Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Medicii refuza sa faca avorturi in Saptamana Mare si in Saptamana Luminata

      Specialiştii din cele mai importante maternităţi din toată ţara nu mai fac chiuretaje. Medicii spun că în perioada Paştelui vor amâna toate cazurile care nu sunt urgente, iar preoţii felicită decizia. 

 

      În  Săptămâna Patimilor dar şi în Săptămâna Luminată, medicii din mai multe maternitati din toată ţara nu vor face întreruperi de sarcină la cerere. Excepţie fac cazurile medicale de urgenţă, situaţii în care viaţa pacientei este pusă în pericol.

 

      Medicii au demarat un adevărat „boicot creştin”. Ei sunt hotărâţi ca săptămâna aceasta să nu mai facă niciun avort, pentru că vor să aibă conştiinţa curată. Însă decizia medicilor nu este o premieră, angajaţii statului efectuând aceste „boicoturi” la fiecare sărbătoare mai mare din calendarul creştin. 

 

      „A început Săptămîna Mare şi în această săptămînă nu se fac avoturi. De regulă, înaintea marilor sărbători nu se fac avorturi”, e explicat dr. Ionel Moldovan, purtător de cuvînt la Maternitatea Braşov.

 

      În alte unităţi spitaliceşti, cum este cazul celor din judetul Neamţ, majoritatea medicilor nu mai efectuează întreruperi de sarcină la cerere, pe toată durata Postului Paştelui.

 

      "Medicii nu sunt obligaţi nici în afara postului să efectueze întreruperi de sarcină", susţine directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, dr. Cristina Atanasoaie, citată de Agerpres.

      "Legea nu îi obligă pe medici să efectueze întreruperi de sarcină la cerere, dar astfel de intervenţii se realizează de-a lungul anului. în Post, însă, majoritatea medicilor refuză acest lucru", a explicat directorul medical al spitalului din Piatra Neamţ.

      Situaţia se regăseşte şi la Spitalul Municipal din Roman, unde doar unul din cei şase medici mai efectuează, pe perioada Postului, întreruperi de sarcină.

      "Este alegerea fiecarui medic de a efectua sau nu aceste intreruperi de sarcina, însă în Săptămâna Mare a Postului, nici un medic nu mai face astfel de operaţii", a precizat dr. Mircea Coada, directorul medical al spitalului din Roman.

 

      "În Săptămâna Patimilor nici un medic nu face întreruperi de sarcină la cerere, în Maternitate. Fac întrerupere de sarcină doar dacă trebuie să salvez viaţa mamei, altfel nu. Dacă sunt solicitări, pacientele sunt refuzate şi programate după Sfintele Sărbători de Paşte. Oricum numărul avorturilor s-a redus în ultima vreme. Fiecare om sănătos la minte respectă religia şi învăţătura Bisericii, mai ales că întreruperea de sarcină e un mare păcat", a declarat dr. Florica Munteanu, medic obstetrician ginecolog în cadrul Maternităţii SJU Neamţ. 

 

  Vor să fie buni creştini

      „Nu vom efectua decât întreruperi de sarcină care pun în pericol viaţa pacientelor. Ne dorim ca măcar în această perioadă să nu facem astfel de intervenţii. Am avut deja cereri pentru întreruperi de sarcină, însă le-am rugat pe paciente să revină, mai ales că întreruperea de sarcină se poate face şi peste două săptămâni. Nu vrem decât să fim buni creştini în această perioadă. Practic, decizia noastră nu afectează cu nimic viaţa pacientelor sau a fătului. Nu putem fi acuzaţi că ne încălcăm jurământul. Pur şi simplu încercăm să fim buni creştini”, a spus Marius Craina, medic la Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Bega” din Timişoara.


      Decizia medicilor de la cea mai mare maternitate din partea de vest a ţării este felicitată de preoţi. „Noi, ca preoţi, ne bucurăm că medicii au luat o astfel de hotărâre. Este un lucru foarte bun şi ar fi bine ca perioada aceasta să reprezinte ocazia perfectă pentru meditaţie. Înainte de a recurge la un avort, cred că fiecare femeie trebuie să re-analizeze acest pas mare”, a spus Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

 

      Deşi este de apreciat această iniţiativă, mulţi creştini şi părinţi duhovniceşti sunt de părere că medicii ar trebui să facă acest lucru tot timpul anului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pr. Constantin Stoica, a declarat pentru Ziare.com că avortul este o crimă în orice perioadă a anului.

     "În orice context este păcat. Avortul este o crimă. Cum nu există perioadă de timp în care să avem păreri nuanţate sau puncte de vedere nuanţate, avortul este crimă în orice context, în orice zi din an.

     Din păcate, avem un record negativ trist şi îngrozitor în egală măsură. Faptul că nu fac avorturi în Săptămâna Mare este o problemă de conştiinţă şi la medici. Dar, repet, avortul este o crimă în orice zi se săvârşeşte", a declarat pr. Constantin Stoica.

     Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a precizat pentru Ziare.com că medicii ar trebui să ia decizia de a nu face avorturi nu doar in Saptamana Mare, ci tot timpul anului.

Ar fi bine daca aceasta decizie a lor ar fi permanenta, nu doar in aceasta perioada, ci in tot timpul anului. Ar fi mai mult decat un gest de salutat", a subliniat părintele Constantin Stoica. 

 

      După 1990, legalizarea avorturilor a dus la o adevărată explozie a întreruperilor de sarcină. Statisticile nu pot stabili care este rata avorturilor într-un an. Asta pentru că nici o lege nu obligă cabinetele particulare să raporteze numărul de intervenţii de întrerupere de sarcină pe care le fac. Cu toate acestea, potrivit statisticilor, numărul avorturilor este în scădere, ţinând cont de faptul că medicii ginecologi renunţă, rând pe rând, la acest gen de intervenţii.

      Statisticile ÎNSĂ nu cuprind datele de la cabinetele medicale private, unde se duc majoritatea femeilor pentru că probabil îşi doresc mai multă discreţie, ci doar din maternităţi şi raportările medicilor de familie.  Potrivit medicilor, segmentul de vârstă 25 - 35 de ani înregistrează numărul cel mai mare de avorturi.

 

profesor Loredana Olteanu

SURSA: www.paginamedicala.ro

www.realitateamedia.ro ; www.ziare.com


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.