Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Scrisoare pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos 2020
  Iubitului nostru cler, cinului monahalşi tuturor dreptmăritorilor creştini din aceastăde Dumnezeu păzită şi binecuvântată eparhie,har, milă şi pace de la Îndurătorul Dumnezeu,iar de la noi părintească dragoste!             Iubiţii mei, fii și fiice duhovniceşti, Hristos a...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Mesaje transmise la trecerea la Domnul a IPS Eftimie Luca

La aflare veştii privind trecerea la cele veşnice a IPS Arhiepiscop Eftimie, reprezentanţi ai autorităţilor bisericeşti şi laice au transmis mesaje de compasiune Preasfinţitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, clerului şi credincioşilor acestei de Dumnezeu păzite eparhii.

 

PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:

Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Romanului şi Bacăului, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, împreună cu vrednicii slujitori ai Bisericii lui Hristos din toate timpurile.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

 

 

Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru culte:

Am primit cu tristețe vestea trecerii la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Eftimie Luca, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Venerabilul Părinte Eftimie a slujit Biserica Ortodoxă Română timp de opt decenii ca monah, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți stareți din Moldova. Chemat la demnitatea arhierească a continuat în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului munca vrednicilor săi înaintași, Sfântul Dosoftei mitropolitul, Veniamin Costachi și Melchisedec Ștefănescu, păstorind cu multă înțelepciune, râvnă și cu deosebită grijă față de patrimoniul bisericesc.

După un secol de viață și activitate în slujba credinței, Înaltpreasfințitul Eftimie Luca rămâne în memoria Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precum și a întregii Biserici Ortodoxe Române ca Părintele ”Eftimie cel Bun”, imaginea blândeții părintești și a dăruirii de sine.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului:

Trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie a marcat profund clerul și binecredincioșii creștini din Eparhia Aradului și reprezintă o mare pierdere pentru întraga Biserică Ortodoxă Română.

Ierarhul, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Aradului transmit mesajul de condoleanțe, rugând pe Domnul nostru Iisus Hristos, Arhiereul cel Veșnic, să așeze sufletul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Eftimie în lumina și iubirea Preasfintei Treimi. Totodata, dorim colaboratorilor și ucenicilor vrednicului ierarh a arăta întreaga râvnă pentru a continua munca rodnică a acestuia și spre pomenirea sa.

Primiți, Vă rugăm, Preasfințite Părinte Episcop Ioachim, asigurarea întregii noastre considerații.

 

† Petru Gherghel, Episcop de Iaşi

Vestea trecerii la Domnul a Înaltpreasfinţiei Sale Arhiepiscop Eftimie Luca m-a afectat sufleteşte şi mi-a răscolit amintirile, aducându-mi aminte de cel pe care toţi îl chemau cu numele de Părintele cel bun, de Părintele Episcop, tatăl tuturor, care îi îmbrăţişa pe toţi cu căldură şi cu părintească vorbă.

Nu pot uita momentul instalării sale ca Episcop al Romanului şi Huşilor din 23 aprilie 1978 când, primind cuvântul meu de salut şi urare din partea credincioşilor catolici din zonă, cu aceeaşi voce blândă, care îl caracteriza în orice împrejurare, m-a întâmpinat cu dragoste, chemându-mă pe nume: Părinte Petrică - prietenul nostru, considerându-mă ca un cunoscut de ani de zile şi ca un prieten în Domnul, deşi eu veneam din altă strană şi abia începusem munca mea de Administrator Apostolic al comunităţilor catolice din acele timpuri grele.

Din acel moment am rămas în amintirea sa şi pe buzele sale ca Părintele Petrică, iar eu am continuat să-l numesc şi să-i scriu, an de an de sărbători, ca Părintele Episcop Eftimie, tată primitor al tuturor.

Aşa l-am revăzut în zilele lui de suferinţă, aşa l-am înconjurat cu respect în momentul recunoaşterii şi numirii Înaltpreasfinţiei Sale de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi aşa am continuat să-l pomenesc în momentele de rugăciuni şi aduceri aminte.

Trăind cu întreaga Arhiepiscopie a Romanului şi Bacăului momentul de doliu şi regret pentru pierderea lui pentru ochii pământeşti, continuu să-l amintesc, cu acelaşi respect şi preţuire, în casa Tatălui ceresc unde a plecat, în credinţă, înaintea noastră.         

Exprim cu respect şi sentimente de frăţească dragoste condoleanţe Preasfinţitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit. În veci amintirea lui! Requiescat in pace!


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.