Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Intalnire intre autoritatile europene si ierarhii ortodocsi ai Europei


Ieri, 12 iulie, la Bruxelles, Mitropolitul Emmanuel Adamakis, Mitropolit al Franţei din partea Patriarhiei Ecumenice şi preşedintele Adunării Epicopilor Ortodocşi din Franţa şi al Conferinţei Bisericilor Europene, a luat parte la întâlnirea liderilor religioşi ai Europei cu instanţele politice de conducere ale Uniunii Europene, pe tema „solidarităţii inter-generaţionale”.

Alţi participanţi la această întâlnire au fost Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei, Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei, Exarh patriarhal pentru relaţiile cu instituţiile europene.
 
În acest an, discuţiile s-au concentrat asupra necesităţii de a întări solidaritatea între generaţii, precum şi de a găsi soluţii provocărilor demografice cu care se confruntă în prezent Bătrânul Continent. Aceasta a fost a opta întâlnire de acest fel, cea dintâi având loc în 2005, la iniţiativa Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. 

În deschiderea discuţiilor, dl. Jose Manuel Barroso, a atras atenţia asupra câtorva dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă Europa: rata extrem de ridicată a şomajului în rândul tinerilor, scăderea populaţiei active şi creşterea numărului de pensionari. Amplificate de actuala criza economică, aceste fenomene se transformă uşor într-un veritabil conflict între generaţii, a continuat Barroso, iar în aceste condiţii devine evidentă necesitatea unui “contract între generaţii”. În acest sens, rolul pe care comunităţile religioase îl pot juca este extrem de important, dat fiind că acestea se află în situaţia ideală pentru a funcţiona ca punţi de legătură în cadrul societăţilor noastre.

La rândul său, Preşedintele Consiliului European, dl. Herman Van Rompuy, a subliniat faptul că religiile sunt, în general, preocupate de cultivarea relaţiilor de comuniune între oameni, ceea ce poate fi extrem de valoros în sporirea solidarităţii între oameni, atât la nivel instituţional, prin organizarea unui sistem eficient de protecţie socială, cât şi la nivel inter-personal, prin întărirea, de exemplu, a relaţiilor familiale.

Un subiect care a revenit adesea în cadrul discuţiei a fost necesitatea sprijinirii şi consolidării valorilor familiei, considerată a fi o soluţie cheie pentru depăşirea crizei demografice cu care se confruntă în prezent ţările europene. Arhiepiscopul romano-catolic de Bruxelles-Mallines, Monseniorul Andre-Joseph Leonard, a arătat că acest lucru se poate face numai prin implementarea unor măsuri concrete, de la politici fiscale favorabile la structuri sociale adecvate, ori chiar încurajarea imigranţilor de a veni în Europa împreună cu familiile lor.

De asemenea prezent la întâlnire, PF Macarie II, Arhiepiscopul Ciprului, a exprimat disponibilitatea Bisericii sale de a se implica în orice proiect ce vine în sprijinirea familiilor tinere.

 PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei şi al întregii Albanii, a subliniat faptul că „nici o generaţie nu apare din senin, iar de aici rezultă responsabilitatea noastră în formarea noilor generaţii. Mai mult decât atât, e necesar să reţinem că solidaritatea este, înainte de toate, un act liber, un gest de dragoste, adăpat de credinţa în Dumnezeu, şi care nu poate fi impus printr-un sistem de legi”. PF Anastasios a vorbit de asemenea despre comunitatea euharistică, care adună la fiecare liturghie, în jurul aceleaşi sfinte mese oameni aparţinând tuturor generaţiilor, reuniţi într-o familie extinsă. 

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la această întâlnire de către ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal pentru relaţia cu organizaţiile creştine internaţionale şi instituţiile Uniunii Europene. 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.