Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Noi reglementari privind restituirea imobilelor preluate in comunismÎntre documentele normative publicate în Monitorul Oficial, reţinem două acte legislative care au legătură cu aplicarea prevederilor Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Legea nr. 368 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 (publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 819 din 21 decembrie 2013) conţine o serie de reglementări referitoare la procedura de urmat în cazul imposibilităţii restituirii în natură a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. Potrivit noilor reglementări, alături de măsura reparatorie a compensării prin puncte (prevăzută în art. 1, alin. (2) din Legea nr. 165/2013), pentru bunurile imobile imposibil de restituit în natură se stabileşte şi posibilitatea compensării cu bunuri oferite în echivalent.

De asemenea, noul act normativ aduce modificări şi în ceea ce priveşte ordinea de urmat în cazul atribuirii de terenuri pe alte amplasamente, când restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu mai este posibilă. Astfel, în situaţia amintită, atribuirea terenurilor va respecta următoarea ordine: pe terenurile din rezerva comisiei locale de fond funciar; pe terenurile proprietate privată a statului (atât cele care au fost proprietate publică şi au trecut ulterior în proprietatea privată a statului, cât şi cele administrate de diferite instituţii publice); pe terenurile ocupate de islazuri.

Totodată, sunt stabilite şi măsurile de urmat în cazurile în care amplasamentul sau caracteristicile tehnice ale imobilului, pentru care se decid despăgubiri, nu pot fi stabilite. În astfel de situaţii, se va proceda la întocmirea unei evaluări constând în aplicarea valorii minime pentru zona sau categoria de imobil prevăzută de grila notarială pentru localitatea în cauză.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 115 pentru instituirea unui nou termen în care să se finalizeze situaţia prevăzută la art. 6, alin. (1) din Legea nr. 165/2013 (act normativ publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 835 din 24 decembrie 2013) stabileşte reglementări cu privire la amânarea termenelor în care se vor realiza restituirile, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România. Prerogarea acestor termene este motivată de faptul că procesul de inventariere a terenurilor agricole şi forestiere (care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate) nu a fost finalizat. De asemenea, nu au fost identificate toate suprafeţele de teren disponibile, fapt care împiedică restituirea imobilelor.

În consecinţă, dacă potrivit vechilor reglementări inventarul trebuia realizat până la sfârşitul anului 2013, noul act normativ (O.U.G. 115/2013) instituie un termen suplimentar de 180 de zile (de la data intrării lui în vigoare) în scopul finalizării situaţiei terenurilor care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.

În contextul amintit se modifică şi data-limită până la care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară trebuie să realizeze situaţia comparativă a cererilor şi disponibilului de teren (noua dată este 1 septembrie 2014, faţă de 1 martie 2014), precum şi data-limită până la care Agenţia Domeniilor Statului are obligaţia de a publica şi a transmite Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor lista imobilelor din Fondul naţional (noua dată este 1 ianuarie 2015, faţă de 1 iulie 2014).


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.