONATUL MONDIAL de sah IASI 2012

 

Centru de inițiere și pregătire în șah

din cadrul Parohiei Băsești, Protoieria Moineşti, Județul Bacău

 

Din vara anului 2009 în cadrul parohiei Băsești, comuna Pârjol,  județul Bacău, s-a deschis un centru de inițiere și pregătire în tainele șahului, adresat copiilor din clasele primare, gimnaziale și liceale. Centrul își desfășoară activitatea în cele două săli ale casei praznicale, fiind dotat cu videoproiector pentru diagrame, calculator pentru turneele de verificare, 30 table de șah,  6 ceasuri de șah și alte materiale didactice auxiliare necesare desfășurării metodice a lecțiilor de șah.

 

Organizatorul acestei activități voluntare  este părintele paroh Parfene Dumitru, care a dorit să le ofere copiilor ce frecventau orele de cateheză duminicală și câteva momente de relaxare și destindere  prin jocul de șah. Numărul copiilor participanți la acest centru a crescut progresiv astfel încât s-a ajuns  ca la  fiecare curs să fie prezenți în medie 25 de copii din satul Băsești,  la care s-a adăugat un grup de 6 copii inimoși și conștiincioși  din satul Tărâța. Treptat copiii au făcut cunoștință cu regulile jocului de șah, cu mutările specifice deschiderii, jocului de mijloc și finalului,  și-au îmbunătățit  forța de joc prin sutele de diagrame supuse rezolvării și au fost evaluați periodic prin competițiile interne.

 

Rezultatele acestei activități n-au întârziat să apară, asfel încât  mai mulți  copii pregătiți la  acest centru au obținut  locurile fruntașe la  concursurile  de șah organizate  de ACS Elisabeta Polihroniade” în 2010 și 2011 în comuna Pârjol, în Moinești și în faza județeană dela Bacău,  fiind calificați pentru faza finală de la Căciulata din 2011 și 2012. Obținând aceste rezultate deosebite copiii au fost felicitați personal de doamna Elisabeta Polihroniade care ne-a făcut marea onoare și bucurie de a vizita  centru nostru  de pregătire din satul Băsești în data de 11.11.2011, eveniment care a impulsionat și mai mult  pe micii creștini jucători de șah  spre a aprofunda tainele sportului minții. Cea mai recentă reușită în șah  a copiilor din Băsești este participarea la Campionatul Mondial  Școlar  de Șah Iași 2012, unde cei doi copii calificați pe locul I la finala naționala de la Căciulata 2012 (Parfene Gabriela  şi Stanciu Mălina) au avut o prestație frumoasă.

 

Pe lângă aceste rezultate din competiții, putem menționa și alte câștiguri ale copiilor, de data aceasta câştiguri de ordin moral, spiritual și chiar comportamental, care nu se pot măsura și nici evalua exact  decât odată cu trecerea timpului. Unii copii au învins  timiditatea descoperind un sport în care pot avea reușite, alții au învins  tentațiile „străzii” și ale barului”,  deloc constructive și chiar  imorale, petrecându-și timpul liber într-o ambianță plăcută, prietenoasă, ziditoare de suflet, sub aripa protectoare a Bisericii. Alții poate au reușit  să renunțe la jocurile de noroc de la colțul străzii (barbut, table, cărți) practicând un joc în care nu se trișează și unde norocul și hazardul nu își au locul. După câțiva ani de șah , se constată cu bucurie că  tot mai mulți copii din parohie pot  fi zăriți după-amiaza, în zilele de sărbătoare, pe prispa casei sau la poartă pe bancă jucând din plăcere șah cu vecinii sau cu bunicii.

 

Entuziasmul, devotamentul și conduita frumoasă a copiilor din această mică parohie din județul Bacău  creează premizele  unui viitor optimist şi pentru clubul de şah dar şi pentru micii săi campioni.

 

Preot Paroh Parfene Dumitru

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.