Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Liturghie arhierească de ziua Sfinților Trei Ierahi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învăţământului teologic, au fost serbaţi în mod cu totul deosebit  la Catedrala mitropolitană din Iaşi unde Sfânta Liturghie a fost oficiată sub protia IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej de prăznuire numeroși credincioși au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala moldavă.

La final, în cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat poporului adunat importanța cinstirii Sfinților Trei Ierarhi:

„Preasfinția voastră Părinte Episcop Vicar Calinic, împreună slujitor și frate întru Hristos, preacuvioși și preacucernici părinți profesori ai facultății de Teologie, iubiți credincioși și pelerini, dragi studenți și studente, cu ajutorul Bunului Dumnezeu suntem în Catedrala Mitropolitană de la Iași, cu binecuvântarea Înatpreasfințitului Mitropolit Teofan, care astăzi a binevoit să slujească Sfânta Liturghie la citadela frumoasă a Iașilor unde este prăznuit hramul acelei catedrale de pe vremea lui Vasile Lupu, cel care a primit moaștele Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, atunci când au fost aduse la Iași.

IPS Părinte Teofan ne-a dat nouă prilejul să ne regăsim în mijlocul soborului profesorilor noștri de Teologie de la facultatea închinată Părintelui Dumitru Stăniloae, teolog inegalabil al românilor din secolul al XX-lea și a voastră, a tuturor care participați la Sfânta Liturghie.

Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur sunt cinstiți deopotrivă atât în Occident, cât și în Orientul creștin.

Evident, s-a luat și această practică frumoasă de a fi patronii spirituali a tuturor școlilor de teologie care există în întreaga Biserică. Acești teologi Ierarhi au fost, sunt și vor fi izvoare de har, binecuvântare, știință teologică și de perspectivă spirituală pentru că ei ne pun pe un direcționar care nu poate fi altul decât Împărăția Lui Dumnezeu.

Ei au fost plini de Treime, plini de Duhul Sfânt, și așa cum spune Scriptura: Cel care merge la izvor și se adapă din apa aceea dătătoare de Viață devine însăși izvorul dătător de apa cea veșnică. Ei au devenit acele șipote din care s-au adăptat atâtea generații de teologi, de oameni care au trăit Evanghelia în mod plenar în secolele creștine care au urmat. Suntem în secolul al XXI-lea și oare ce mai putem adăuga noi în plus față de ceea ce s-a spus, despre ceea ce se cunoaște despre acești corifei, dascăli ai lumii și ierarhi?”

Arhipăstorul Ioachim a explicat și importanța participării la viața liturgică a Bisericii în vederea mântuirii:

„Atâta vreme cât noi avem conștiința că participăm la viața liturgică a bisericii, atunci când mergem la Dumnezeiasca Liturghie în duminici și sărbători, ei bine, atunci simțim parcă pe Sfântul Ioan Gură de Aur și pe Sfântul Vasile cel Mare, cei care au lăsat două Liturghii cu totul aparte care se săvârșesc în mai toată perioada anului bisericesc. Poate puțini dintre frățiile voastre cunosc faptul că una dintre relicvele Sfântului Ioan Gură de Aur se găsește la Roman în patrimoniul nostru bisericesc, actualmente în muzeul din incinta Arhiepiscopiei noastre unde păstrăm felonul cu care a slujit Sfântul Ioan Gură de Aur, cu o vechime de șaptesprezece secole. Iată că fiecare dintre noi toți care se roagă poate fi un teolog. Cel care intră în relație directă cu Dumnezeu, cel care trăiește și nu numaidecât, explică și diortosește teologia sfinților, cei care trăiesc plenar experiența lor mistică descoperită doar în Biserică, atunci evident devin teologi trăitori. Toți suntem chemați să intrăm în comuniune cu Dumnezeu prin rugăciune încercând să dialogăm cu El. În acel spațiu de iubire nu poate să intre răul. Fără să mințim, să spunem că viața noastră este compatibilă sau urmează celei a Lui Hristos.

Pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, a mulţumit tuturor celor prezenţi la sărbătoarea Sfinților ocrotitori ai instituţiei de învăţământ pe care o conduce,  evidenţiind  moştenirea spirituală incontestabilă lăsată creştinătăţii de cei trei mari Ierarhi pomeniţi:

Aducem slavă, cinste și închinăciune Sfintei Treimi. În biserica noastră avem o cunună de sfinți, însă între aceștia cinstim astăzi pe cei trei Ierarhi, care ocupă un loc aparte. Strămoșii noștri au fost în legătură directă cu acești mari părinți ai Bisericii, de aceea se cuvine ca cinstindu-i să îi aducem în atenția și în gândirea noastră. Vă mulțumim pentru că sunteți atât de apropiat, IPS Voastră Părinte Arhiepiscop Ioachim, de Facultatea de Teologie din Iași și de evenimentele frumoase care se petrec constant în ea”.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.