Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Impresii ale tinerilor care au reprezentat Protopopiatul Moinești la ITO 2017

 

După 4 zile pline de evenimente frumoase și unice, cei 13 tineri, care au reprezentat Protopopiatul Moinești la Iași la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea 2017”, s-au întors acasă.  

Ei au participat, alături de 6000 de tineri de vârsta lor din Biserica Ortodoxă Română și din Bisericile Ortodoxe surori, la cea mai mare adunare de tineri ortodocși de anul acesta din lume. La Iași, ei au primit binecuvântarea și cuvântul de învățătură al Preafericitului Daniel, Patriarhul României, au participat la dezbateri pe grupe de lucru pe tema „libertate și responsabilitate creștină”, au aflat răspuns la multe din întrebările care îi frământă la conferința părintelui profesor Constantin Necula „Tânărul în căutarea libertății” și au străbătut străzile Iașului cântând, rugându-se, mărturisind credința ortodoxă în cadrul Marșului Tinereții. La Marș s-au mai adăugat 1000 de tineri din Arhiepiscopia Iașilor, ajungând la peste 7000 de participanți.

În fiecare dimineață și seară au participat în biserici sau în stradă la rugăciunea făcută în comun. Iar cea mai importantă adunare în rugăciune a fost Sfânta Liturghie de duminică, din fața Catedralei Mitropolitane, unde 15 ierarhi, înconjurați de preoți și diaconi au slujit și au împărtășit sute de tineri.

Așa cum au făcut în drum spre Iași, la fel și la întoarcere, tinerii moineșteni, alături de cei din celelalte protopopiate, au mers la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde au primit  binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Iată câteva gânduri ale tinerilor noștri, imediat după întoarcerea de la Iași:

„ITO 2017- o experiență uimitoare alături de oameni minunați! La început, când am fost întrebată dacă vreau să merg, nu știam ce să fac, dar gândindu-mă că are legătură cu biserica, iar biserica cu frumosul, am acceptat. Și NU regret! 6000 de oameni din 20 de țări, cu aceeași credință, veniți la Iași pentru a susține Biserica și Ortodoxia. Fiecare țară se ruga și se bucura diferit, dar toți aveam același scop: libera credință față de Dumnezeu. Zilele petrecute în Iași au fost frumoase și pline de încărcătură spirituală! Cel mai mult mi-a plăcut ziua de 2 septembrie, atunci când am participat la sesiunile de dezbateri despre libertate. Acolo am învățat adevăratul sens al cuvântului "libertate" și că numai cu ajutorul acesteia, putem dobândi mântuirea. Așa cum spunea IPS Teofan: "Omul bun este un om liber, omul care iartă este un om liber". Un alt moment care m-a impresionat a fost conferința Părintelui Necula despre tânărul în căutarea libertății. Cu vorbe alese și sfaturi folositoare, m-a fascinat acest om minunat! Am fost mândră ca am reprezentat Arhiepiscopia Romanului și  Bacăului! Această experiență m-a schimbat și m-aș întoarce la ITO oricând și oriunde s-ar ține! (DIANA CĂȘUNEANU)

„ITO 2017, ceva ce nu voi putea uita niciodată. Această întâlnire întru Hristos mi-a deschis și luminat sufletul. În primul rând, această întâlnire m-a făcut să înțeleg ce este cu adevărat Ortodoxia: să crezi cu adevărat în Dumnezeu și să Îl prea mărești din toată inima și cugetul tău. „Căci de cel ce se va rușina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va rușina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinții îngeri.”( Domnul nostru Iisus Hristos). În timpul marșului, noi tinerii ortodocși, am demonstrat că nu ne rușinăm să Îl propovăduim pe Hristos prin diferite motto-uri cum ar fi : ,,Ortodoxia salvează România!" . Cel mai mult mi-a plăcut motto-ul: ,,Hristos în mijlocul nostru! Este și va fi!", deoarece acesta demonstrează adevărata credință în Hristos. În al doilea rând, întâlnirea mi-a deschis diferite viziuni asupra vieții și asupra Bisericii. Începând cu preoții care ne-au însoțit, IPS Teofan, părintele Nicula și până chiar la noi tinerii, de la fiecare am avut ceva de învățat, ceva ce îmi va rămâne mereu în suflet. În al treilea rând, mă bucur din tot sufletul că am putut cunoaște persoane noi. Această întâlnire, pe lângă învățătura spirituală, mi-a oferit și prieteni noi, în special o fată cu care am multe în comun și mă înțeleg foarte bine. Acești prieteni îmi vor rămâne mereu în suflet. Pe scurt, aceasta este părerea mea despre ITO 2017. Această întâlnire m-a ajutat mult în a învăța lucruri noi și, a mă descoperi pe mine.” (EDUARD VAȘLOVEANU)

„ITO a însemnat pentru mine un vis împlinit, o gură de aer proaspăt într-o lume care nu mai acordă importanța cuvenită lui Dumnezeu și Bisericii. Am simțit că viața are cu adevărat un sens și că noi, tinerii ortodocși, avem sfânta misiune de a ne duce mai departe dreapta credință. Ortodoxia salvează România!” (RALUCA FILIP)

„Participarea la ITO2017 a reprezentat pentru mine o experiență de neuitat care mi-a oferit șansa să îmi fac prieteni mai repede ca oricând. Faptul că toți cei 6000 de tineri au venit la Iași cu același scop, a reprezentat punctul de plecare în prieteniile noastre. De asemenea, atmosfera a fost una cu totul în spiritul lui Dumnezeu şi am apreciat că în absolut toate activitățile, Dumnezeu a fost subiectul nostru principal. Au fost 4 zile minunate care îmi vor rămâne mereu în suflet!” (ANDREEA ȘOVA)

„7000 de oameni și un singur gând: libertate de credință. ITO 2017 a însemnat un punct de plecare pentru generația noastră, cea căreia i se impune să tacă, atunci când ar trebui să vorbească și i se interzice să își mărturisească credința, atunci când ar trebui să strige tare: "Da, sunt ortodox și sunt mândru de asta!". Am petrecut în Iași 4 zile minunate, pline de înălțare spirituală și iubire. Mă întorc acasă încărcată cu noi puteri și hotărâtă să lupt. Să lupt așa cum au luptat străbunicii mei, pentru credința poporului român. Seara de 3 septembrie a fost marcată prin "Marșul Tinereții" și cred că acesta a fost unul din momentele mele preferate. Cel mai mult m-a impresionat o bătrânică aflată la balconul apartamentului său, ce dădea spre acest marș. Dumneaei a scos o icoană mare a Maicii Domnului și își făcea cruce, ne aplauda, se bucura cu și pentru noi. Mi-aș dori să cred că se gândea la salvarea noastră, a tinerei generații, care a început odată cu aceste întâlniri, ce stau sub numele de ITO, întâlniri ce îți permit să strigi în plină stradă: "Ortodoxia salvează România!" și "Hristos în mijlocul nostru! Este și va fi!" Iașiul mi s-a părut mai frumos ca oricând. Era îmbrăcat în alb și purta insigna ITO, era tot numai un zâmbet și sentimente pozitive. Mă bucur și sunt, totodată, onorată că am avut ocazia să îmi reprezint parohia și protopopiatul la nivel internațional și să mă unesc în idei cu mii de tineri frumoși. Sunt mândră că fac parte din "armata" ce luptă pentru normalitate.” (ANDREEA HEREȘ)

„Pentru mine, ITO a însemnat o promovare a modelelor creștin-ortodoxe, o formare a tinerilor de peste tot și încurajarea dialogului dintre ei.”  (IOANA MUNTEANU)

Pentru participarea la ITO 2017, cei 13 tineri sunt recunoscători lui Dumnezeu, pentru că i-a ales pe ei ca să participe anul acesta, părintelui protopop Costel Mareș, pentru îndrumare și sprijin, precum și preoților din parohiile lor.

Pr. Ovidiu Hereș


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.