Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Elevii din Protopopiatul Moinești au fost premiați la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă de la Timișoara

 

A devenit o tradiție, ca din lotul olimpicilor care reprezintă județul Bacău la Olimpiada Națională de Religie, să facă parte și elevi din Protopopiatul Moinești.

Anul acesta, și-au câștigat dreptul de a participa la cea mai importantă competiție de religie ortodoxă la nivel național, Andreea Hereș, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” Moinești (prof. Elena Hereș) și Ana Elena Lungu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „D. Ghika” Comănești (prof. Eugen Cozma), celelalte patru eleve fiind din Onești.

Între 18-22 aprilie, Timișoara a găzduit Olimpiada Națională de Religie, un concurs de excelență, la care participă cei mai buni 6 elevi din fiecare județ, din clasele VII-XII.

Deschiderea Olimpiadei a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, în seara zilei de 18 aprilie. După un Te Deum și rugăciunea de binecuvântare a celor 250 elevi și 80 profesori, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a urat bun venit oaspeților din întreaga țară.

Proba scrisă a olimpiadei s-a desfășurat marți, 19 aprilie, la Școala nr. 30 din Timișoara, pe durata a trei ore. Elevii au avut de rezolvat subiecte de spiritualitate ortodoxă, liturgică, morală, dogmatică, exegetică, și au creat eseuri după o temă dată, pornind de la un citat din Sf. Scriptură.

În zilele următoare, elevii au vizitat orașul Timișoara și mănăstirile Partoș, Săraca și Timișeni-Șag, unde s-au bucurat de ospitalitatea gazdelor și au aflat istoria și tradiția acestor locuri.

Festivitatea de premiere a avut loc vineri, 22 aprilie 2016, la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, în prezența domnului Cătălin Pâslaru, Inspector General la disciplina Religie în Ministerul Educației Naționale, a profesorilor din Comisia Centrală de Evaluare și a autorităților locale. ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a subliniat importanța misiunii acestor tineri pentru Biserică astăzi: „Dragi elevi, voi reprezentați aripile neamului nostru românesc. Voi ridicați această țară spre cer. Celelalte discipline au și ele rolul lor bine definit în societate, însă voi, prin credință, prin iubire de țară, de Biserica lui Hristos și de semeni, sunteți aripile credinței românești. În funcție de credința noastră depinde cât de mult vom ridica această țară la porțile cerului”. 

Elevele noastre au obținut rezultate frumoase: eleva Andreea Hereș, cu nota 9.50 - Mențiune și Premiu Special și Ana Elena Lungu – Premiu special.

Plină de bucurie și de emoție, Andreea Hereș a mărturisit: „Experiența petrecută la Timișoara a fost una din cele mai frumoase din viața mea. Am avut ocazia să vizitez locuri noi, biserici și mănăstiri a căror arhitectură m-au lăsat plăcut surprinsă și să întâlnesc oameni frumoși, cu sufletul deschis, ospitalieri, care ne-au primit cu brațele deschise și cu zâmbetul pe buze. De asemenea, Olimpiada de Religie m-a apropiat de Dumnezeu și m-a făcut să-L cunosc mai bine. Pot spune că Dumnezeu mă iubește mult deoarece și anul acesta mi-a luminat mintea și m-a ajutat să obțin un rezultat foarte bun.

Ana Elena Lungu, care a făcut un efort deosebit pentru a se pregăti pentru această olimpiadă, cu doar două luni înainte de bacalaureat, a spus la rândul ei: „Postul Sfintelor Pătimiri a fost îndulcit de această experiență înălțătoare pe care am trăit-o la Olimpiada Națională de Religie desfășurată la Timișoara. Această perioadă de tristețe strălucitoare și de urcuș duhovnicesc mi-a împodobit sufetul de bucurie și emoție. Pentru mine, olimpiada de religie a reprezentat un popas de rugăciune în cetatea Timișoarei, unde, înconjurată de oameni frumoși, am reușit să ne îmbogățim cu toții cu înalte trăiri sufletești și cărturărești. Sentimentul de bucurie a fost încoronat de premiul câștigat cu ajutorul lui Dumnezeu, premiu pe care îl aduc acasă în semn de recunoștință părinților, profesorilor și Domnului, care mi-a fost călăuză pe calea credinței.

Aceste rezultate, alături de cele obținute de elevii din protopopiatul Moinești la faza județeană a olimpiadei (14 premii și mențiuni la clasele V-XII), ne bucură și ne dau încredere că, Ținutul Moineștiului, loc încărcat de credință și spiritualitate, va avea și în viitor fii și fiice ale Bisericii, care vor duce mai departe aceste nestemate ale sufletului românesc.

Osteneala și perseverența atât a elevilor, cât și a profesorilor de religie, pentru dobândirea de cunoștințe religioase și de formare a unor buni creștini, se înscrie ca o rază de lumină în misiunea Bisericii, în acest An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română”, a spus părintele protoiereu Costel Mareș.

Felicitări elevilor, părinților și cadrelor didactice care i-au inițiat pe drumul cunoașterii celor sfinte!


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.