Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Marea Maestră Internațională Elisabeta Polihroniade în vizită la Școala de vară Băsești

 

Cu deosebită bucurie, copiii participanți la Școala de Vară Băsești, au primit duminică 12 iulie 2015 vizita doamnei Elisabeta Polihroniade și a domnului Gabăr Dan , redactor șef al revistei naționale de șah ”Gambit”.

Considerată pe drept cuvânt „Regina șahului românesc”, doamna Elisabeta Polihroniade este Mare Maestru Internațional din anul 1982, multiplă campioană olimpică, arbitru internațional în cadrul Federației Române de șah. A fost deasemenea  realizatoare de diferite  emisiuni la Televiziunea Română având și celebra emisiune „Șah mat în 15 minute” difuzată duminica la ora 13. De curând s-a introdus șahul în școală ca materie optională, un vis pentru care și  doamna Polihroniade s-a luptat timp de 20 ani prin diverse intervenţii la Ministerul Educaţiei, al Sportului, prin organizarea de competiții școlare județene și  naționale.

Întâlnirea micilor șahiști cu doamna Elisabeta Polihroniade a fost foarte emoționantă. Copiii îmbrăcați în costume de șah și cu stegulețe în mâini au întâmpinat-o pe marea maestră încă de la intrarea în satul Băsești, fiecare fiind dornic de a o vedea și a intra în dialog cu marea șahistă.

            Prima oprire  a fost în biserica parohială în care distinșii oaspeți împreună cu preotul paroh Parfene Dumitru, domnul Dorinel Horchidan primarul comunei Pîrjol, pr. Bârzu Sorin secretar al Protoieriei Moinești, pr. Stamate Florin -parohia Șesuri, pr. Chindea Florin -parohia Câmpeni, voluntari și colaboratori și toți  cei 55 de copii participanți la Școala de vară, au cerut prin rugăciune ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru începerea activităților. După momentul rugăciunii doamna Elisabeta Polihroniade și-a exprimat în câteva cuvinte încântarea și bucuria întâlnirii cu micii șahiști precizând că aceste întâlniri sunt pentru ea cele mai frumoase și emoționante momente din viață.

Apoi toți participanții la acest eveniment și-au îndreptat pașii către cele două săli ale Așezământului Social Filantropic unde se desfășoară în mod constant  cursurile de șah. Acolo copiii au fost împărțiți de către  voluntari în cele trei grupe valorice : „pionii”(incepătorii), „caii”(grupa mijlocie) și „turnurile” (avansații). Sub supravegherea și coordonarea doamnei Polihroniade copiii s-au așezat in fața tablelor de șah și  s-a dat startul unui miniconcurs de șah cu 5 runde de joc, prima mutare fiind efectuată de marea șahistă.

Totodată cu acest miniconcurs s-a organizat de către domnul Dan Gabăr un concurs de sah online la care au participat copiii din grupa avansați („turnurile”), fiecare avînd în față un laptop, tabletă sau telefon android toate dispozitivele fiind conectate la internet pe o platformă online specifică șahului. Având această posibilitate tehnică șahiștii pregătiți la cursurile de șah se vor putea inscrie pe viitor la alte concursuri de șah organizate online de Asociația ”Elisabeta Polihroniade” direct de acasă sau  de la școală. Cu sprijinul financiar al Primăriei Pârjol cei mai pregătiți  5 copii din comună vor avea acces gratuit la această platformă online și câte un abonament la revista ”Gambit” timp de 1 an de zile.

 Pe parcursul celor 3 ore petrecute la Școala de vară Băsești doamna Elisabeta Polihroniade cu multă răbdare și dragoste a intrat în dialog cu mulți dintre copii, le-a împărtășit acestora câteva din experințele sale de viață, din performanțele sale, le-a oferit  sfaturi și îndemnuri necesare unui campion de șah, a dat autografe și a făcut poze individuale și de grup.

            La sfârșitul competițiilor copiii câștigători sau necâștigători au fost felicitați de doamna Elisabeta Polihroniade care i-a îndemnat să practice și să studieze mai mult acest sport „al minții” pentru  că le va fi de folos și-n viață prin  dezvoltarea atenției, creativității, gândirii logice, a imaginației și a memoriei, prin  creșterea capacității de a căuta , a găsi soluții la probleme noi, de luarea deciziilor și nu în ultimul rând prin cultivarea răbdării și a respectului față de aproapele.

Organizatorii și copiii din cadrul Școlii de vară îi mulțumesc din suflet doamnei Elisabeta Polihroniade pentru această zi memorabilă asigurând-o de toată prețuirea și de rugăciunile lor,  ca Bunul Dumnezeu să-i dăruiască, la cei 80 de ani de viață, multă sănătate și bucurii.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.