Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Marturie crestina si vocatie misionara la PRAJESTI

 

Miercuri 27 februarie 2013, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost oficiată slujba de sfinţire a crucilor care vor fi instalate pe noua biserică din Prăjești, cu hramul Izvorul Tămăduirii.

Un sobor de preoți, condus de părintele protoiereu Costel Mareș, a oficiat mai întâi slujba de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu după care, în prezența celor peste 200 de credincioși, au fost rostite rugăciunile de sfințire a celor 5 cruci care vor fi înălțate și așezate pe turla celei mai noi biserici construite în Protopopiatul Moinești.

”Biserica nouă este amplasată pe o colină ce domină împrejurimile Moineștiului, străjuind astfel întreaga zonă și îndemnând parcă să privim dincolo de linia orizontului, căutând mai mult înspre cele înalte și duhovnicești”, a spus părintele Constantin Pușcalău, preot slujitor la parohia ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Moinești, filiala Prăjești.

În cuvântul rostit cu această ocazie părintele protopop Costel Mareș s-a referit la rolul şi locul Sfintei Cruci în viaţa creştinilor ortodocşi, apreciind în mod deosebit hărnicia și spiritul organizatoric al părintelui și al oamenilor locului.

”Cu mult înainte de a se construi această biserică ea a fost mai întâi zămislită în inimile și sufletele credincioșilor acestei comunități și de acolo ea a început să crească, iată, constant, până la nivelul acesta în care astăzi vedem taina gândului bun devenit faptă și materializându-se.
La 15 mai 2011, înainte de a se începe construcţia acestui edificiu, a fost pusă mai întâi piatra de temelie; s-a făcut sfinţirea locului şi s-a înfipt Crucea chiar în locul unde acum se ridică turla. […]
Crucea marchează începutul cât şi sfârşitul unei lucrări: începutul cu punerea pietrei de temelie, iar acum pregătirea pentru încununarea turlei. Nu suntem decât la jumătatea drumului însă crucea turlei marchează şi încununează efortul de până acum. La final, tot prin cruce, se va sfinţi acest edificiu, a cărui creștere Preasfinţitul Ioachim o supraveghează îndeaproape.
Dacă în acești numai doi ani s-a ajuns aici, este numai pentru că s-a construit cu suflet și cu foarte multă jertfă. De fapt această biserică este ea însăși o jertfă și poartă mesajul liturgic al Jertfei, întrucât mărturisește crucea prin chiar structura ei arhitecturală. Aici va fi un loc al întâlnirii continue a credincioșilor cu Hristos, Cel Ce se naște, Se răstignește și înviază.
Nu este deloc ușor să ridici o biserică, mai ales în vremurile acestea și într-un timp atât de scurt, cu doar o mână de oameni, cele 60 -70 familii ale bisericii din Prăjești. De aceea ctitorii de astăzi sunt asemenea mucenicilor de odinioară; ctitorii sunt mucenici într-o lume fără persecuţie, pentru că se aseamănă cu mucenicii, prin jertfă. Jertfim pe altarul dragostei noastre faţă de Dumnezeu, de multe ori, timpul nostru liber şi bunăstarea noastră materială” - a precizat părintele protopop Costel Mareș.

La rândul său părintele C. Pușcalău a mulţumit părintelui protopop și domnului Câdă Ionică, primar al comunei Măgirești, pentru tot sprijinul acordat, soborului de preoţi prezenţi la sfânta slujbă şi în special a adus mulţumiri consilierilor și creştinilor care au răspuns la apelul de a ajuta la ridicarea sfântului locaş, contribuind fiecare cu sufletul și darul său.

  Tot acum, împreună cu părintele lor, enoriașii din Prăjești au primit cu bucurie donația unor buni-credincioși care au oferit o Sfântă Evanghelie pentru noua biserică.

 

 STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.