Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» PROCESIUNE de mare amploare la Moinesti

 

 


     În contextul serbării anului 2013 ca ”Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” , Protopopiatul Moineşti a organizat în perioada 6-8 septembrie 2013, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, procesiunea "CALEA SFINŢILOR - Maica Domnului şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii noştri".

     Peste 90 de preoţi din Protopopiatul Moineşti au purtat pe străzile din centrul municipiului icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Trifeşti şi de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, precum şi racla cu Sfintele moaşte, pe traseul dintre bisericile Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (Găzărie) şi Sfântul Nicolae (centru).  

   "Deşi nu este prima procesiune pe care o organizăm în Protopopiatul nostru, cea de anul acesta este prima procesiune de o asemenea amploare şi la care participă toţi preoţii şi parohiile din Protoieria Moineşti, monahii şi monahiile din mănăstirile şi schiturile apropiate, credincioşii din satele şi parohiile învecinate municipiului Moineşti precum şi cei din oraşele Comăneşti şi Dărmăneşti. Dealtfel, cum spunea şi Preasfinţia Sa - Preasfinţitul Ioachim,  Protopopiatul  Moineşti este "Protopopiatul celor trei oraşe: Moineşti, Comăneşti şi Dărmăneşti", un protopopiat dinamic prin preoţii şi credincioşii săi" - a precizat părintele protopop Costel Mareş.

   În jurul orelor 16.00, toți cei prezenți - ierarh, preoți consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial, protopopi și preoți slujitori din cadrul protopopiatului Moinești, alături toată suflarea ortodoxă din oraș și împrejurimi, însumând peste 4000 de credincioși, s-au adunat la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (Găzărie), unde a fost oficiată slujba Vecerniei, după care în armonia acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, s-au îndreptat spre Catedrala Sf. Nicolae din centrul oraşului. Aici au fost expuse spre închinare cele două icoane făcătoare de minuni și racla cu sfintele moaște, după care pe o scenă special amenajată a fost oficiată o slujbă religioasă.
 
   Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a sfințit  şi o icoană a Maicii Domnului adusă de la Muntele Athos (Grecia) şi donată bisericii Sf. Nicolae.  Este vorba despre icoana Maicii Domnului Prodromița, copie fidela a originalului (de fapt a cincea copie de pe teritoriul țării noastre) şi care a fost donată Catedralei Nasterea Maicii Domnului din Moinești de către un bun credincios ce a preferat sa rămână în anonimat.  

   "Acestei procesiuni, organizate în contextul ”Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”  i se adaugă şi evenimentul, important pentru parohia noastră, al sfinţirii Aşezământului social-filantropic recent restaurat şi pus de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi, cei întocmai cu apostolii. Totodată, prin grija Preasfinţiei Sale, se derulează acum şi un amplu proiect aşezat sub semnul cuvintelor Mântuitorului: «Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!», proiect dedicat copiilor şi elevilor.
    Ne-am bucurat prin urmare, în aceste zile binecuvântate cu veme frumoasă, de o serie întreagă de evenimente marcate sau iniţiate de Preasfinţitul şi care se întrepătrund: Anul Omagial, Procesiunea "Calea Sfinţilor"Rugăciunea de binecuvântare a noului început de an şcolar şi bisericesc, Sfinţirea Aşezământului nostru Social, întâlnirea cu ierarhul a poporului credincios dimpreună cu preoţii cucernici.

   Am săvârşit pe parcursul acestor trei zile un adevărat maraton duhovnicesc: în fiecare zi slujba Vecerniei, a Utreniei, Sfântul Maslu, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, Sfinţirea Apei, Sfinţirea Casei Sociale, sfinţirea icoanei Maici Domnului Prodromiţa, Te-Deum şi rugăciune pentru început de an şcolar şi bisericesc, toate culminând cu această procesiune la care au participat mulţime mare de credincioşi, sobor numeros de preoţi, personalităţi şi oficialităţi locale şi centrale, toţi aşezaţi în umbra crucii şi aşteptând binecuvântarea arhierească" - a mai spus părintele protopop.

 

   La final, pe o scenă special amenajată a fost oficiată slujba de sfinţire a apei şi binecuvântare a copiilor la început de an, după care toţi copiii prezenţi au primit din partea Centrului Eparhial şi a Protopopiatului Moineşti daruri şi rechizite care să le fie de folos în noul an şcolar ce stă să înceapă.

 

 

 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.