Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» O nouă poartă spre cer în Protopopiatul Moinești

Duminică, 21 octombrie 2018, în ziua de prăznuire a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș și Moise Măcinic, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Presfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Boiștea, localitatea Dărmănești, Protopopiatul Moinești.


Așa cum este menționat și în hrisovul de sfințire, piatra de temelie a fost pusă în 14 iulie 2002, noul locaș de cult fiind ridicat din cărămidă, în stil moldovenesc ștefanian, în plan triconic cu turlă pe naos și pridvor deschis pe partea dreaptă înspre miazănoapte. În exterior, biserica a fost tencuită în praf de piatră. La interior s-a realizat o frumoasă pictură în tehnica fresco, a fost confecționată catapeteasma din lemn de stejar și împodobită cu icoane pictate, s-a confecționat mobilierul și parchetul din lemn de stejar. Întreg lăcașul a fost împodobit cu policandre, obiecte și podoabe de cult. Lucrările au fost săvârșite cu sprijinul credincioșilor, cu ajutorul Consiliului Local și cu efortul financiar al unor oameni de bine, și sub directa coordonare și implicare a părintelui paroh Daniel Marius Prepeliță.


La această zi deosebită, alături de cei trei ierarhi, au participat părintele protoiereu Costel Mareș, al Protopopiatului Moineşti, părintele protoiereu Costică Busuioc, al Protopopiatului Bacău, precum şi un sobor de preoţi şi diaconi, reprezentanți ai autorităților locale, și un număr impresionant de credincioși.


După slujba de târnosire a noului locaș, credincioșii prezenți la această sărbătoare a Parohiei Boiștea I, au primit binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, de a întra în Sfântul Altar, îndemnându-i totodată „de a se ruga, cerând milostivirea lui Dumnezeu, acel har care a prefăcut această piatră a altarului în masa sfântă pe care se va aduce jertfa în liturghie, cerând pacea sufletelor, pacea în familii, în biserici, în poporul român, și cerând ca pacea lui Hristos să se sălășluiască în sufletele noastre.”


Imediat după lecturarea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor.


Tot în cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit în diacon tânărul teolog Liviu Petronel Pădurescu, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae” Dănceni, Protopopiatul Sascut. De asemenea, diaconul Bogdan Ionuț Todirașc a fost hirotonit preot şi va fi instalat la Parohia Oțelești, Protopopiatul Bacău.

 

Pentru meritele sale, părintele paroh Daniel Prepeliță, a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Crucea Patriarhală pentru clerici”, aceasta fiind „cea mai înaltă distincţie care se conferă de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu gramată, la propunerea ierarhilor eparhioţi, clericilor şi mirenilor cu o activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ şi social-filantropic”.


La rândul său părintele Daniel Prepeliță a oferit ierarhilor, ca semn al prețuirii și recunoștinței, câteva daruri simbolice (câte o icoană în care sunt reprezentanți Sfinții Împărați Constantin și Elena, sfinții transilvăneni pomeniti astăzi în calendar și Acoperământul Maicii Domnului,  și câte un omofor).

 

Scrie Doamne, în Cartea Vieții, pe iubitorii lăcașului Tău cel sfânt!

 

 

(Cristian Balaban)

 

Foto credit: Ștefan Prepeliță
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.