Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» MONAHISMUL ORTODOX ROMÂNESC. Istorie, contribuții și repertorizareLa Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut recent la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, volumul MONAHISMUL ORTODOX ROMÂNESC. Istorie, contribuții și repertorizare (I). Lucrarea de faţă ne arată clar că monahismul românesc a avut un rol major atât în promovarea culturii şi artei româneşti, cât şi în susţinerea altor popoare ortodoxe, mai ales a celor aflate sub dominaţia otomană, menționează Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Cuvântul înainte:

 

„În ziua de 1 septembrie 2009, când Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (460-545), din Scythia Minor, Părintele erei creştine, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, o comisie formată din istorici bisericeşti şi istorici din cadrul Academiei Române a discutat propunerea pe care Patriarhia a făcut-o privind posibilitatea elaborării unei monografii consacrate Monahismului ortodox românesc. S-au stabilit atunci temele mari care urmau să fie tratate, precum şi numele celor care urmau să le redacteze. S-a propus ca lucrarea să apară în trei volume distincte şi iată că azi, cu ajutorul lui Dumnezeu, după patru ani de muncă intensă a celor implicaţi, proiectul nostru a deve­nit realitate prin apariţia primului volum al acestei trilogii” monografice a monahismului românesc. Volumul este intitulat: Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent.

 

În prima parte a volumului I este prezentată succint istoria monahismului răsăritean, iar parţial şi a celui apusean, pentru ca cititorul să-şi poată face o imagine veridică asupra modului în care s-a dezvoltat viaţa monahală în perioada patristică şi, ulterior, în cadrul Bisericilor Ortodoxe naţionale: greacă, georgiană, bulgară, sârbă, ruso-ucraineană.

 

În a doua parte a primului volum este prezentată istoria monahismului românesc din peri­oada daco-romană şi până azi în toate „ţările” româneşti de altădată, precum şi o panoramă a legilor bisericeşti sau de stat care au reglementat viaţa monahală din spaţiul românesc.

 

Volumul al doilea include mai multe studii în care este pusă în lumină contribuţia monahismului românesc la promovarea culturii şi artei româneşti în toate formele lor de manifestare (caligrafierea de manuscrise, tipărirea de carte bisericească, a lucrărilor cu profil istoric, literar sau de alt gen scrise de monahi, dar şi arhitectură, pictură, iconografie, bro­derie, muzică etc.); de asemenea, este prezentat aportul substanţial al mănăstirilor în opera de asistenţă socială a Bisericii, precum şi rolul unora dintre mănăstiri în lupta de emancipare naţională şi socială românească.

 

Partea a doua a celui de-al doilea volum, intitulată Monahismul ortodox românesc ca factor de unitate inter-ortodoxă, se constituie într-o prezentare generală a contribuţiei româneşti, mai cu seamă în perioada „turcocraţiei”, adusă de domnitori, mari boieri, ie­rarhi şi credincioşi la susţinerea monahismului din alte spaţii ortodoxe (Muntele Athos, Meteora, Ţara Sfântă, Muntele Sinai, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Ucraina şi Rusia), mo­nahism care n-ar fi putut supravieţui fără acest sprijin frăţesc.

 

Lucrarea de faţă ne arată clar că monahismul românesc a avut un rol major atât în promovarea culturii şi artei româneşti, cât şi în susţinerea altor popoare ortodoxe, mai ales a celor aflate sub dominaţia otomană.

 

Volumul al treilea va fi un Dicţionar al tuturor mănăstirilor româneşti existente până azi, precum şi al celor care au dispărut în timp.

 

Mulţumim pe această cale tuturor ierarhilor şi profesorilor de teologie ai Patriarhiei Române, membrilor şi cercetătorilor Academiei Române, care au contribuit la realizarea primului volum din trilogia dedicată Monahismului ortodox românesc, şi anume volumul intitulat: Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent. Totodată binecuvântăm cu multă bucurie publicarea acestui prim volum la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

 

 

† DANIEL         

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.