Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Parintele Arhimandrit Cleopa comemorat la Sihastria


Demisolul bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria din judeţul Neamţ a găzduit vineri, 27 aprilie 2012, începând cu ora 15.00, deschiderea lucrărilor simpozionului închinat împlinirii a 100 de ani de la nașterea arhimandritului Cleopa Ilie. În prezența Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a Înaltpreasfinţitului  Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a  Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal și a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și a numeroși preoți profesori, stareți și starețe, monahi și credincioși, în cadrul simpozionului s-au evocat faptele și viața celui mai cunoscut duhovnic român din secolul al XX-lea. Totodată, cei prezenți au putut viziona un documentar cu mărturii ale unor personalităţi care l-au cunoscut pe părintele Cleopa, realizat de Trinitas TV și câteva filme conţinând cuvinte de folos ale părintelui Cleopa, realizate de Doxologia Media.

În debutul întâlnirii, arhim. Victorin Oanele, starețul Mănăstirii Sihăstria le-a urat bun venit invitaților și a vorbit despre viața părintelui Cleopa Ilie, arătând că „din cei 86 ani de viață pe care i-a trăit părintele Cleopa, peste 70 ani și i-a petrecut în rânduiala călugărească, trecând prin toate treptele vieții monahale și gustând și din dulceața vieții pustnicești. Părintele Cleopa și-a dedicat viața slujirii semenilor și propovăduind neîncetat cuvântul lui Dumnezeu. De aceea, el este recunoscut de toată lumea ortodoxă ca unul din cei mai mari părinți ortodocși ai secolului al XX-lea. Părintele Cleopa s-a mutat din viața aceasta la cea veșnică, însă nu s-a despărțit de noi, duhul său fiind simțit atât în mănăstirea în care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții, cât și în viețile tuturor celor care îi cer ajutorul”.

 

În continuare s-a dat citire de către Varlaam Ploieșteanu, Episcop-vicar patriarhal, a cuvântului adresat cu ocazia acestui eveniment de către Preafericitului Daniel, Patriarhul României, cuvânt intitulat „Părintele Cleopa, icoană luminoasă a ortodoxiei românești”: „astăzi la aniversarea centenarului de la nașterea părintelui Cleopa, când celebrăm viața și activitatea sa, care a fost un dar de la Dumnezeu pentru poporul român, strălucește în lumina spirituală a Mântuitorului Hristos cel Înviat figura iubită și venerată a celui care și-a închinat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și oamenilor. Purtător al harului Duhului Sfânt, părintele Cleopa a răspuns chemării lui Dumnezeu la misiune într-un mod înțelept, el aducând la Dumnezeu numeroși oameni, stând în chilia sa. Părintele Cleopa Ilie a fost un mare misionar prin cuvântul vorbit în predică, prin cuvântul scris, dar și prin felul său de a viețui și felul său de a se purta cu oamenii. Prin viața sa, Părintele Cleopa a arătat că în mănăstirea unde sunt lucrătoare slujbele liturgice, predica, rugăciunea la chilie, spovedania, ascultarea smerită și primirea cu bucurie a pelerinilor, ea va fi căutată de oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale”.

„Calea către părintele Cleopa este calea Învierii”

Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vorbit despre importanța paternității duhovnicești și despre faptul că generația părintelui Cleopa Ilie formează o academie duhovnicească. „Ne-am întâlnit astăzi aici nu pentru a vorbi despre părintele Cleopa, ci pentru ca el să ne vorbească. Calea către părintele Cleopa este calea Învierii și cred că unul din manualele pe care ar trebuie să le oferim în dar oricărui călugăr și novice ar fi analiza duhovnicească, teologică și misionară a slujirii monahale a părintelui Cleopa, care ne va ajuta să păstrăm duhul Sfinților Părinți și care ne nasc mereu în sus spre Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 

„În urmă cu 42 de ani, fiind frate în obştea părintelui Cleopa Ilie, nu ştiam că stau la picioarele unui sfânt. Astăzi suntem fericiți că am devenit urmaşii unor părinţi care sunt fericiţi de Dumnezeu în ceruri. Prin viaţa lui sfântă, părintele Cleopa a devenit un izvor dătător de apă ziditoare de viață veşnică”, a spus

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În încheiere, potrivit doxologia.ro, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat un cuvânt celor prezenți, arătând importanța evenimentului împlinirii celor 100 ani de la nașterea arhimandritului Cleopa Ilie: „am dorit ca această reuniune a noastră să fie o întâlnire cu părintele Cleopa. Mulți dintre cei de față l-am cunoscut și am auzit mărturiile despre el. Pentru cei care însă nu l-au cunoscut, filmele prezentate în timpul acestui simpozion i-au luat de mână și i-au dus în chilia părintelui Cleopa și în toate locurile care amintesc de el. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru această primă întâlnire și acest prim pelerinaj împreună cu părintele Cleopa”, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei'.


Simpozionul dedicat părintelui Cleopa va continua sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 11:00, când se vor difuza alte filme cu nemuritoarele poveţe ale cunoscutului duhovnic, urmate de cuvintele invitaţilor şi de prezentarea, de către scriitorul Grigore Ilisei, a albumului „Părintele Cleopa, omul lui Dumnezeu printre oameni”. În continuare, arhim. Petru Bălan de la Mănăstirea Sihăstria va prezenta toate scrierile în limba română ale părintelui Cleopa, precum şi traduceri ale operelor cunoscutului duhovnic, iar final se va vizita chilia părintelui Cleopa din incinta mănăstirii.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.