Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Manifestari religios-culturale la aniversarea Liceului Teoretic „Spiru Haret” Moinesti - 60 de ani de la infiintare

 

 

Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moineşti, judeţul Bacău, a fost zilele trecute gazda unui program de manifestări cultural-religioase prilejuite de împlinirea a 60 de ani de la înfiinţare şi a 100 de ani de la moartea lui Spiru Haret, al cărui nume îl poartă instituţia.

  

Deschiderea oficială a avut loc vineri, 18 mai, în sala de festivităţi a Primăriei Moineşti, de către directorul instituţiei Ion Pufan care a prezentat programul evenimentelor dedicate zilelor liceului dar şi câteva obiective de viitor pe care şi le propune conducerea liceului. Printre acestea este şi înfiinţarea unor clase de asistente medicale dar şi reabilitarea termică a clădirii. Au urmat alocuţiunile invitaţilor primari, inspectori, foşti profesori, absolvenţi ai primei promoţii, actuali profesori, foşti elevi. „Astăzi, toţi cei de aici suntem bucuroşi că participăm la un moment deosebit, care este sărbătoarea întregului municipiu. Numele liceului este un nume care chiar îşi pune amprenta asupra întregii colectivităţi din acest liceu, care poartă numele lui Spiru Haret, persoană care a fost pionierul învăţământului românesc modern. În Moineşti, la Liceul «Spiru Haret», an de an. generaţiile care îşi iau rămas bun de la profesori merg mai departe în viaţă şi constatăm cu mare plăcere că au ajuns oameni deosebiţi. Pot spune că Liceul Teoretic «Spiru Haret» este un incubator de talent, talent nu numai la disciplinele teoretice, ci şi la tot ceea ce înseamnă discipline non-formale, educative,” a declarat prof. dr. Cristian Cuceac, inspector general adjunct al ISJ Bacău.

 

„Recunoştinţa înnobilează şi înfrumuseţează chipul nostru uman”

 

 La eveniment au fost prezenţi mai mulţi preoţi ai Protopopiatului Moineşti, foşti elevi ai liceului. Acest popas aniversar, împlinirea a 60 de ani de continuă existenţă a învăţământului liceal aici la Moineşti, este un moment în care doresc să-mi exprim gândurile de preţuire, de recunoştinţă faţă de toţi profesorii care au pus o cărămidă la zidirea mea ca om. Astăzi este momentul când din inimă pot să spun tuturor celor prezenţi un sincer «Mulţumesc frumos!». Ca slujitor al Sfântului Altar pot spune că întotdeauna între Biserică şi Şcoală a fost o legătură foarte strânsă. Nu trebuie să uităm că primele şcoli au apărut în tinda Bisericii şi primii învăţători au fost slujitorii Sfântului Altar. Acest adevăr este subliniat foarte frumos aici la Moineşti. Prima şcoală a fost întemeiată de părintele David Climescu, slujitor la Biserica «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe» din Moineşti, viitorul episcop Dionisie Climescu al Buzăului, figură marcantă a vieţii Bisericii noastre. Momentul de astăzi este în primul rând un prinos de recunoştinţă faţă de toţi cei care prin talentul lor, prin dăruirea lor, prin munca lor au făcut ca acest liceu să fie atât de apreciat. Faptul că suntem aici astăzi şi ne arătăm în primul rând recunoştinţa nu este decât un gest de normalitate, nu este decât un gest de sănătate din punct de vedere moral şi nu este decât un act de demnitate. Întotdeauna lipsa de recunoştinţă este aceea care desfigurează, care dezumanizează iar recunoştinţa întotdeauna este cea care înnobilează şi care înfrumuseţează chipul nostru. Să ne preţuim profesorii noştri, să ne preţuim înaintaşii noştri pentru că numai în felul acesta ne preţuim de fapt pe noi înşine,” a spus părintele protopop pr. dr. Costel Mareş, fost elev al acestei instituţii.

 

La eveniment au fost prezenţi şi oficialităţi şi elevi din oraşul Cantemir, din Republica Moldova, care, împreună cu elevii Liceului „Spiru Haret” membri ai corului „Resurrectio”, au susţinut un scurt moment artistic.

 

Manifestările s-au mutat în incinta liceului unde s-a făcut o slujbă de pomenire pentru profesorii şi elevii acestei instituţii trecuţi la Domnul după care s-a dezvelit şi sfinţit placa comemorativă care marchează: „60 de ani de la înfiinţare a primului liceu din Moineşti, 100 de ani de la moartea lui Spiru Haret şi 148 de ani de atestare documentară a primei şcoli din Moineşti”.  

 

 

profesor Constantin Popa  

 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.