Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» LASATI COPIII SA VINA LA MINE SI NU-I OPRITI

  
 
 

   În aceste prime zile ale anului bisericesc, prilejuit de apropierea noului început de an şcolar şi iniţiat de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, se derulează un amplu proiect în eparhia noastră, proiect aşezat sub semnul cuvintelor Mântuitorului: «Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!»
 
   Început la Buhuşi iar acum continuat la Moineşti,  proiectul  îşi propune să vină în sprijinul copiilor aflaţi la început de an şcolar, urmând a se desfăşura - până la 16 septembrie, în toate protopopiatele Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
   
   Astfel, sâmbătă – 7 septembrie, începând cu orele 14:00, în cadrul procesiunii «Calea Sfinţilor» de la Moineşti, s-a desfăşurat şi proiectul  «Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!». Sărbătoarea întâlnirii de suflet cu şcolarii, aflaţi încă în vacanţă, a debutat în comuna Zemeș unde PS Părinte Ioachim Băcăuanul, prezent în mijlocul credincioşilor din această localitate, a binecuvântat începutul noului an școlar și al anului bisericesc. Cu această ocazie au fost oferite din partea ierahului,  pentru copiii ce provin din familii defavorizate, ghiozdane echipate cu rechizite pentru noul an şi 29 de uniforme şcolare.
 
       În jurul orelor 16.00, toți cei prezenți - ierarh, preoți consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial, protopopi și preoți slujitori din cadrul protopopiatului Moinești, alături toată suflarea ortodoxă din oraș și împrejurimi, însumând peste 4000 de credincioși, s-au adunat la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (Găzărie), unde a fost oficiată slujba Vecerniei. Ulterior, în armonia acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, s-au îndreptat în procesiune spre Catedrala Sf. Nicolae din centrul orașului, unde au fost expuse spre închinare cele două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului și racla cu sfintele moaște - aduse de la catedrala Arhiepiscopală din Roman. 
       Pe o scenă special amenajată "a fost oficiată slujba de sfinţire a apei şi binecuvântare a copiilor la început de an, după care toţi copiii prezenţi au primit din partea Centrului Eparhial şi a Protopopiatului Moineşti daruri şi rechizite care să le fie de folos în noul an şcolar ce stă să înceapă” - a declarat părintele protopop Costel Mareş.

      "Voi, copilaşi din acest ţinut al Moineştilor, Comăneştilor şi Dărmăneştilor, aţi venit să cereţi milostivirea lui Dumnezeu, să vă rugaţi ca Dumnezeu să vă înţelepţească pentru ca anul acesta să fiţi cei mai buni copii, să învăţaţi bine, să faceţi bucurie părinţilor voştri dar şi dascălilor, care vor semăna în sufletele voastre înţelepciune şi învăţătură.
      Picăturile acestea de aghiazmă consideraţi că sunt nişte picături de har care coboară în sufletele voastre ; aceste picături de de har vă vor ajuta ca voi să rodiţi ca o floare - roadele Duhului Sfânt [...] vă vor ajuta ca voi să dobândiţii ştiinţă, să dobândiţi înţelepciune, ca să deveniţi oameni între oameni.  [...]
      Iată ne-am adunat aici în faţa icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care şi ea a fost pruncă mică, la fel ca şi voi, ca şi noi! Ne-am adunat apoi în faţa Crucii, semnul identităţii noastre, semnul biruinţei. [...]  Consideraţi-vă, copii, că v-aţi aşezat în braţele Maicii Domnului şi în braţele Mântuitorului Iisus Hristos!  [...]   Fiţi binecuvântaţi [...]! " - a spus Preafinţitul Ioachim în cuvântul său de învăţătură şi binecuvântare, dialogând cu cei peste 600 de copii aflaţi în faţa bisericii Sfântul Nicolae din Moineşti.

       La final peste 250 de copii ce provin din familii cu o situație financiară precară au primit din partea ierahului ghiozdane cu rechizite pentru noul an. Bucuriei darurilor oferite celor mici s-a adăugat și prezentarea parohiilor care, din fonduri proprii vor susține aproape 300 de elevi la studiu în ciclul primar, gimnazial și liceal, atât în Moineștii cât și în alte localități. De asemenea, s-a adăugat și promisiunea copiilor în fața Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim că se vor strădui să fie nu doar modele pentru semenii lor prin comportament și mod de viață, ci și mai silitori și aplecați spre studiu. 

 

 

 

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.