Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Iubitorii sahului in competitie la parohia Basesti

 

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, sâmbătă 25 august 2012 s-a desfăşurat cu succes, la casa socială a parohiei Băseşti, cea de-a IV-a ediţie a concursului de şah adresat în mod deosebit copiilor dar şi celorlalte vârste.  Concursul de anul acesta a fost  superior celorlalte ediţii din mai multe privinţe, în primul rând datorită numărului mare de participanţi (94 de jucători şi 20 de însoţitori - părinţi, profesori, instructori de şah) proveniţi din oraşele: Moineşti, Comăneşti, Oneşti, Bacău şi din comunele: Pîrjol, Scorţeni, Poduri, Balcani, Asău, Solonţ. Tot ca elemente de noutate au fost: dotarea sălilor de joc cu ceasuri electronice,  table şi piese omologate , asigurate de ASC ”Elisabeta Polihroniade”, precum şi diversitatea şi valoarea  premiilor puse la dispoziţie de parohia Băseşti, reprezentată de paroh pr. Parfene Dumitru, cu sprijinul Protoieriei Moineşti prin părintele protopop pr. dr. Costel Mareş. 

 

Competiţia a început în jurul orelor 10 şi s-a desfăşurat în sistem elveţian pe parcursul a  5 runde  folosindu-se calculatorul  pentru înscriere, sortare, tragere la sorţi şi afişarea rezultatelor. După fiecare rundă s-au acordat 10 minute de pauză, excepţie făcându-se după runda a treia când s-au alocat 30 minute pauză de masă, toţi participanţii la competiţie fiind invitaţi la un aperitiv, prăjituri şi apă minerală, după  care au putut asista la un scurt program artistic pregătit de copiii din parohie îndrumaţi de preotul paroh. Micuţii creştini au intrat în biserică, s-au închinat în faţa icoanelor, apoi au ascultat: o priceasnă  închinată Maicii Domnului intitulată ”O Maică Sfântă a vieţii mele” interpretată de Bogdan Robert Ilie -11 ani , odată cu executarea unor ritmuri de toacă de către Bogdan Rareş Petru- 9 ani; o poezie cu caracter religios-moralizator recitată de Trifan Alexandra -14 ani; o priceasnă în cinstea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului intitulată ”De la margini o Apostoli” intepretată de toţi copiii din sat la care s-au alăturat spontan şi ceilalţi copii participanţi la concurs, creând astfel un moment emoţionant ce a  demonstrat unitatea de cult şi spiritualitate între copiii ortodocşi de pe aceste meleaguri. La finalul programului artistic copii au rostit troparul Sfântului Mucenic Dimitrie şi rugăciunea de mulţumire de după servirea mesei. Au urmat încă două runde de joc după  care s-a vizionat un  filmuleţ moralizator  numit ”Vizita lui Hristos”, inspirat din Pateric, din care a reieşit că  doar prin faptele concrete ale milei trupeşti şi sufleteşti putem să-l primim pe Hristos în viaţa noastră.

 

A urmat festivitatea de premiere la care au participat din partea Protoieriei Moineşti Părintele secretar PC. Ciprian Olteanu iar din partea primăriei Pîrjol domnul viceprimar Alexandrescu Ion. Părintele secretar PC. Ciprian Olteanu a rostit o frumoasă alocuţiune în care a transmis mesajul de binecuvântare arhierescă din partea Presfinţitului Ioachim Băcăuanul, a felicitat pe copiii şi tinerii şahişti exprimându-şi totodată speranţa şi susţinerea că acest concurs va deveni o tradiţie. Apoi părintele secretar a înmânat câştigătorilor 6  cupe, 30 de  medalii ”de aur”, ”argint” şi ”bronz”, 30 de diplome pentru premianţi şi 60 diplome de participare , carte bisericească, iconiţe.

 

Câştigătorii  concursului au fost:

  

Categoria sub 8 ani

 (băieţi)

Locul I-  Marian Mihai (Băseşti),

Locul II- Merluşcă Simion (Asău), 

Locul III-Racoveanu Stefan (Băseşti)

(fete)

Locul I – Popa Antonia (Poduri),

Locul II – Gâlcă Diana (Oneşti).

Locul III- Lăzărică Mariami (Poduri)

 

Categoria sub 10 ani:

(băieţi)

Locul I- Stăncilă Ionuţ (Bacău),

Locul II- Marian Constantin(Băseşti),

Locul III- Stanciu Narcis (Băseşti)

(fete)

Locul- Parfene Gabriela (Băseşti),

Locul II-Popa Anastasia ( Poduri),

Locul III- Unguraşu Stefania (Solonţ)

 

Categoria sub 12 ani:

(băieţi)

Locul I- Toma Andrei (Scorţeni),

Locul II- Bogdan Robert( Băseşti),

Locul III- Trifan Narcis (Băseşti)

(fete)

Locul I -  Şova Diana (Scorţeni),

Locul II- Trifan Roxana (Băseşti),

Locul III- Marcu Alexandra(Băseşti)


 Categoria sub 14 ani:

(băieţi)

Locul I-Crăciun Alexandru(Moineşti),

Locul II-Capraru Alexandru (Băseşti),

Locul II-Toma Stefan (Oneşti)

(fete)

Locul I- Ardeleanu  Ana(Băseşti),

Locul II- Ceasar Diana(Scorţeni),

Locul III- Trifan Alexandra (Băseşti)


 Categoria peste 15 ani şi seniori:

(băieţi)

Locul I- Andrei Gheorghe (Comăneşti),

Locul II- Avram Mihai (Oneşti),

Locul III- Ciubotaru Cătălin(Moineşti)

(fete)

Locul I- Unguraşu Maria (Solonţ),

Locul II- Stanciu Mălina (Băseşti),

Locul III- Baciu Andreea (Băseşti)

 

                Mulţumim pe acestă cale Preasfinţitului Episcop Ioachim Băcăuanul pentru arhiereasca binecuvântare şi părinteasca purtare de grijă, PC. Protoiereu Pr. dr. Costel Mareş pentru sprijinul acordat şi pentru grija şi susţinerea acestor activităţi educativ-recreative cu copiii; supraveghetorilor de categorie voluntari, părinţilor, profesorilor, instructorilor însoţitori de grupe şi tuturor copiilor şi tinerilor participanţi. 

 

                Experienţa de anul acesta ne-a întărit convingerea că o competiţie poate fi şi un prilej de comuniune, de apropiere sufletească. Copiii au dovedit, în cadrul concursului, calităţile necesare unui bun şahist dar şi ale unui bun creştin, împletind armonios cunoştinţele în şah cu răbdarea şi perseverenţa creştină, respectul faţă de aproapele său, încredere în sine unită cu modestia. Sperăm ca şi în anii următori, cu ajutorul lui Dumnezeu, să mai putem organiza astfel de competiţii în parohia noastră.  Le dorim copiilor  mult succes în continuare la competiţiile de şah care vor urma.

 

Pr. Parfene Dumitru

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.