Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» La Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba Parastasului pentru fostul chiriarh IPS Eftimie Luca

Credincioși și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului au participat astăzi, 3 noiembrie a.c. la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un impresionant sobor de preoți și diaconi la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman sub protia IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim 

 Sfânta Liturghie a fost urmată de parastasul oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la trecerea a patru ani de la mutarea sa la cele veșnice a vrednicului de pomenire ierarh Eftimie Luca. În cadrul slujbei a fost oficiată slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire ierarh Eftimie Luca, cel care a păstorit în această parte a Moldovei între anii 1978 – 2015.

După acest moment, cei prezenți au mers în procesiune spre mormântul situat în curtea Centrului Eparhial, unde a fost oficiat un trisaghion întru pomenirea celui de-al 76 ierarh pe scaunul de la Roman.  În atmosfera de rugăciune și comuniune, Înaltpreasfințitul Ioachim a evocat aspecte din viața și activitatea vlădicăi Eftimie „cel bun”, reliefând rolul pe care acesta l-a avut în istoria multiseculară a acestei eparhii.

 În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioacim a evocat personalitatea ierarhului care a marcat timpul său prin activitatea derulată în anii de slujire.

 Faptul că zi de zi, timp de patru ani, trecem pe lângă mormântul paradigmaticului Episcop de Roman, devenit Arhiepiscopul Eftimie, este un semn al prețuirii noastre și alineat legăturii noastre cu el, legătură duhovnicească pe care nimeni nu o poate rupe. Nimeni nu poate rupe aceste peceți ale dragostei  pentru părinții duhovnicești mai ales și pentru părinții noștri după trup care ne-au adus în această lume. Evident că pomenirea moșilor și strămoșilor noștri, a înaintașilor, a părinților noștri duhovnicești care au stat la baza formării noastre intelectuale, duhovnicești și culturale este un semn că  prezența lor ne îndeamnă a păstra legătura de comuniune cu ei.

Ierarhul a mai spus:

 Înaltpreasfințitul Eftimie a fost un om paradigmatic și vreau să aduc mărturie că de fiecare dată când merg la Sfântul Sinod alineat Bisericii Ortodoxe aproape că fiecare membru își aduce aminte de neuitatul Arhiepiscop Eftimie Luca al Romanului și Bacăului. Noi trebuie să fim acel liant, care ne așezăm pe temelia înaintașilor noștri și continuăm opera lor spirituală și administrativ-duhovnicească.Timpul Arhiepiscopului Eftimie nu a fost prielnic pentru biserică pentru că el s-a împărțit între moarte și înviere, într-un fel de război și pace și el a știut să coordoneze viața acestei Eparhii printre aisbergurile care puteau lovi biserica pe care o conducea cu multă înțelepciune. A aut încredere tot timpul în Dumnezeu și El l-a inspirat să ia deciziile  bune pentru ca această Eparhie să își continue drumul celor 600 de ani aici la Roman.Este o datori sacră ca și noi, la patru ani de alineat trecerea sa la cele veșnice să îi facem pomenire și sperăm ca în fiecare an să ne adunăm aici la mormântul său unde să punem o floare, o rugăciune și o lacrimă pentru mântuirea sa. 

La final, părinții slujitori de la Catedrala arhiepiscopală au împărțit credincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea fostului arhipăstor de la Roman.

(Pr. Daniel Marari)

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.